Televizyon Karşısında Yemek Yemenin Zararları
Televizyon karşısında yemek yemek pek çok insan için hiç düşünmeden yaptıkları günlük bir alışkanlık hâlini aldı. Ama bu alışkanlığın tehlikeleri olduğunu biliyor muydunuz?
Bir çoğumuzun evinde televizyon yemek odalarında ve yemek masasının tam karşısında bulunur. Yetişkinler arasında, çalışırken zaman kaybetmemek için TV karşısında öğle yemeği yemek çok yaygındır.
Bu davranışlar, günümüzde herkes tarafından uygulanmaktadır fakat bu şekilde yaşamanın bize zarar veren sonuçları olabilir. Bu yazımızda, televizyon karşısında yemek yemenin zararlarından bahsedeceğiz.
Ayrıca bakınız: Enerji Seviyenizi Anında Yükselten Sağlıklı Alışkanlıklar
Televizyon Karşısında Yemek Yemenin Çocuk Sağlığına Etkileri
Aileler arasında yaygın olan bu alışkanlık, özellikle çocukları çok etkilemektedir.
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, televizyon karşısında yemek yemek, obeziteye neden olmaktadır. Gençlerin yağlı ve şekerli yiyecekler yemeye daha yatkın olması, farkında olmadan fazla kalori almalarına neden olur.
Ayrıca televizyon karşısında yemek yiyen çocuklar, yedikleri yemekten çok izledikleri şeye konsantre oldukları için, aşırı miktarlarda yemek yiyebilirler. Bu durum şüphesiz ki, çocukta şişmanlığı gibi sorunlara neden olmaktadır.
Çocuklar günde ortalama iki saatlerini televizyon karşısında geçirirler. Televizyon izlerken, öğünlerini tüketirler veya atıştırmalık bir şeyler yerler.
Bu süreç içinde patates cipsi, şeker, kurabiye ve gazlı içecekler tüketimleri de artar. Bu durum da, obezite ve yüksek kolesterole, hatta diyabete neden olabilmektedir.
Penn State Üniversitesi’nde Leann Birch’in araştırmasına göre, problem televizyon izlemekten değil, televizyon izlerken yenilen yemek miktarına veya tadına dikkat edilmediğinden, fazla yemek yemekten kaynaklanmaktadır.
Aburcubur yemek yerine, elma, havuç, kereviz yaprağı, yağsız patlamış mısır ve doğal meyve sularına yönelmek en doğrusudur. Ve tüm gün televizyon karşısında olmak yerine, mümkünse açık havada, günlük egzersiz yapılmalıdır.
Televizyon Karşısında Yemek Yemek Herkes İçin Zaralıdır
Muhtemelen sevdiğiniz programı izlerken akşam yemeğinizi yediniz veya bir şeyler alıştırdınız. Bu alışkanlık hiç sağlıklı değildir.
Doktorlara göre de uygun olmayan bu aktiviteleri, sadece çocuklar değil yetişkinler de sürdürmektedirler.
Televizyon izlerken yemek yediğinizde, doyma duygusunu anlamak zor olmaktadır çünkü beyniniz başka bir işe, yani izlediğiniz programa odaklanır.
Televizyon izlerken rahatlayıp, (eğer haber programları izlemiyorsanız) kendinizi sanal bir dünyanın içinde kaybedersiniz. Bu nedenle, televizyon izlerken, farkında olmada n daha fazla yemek yersiniz.
Ayrıca TV karşısında olmak, atıştırmayı kaçınılmaz kılar. Atıştırdıklarımız da çoğu zaman, bol yağ içeren yüksek kalorili yiyeceklerdir.
Ayrıca bakınız: Hareketsiz Bir İşe Sahipseniz İhtiyacınız Olan Gıdalar
Akılda tutulması gereken başka bir durum ise TV izlerken ağzınıza lokmaları adeta farkında olmadan atmanızdır. Bu da obezitenin yanında, karın ağrısına ve tıka basa yemeye neden olur.
Yiyecek reklamları gördüğünüzde bu durum daha kötüleşir çünkü bu reklamlar, sizi daha fazla yemek yemeye iterek sağlıklı olmayan o yiyecekleri daha çok istemenize neden olur.
Genellikle, fazla televizyon izleyen insanların yemek düzenleri, normal bir insanınkinden daha kötüdür, özellikle bu insanlar hareketsiz bir hayat yaşıyorlarsa.
Televizyon izlerken atıştırmayı bırakmalısınız. Mümkünse, televizyon izlediğiniz zamanı da azaltmaya çalışmalısınız. Akşam yemeğinizi mutfakta ve televizyondan uzakta yemeye çalışın.
Gününüzün nasıl geçtiğini anlatıp ailenizle sohbet edin ve çocuklarınızla zaman geçirin.
Bilgisayar Başında Yemek Yemenin Zararları
Aynı televizyon karşısında yemek yemek gibi bilgisayar karşısında yemek yemek de sağlığınıza zararlıdır, çünkü bilgisayar bağımlılığı da yavaş ve hareketsiz bir hayata ve görme problemlerine neden olur.
Bu problemler, kas ağrıları, kötü duruş ve kötü beslenme gibi sorunlar olarak çeşitlendirilebilir. Çalışmalar gösteriyor ki bilgisayar karşısında yemek yemek, alerji, enfeksiyon, obezite ve bununla alakalı kolesterol problemleri gibi sorunlara neden olabilir.
İşinizi çabuk bitirmek için öğle yemeğinizi alıp masanızda çalışmak isteyebilirsiniz. Yemeğinizi bir tabağa koyup yanınıza alırsınız ve emaillerinize cevap vermeye, raporlarınızı yazmaya başlarsınız.
Bu arada, birer lokma yemeğinizden de atıştırırsınız. Ancak çalıştığınız yer, yani bilgisayar klavyesi banyodan 400 kat daha fazla bakteri içerir.
Ayrıca bununla kalmaz, bilgisayarın elektromanyetik özelliği, yediğiniz yemeğin yapısını bozar ve onu sağlıksız kılar. Yani yemeğiniz, içindeki besleyici maddeleri yitirir ve bu da Parkinson, Alzheimer gibi uzun dönemli sorunlara neden olabilir.
Bunlar yetmezmiş gibi, bilgisayar başında yemek yemek, televizyon karşısında yemek yemek gibidir. Bu zararların en önemlisi obezitedir.
Ayrıca, yemeğinize dikkat etmeden yemek, daha fazla yemek yemenize sebep olur.
Çalıştığınız yerin kirli ve bakteri dolu olmaması da çok önemlidir çünkü bu durum hastalık ve alerjilere neden olur.
Tüm bu sorunları önlemek için, öğle arası verin ve masanızda yemek yemeyin. İşiniz çoksa yarım saat ara verin ve ekran başında yemek yemeyin. Vücudunuz size teşekkür edecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Boulos, R., Vikre, E. K., Oppenheimer, S., Chang, H., & Kanarek, R. B. (2012). ObesiTV: How television is influencing the obesity epidemic. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2012.05.022
- Gore, S. A., Foster, J. A., DiLillo, V. G., Kirk, K., & Smith West, D. (2003). Television viewing and snacking. Eating Behaviors. https://doi.org/10.1016/S1471-0153(03)00053-9
- Liang, T., Kuhle, S., & Veugelers, P. J. (2009). Nutrition and body weights of canadian children watching television and eating while watching television. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1017/S1368980009005564