Tenisçi Dirseği: Semptomları ve Teşhisi

Tenisçi dirseği ya da epikondilit belirli bilek hareketlerinin uzun süreli bir şekilde tekrar edilmesine bağlı olarak bu eklemdeki ağrı ile karakterize edilen bir durumdur.
Tenisçi Dirseği: Semptomları ve Teşhisi

Son Güncelleme: 25 Aralık, 2020

Yaygın olarak tenisçi dirseği olarak bilinen epikondilit, epikondil tendonlarının enflamasyonudur. Bunlar, dirseğin dışında, ön kol ve el kaslarını humerusun lateral epikondili ile birleştiren bağlardır. Enflamasyon, kasların aşırı yüklenmesi nedeniyle oluşan mikrotravmadan kaynaklanır. Tenisçi dirseğinin semptomları ve teşhisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Sporda çok yaygın bir durumdur, adını da buradan alır, ama aynı zamanda işyerinde de yaygın bir şekilde görülür. Belirli jestlerin tekrarı nedeniyle bu hasarı geliştirme eğilimi daha fazla olan meslekler bulunmaktadır.

Bu; fabrikalarda, bilgisayarlarla çalışılan ofislerde, ressamlarda ya da el hareketlerinden sorumlu kas sisteminin aşırı zorlanmasını içeren herhangi bir faaliyette geçerlidir.

Tenisçi Dirseği: Semptomları

Tenisçi dirseği adlı duruma dair bir temsil.
Epikondilit sporcular arasında yaygın bir durumdur.

Epikondilit semptomları aşamalı olarak ortaya çıkar. Genelde, hastalar genellikle dirseğin dış tarafında ağrı hissederler ve bu ağrı ön kola kadar uzanabilir.

Nesneleri kavrarken, parmaklarınızı hareket ettirirken, bileğinizi çevirirken ve kasın bağ ile birleştiği noktalarda etkilenen bölgeye bastırırken rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu durum ayrıca ön kolda güç eksikliğine de neden olabilir.

Daha fazlasını okuyun: Tenisçi Dirseği için 5 Doğal Tedavi

Tenisçi Dirseği: Teşhisi

Benzer semptomlara sahip olabilen ve kafa karışıklığına yol açabilen farklı durumlar bulunduğundan dolayı, doğru tedaviyi uygulamak için dirsekteki ağrının nedeninin doğru teşhisini yapmak son derece önemlidir.

Tedaviye dirençli epikondilit, tanıdaki kafa karışıklığına bağlı olarak, genellikle posterior interosseöz sinirin dirseğin lateral bölgesinde sıkışmasına bağlıdır. Aşağıdakiler, tenisçi dirseğinin neden olduğu ağrıya benzer ağrılar görüldüğü bildirilen bazı durumlardır:

  • Radyal sinirin sıkışmasının neden olduğu nöropati.
  • Radyo humerus ekleminin osteokondriti.
  • Doğrudan ağrı hissettiğiniz bölgeyle ilgili olmasa da çevredeki kaslarda ağrı, rahatsızlığa neden olabilir.
  • Dirseğin dış yüzünde bulunan döner kemiğin başındaki değişiklikler.

Doğru bir epikondilit teşhisi için doktorunuz aşağıdaki protokolü izlemelidir:

1. Hastanın Tıbbi Öyküsü

Hastasının tıbbi öyküsünü almakta olan bir doktor.
Teşhisin önemli bir parçası, hastanın önceki tüm durumlarını ortaya çıkaracak tıbbi öyküsüdür.
  • Görsel muayene: Doktor, etkilenen bölgenin fiziksel görünümünün kapsamlı bir incelemesini yapacaktır. Enflamasyon belirtileri, ciltte değişiklikler, eklem hizasında sapma ve benzeri şeyler arayacaktır.
  • Epikondilin yerini bulacak ve hastanın o belirli bölgede ağrı hissedip hissetmediğini kontrol etmek için basınç uygulayacaktır.
  • Varus dirsek stres testi: Dirseğe uygulanan ve distal yüzünün vücudun orta hattına doğru hareket etmesine neden olan kuvvettir. Hasta rahatsızlık bildirdiğinde test pozitif olacaktır.
  • Direnç ile parmaklarınızı uzattığınızda ağrı.
  • Dirsek ve radius başı, servikal omurga ve tüm omuz eklem sisteminin hareketliliğinin incelenmesi.
  • Hastanın durumu etkileyebilecek günlük aktiviteleri hakkında bilgi toplamak. Hastanın yakın zamanda kullandığı herhangi bir ilaç da dikkate alınmalıdır.

Daha fazlasını okuyun: Biseps Tendinit Nedir ve Neden Olur?

Pronasyon ve Supinasyon

Aşağıdaki testleri anlamak için ön kolun pronasyon ve supinasyon kavramlarını anlamak önemlidir.

Supinasyon, ön kol ve elin yanal rotasyonudur. Elin ayası, başparmak dışarıya doğru gelecek şekilde yukarı doğru yönlendirilir. Pronasyon, önkol ve elin medial rotasyonudur. Bu durumda, elin avuç içi, baş parmak içe bakacak şekilde aşağıya bakar.

  • Mill manevrası. Hasta kol hafif döndürülmüş, elin dorsal ekstansiyonu ve dirseğin fleksiyonu ile oturur durumda kalacaktır.
    • Fizyoterapist bir elini dirseğe ve diğer elini ön kolun yanına yerleştirecektir. Hastadan, hekimin elinin direncine karşı önkolunu supinat (önkolunu ve elini yukarı döndürerek) etmesi istenecektir. Eğer hasta bu eylemi gerçekleştirirken ağrı hissediyorsa, bunun nedeni tenisçi dirseğidir.
  • Sandalye testi: Hastadan bir sandalyeyi iki farklı şekilde kaldırması istenecektir. Sandalye pronate olan el ile ve dirsek uzatılmış şekilde tutulurken ağrı hissedilecektir. Ancak, supinate olan el ile tutarken rahatsızlık olmayacaktır.

2. Diğer Testler

Eğer önceki muayene ile tenisçi dirseği teşhisi koyulamazsa, diğer tamamlayıcı testler yapılacaktır:


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.