Tiroid Bezlerinin Sağlığı için 7 Farklı Öneri
Tiroid, şekli kelebek gibi olan ve boynunuzun ön kısmında, köprücük kemiğinin hemen üstünde yer alan küçük bir bezdir. Bu yazıda tiroid bezlerinin sağlığı için uzak durmanız gereken kötü alışkanlıklardan bahsedeceğiz.
Tiroid bezlerinin temel işlevi vücudun yaşamsal faaliyetlerini düzenleyen hormonları salgılamaktır. Ruh haliniz, kalp atış hızınız ve vücut sıcaklığınız da bir etken olmanın yanı sıra, metabolizmaya ait aktiviteler için gerekli olduğundan da ayrıca bahsedilmelidir.
Bu nedenle, tiroide dair işlev bozukluğu, sağlığınız için bir dizi sonuç doğurur. Eğer kontrol edilmezse, yaşam kalitenizi önemli derecede etkiler. Bu nedenle hangi alışkanlıkların tiroid bezlerinin sağlığı için önemli olduğunu bilmeniz oldukça önemlidir.
Ayrıca, uygulayabileceğiniz önleyici yöntemlerin farkında olmalısınız; ki ciddi bir sorun haline gelmesin. Bunlardan yola çıkarak, elinizden geldiğince kaçınmanız gereken en yaygın 7 alışkanlığı paylaşmak istiyoruz. Bu yazı aracılığıyla ne olduklarını öğrenin!
1. Tiroid bezlerinin sağlığı için sigara içmeyin
Aşırı sigara içmek tiroid bezlerinin sağlığı için oldukça kötü bir alışkanlıktır; çünkü sigaradaki toksinler, salgı bezleriyle ilişkilendirilen hastalıkların oluşmasına sebep olabilir.
Temel sonuçlar solunum sistemini etkilerken, sigara içen kimselerin tiroid sorunları olan hasta nüfusun büyük bir bölümünü temsil etmeleri hiç de şaşırtıcı değildir.
Bunun nedeni, tütünün metabolizmaya, göz sağlığına ve kalp ve damara ilişkin aktivitelere yardımcı olan tiroid içerisinde bulunan uyarıcı hormon miktarını düşürmesidir.
2. Tiroid bezlerinin sağlığı için hareketsiz bir yaşam tarzından kaçının
Hareketsiz bir yaşam tarzı, fiziksel ve duygusal sağlığınızı etkileyen çok çeşitli hastalıkların nedeni olabilir. Bununla birlikte, genellikle etkileri tiroidin işlev bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
Hareketsizlik, kişinin yağ toplama eğilimini artırır. Bu nedenle kilo alma, obezite ve diğer metabolizmaya dair problemlerin başlıca nedeni budur. Ayrıca, tiroid hormonlarının salgılanmasını azalttığı için, hipotiroidizme yol açabilir.
Ayrıca okuyunuz: Hipotiroidizm Olabilme İhtimalinizi Gösteren 10 İşaret
Bu bozukluk kişinin sadece kalori ve yağ yakma yeteneğini etkilemez; buna ek olarak, kişinin kalp ve damar hastalıklarından, saç dökülmesinden ve yorgunluktan muzdarip olma riskini de artırabilir.
3. Tiroid bezlerinin sağlığı için stres kontrolü yapın
Günlük hayatımızda stresin nasıl kontrol edileceğini bilmiyor olmak tiroide dair işlev bozukluğu için tetikleyici bir faktör olabilir. Endokrin sistem duygusal durumumuza duyarlıdır.
Yoğun bir deneyim süreci içerisinde olduğunuz zaman, bu durum tiroidin hormon seviyelerini etkiler. Sonuç olarak, hormonlar dengesizleşir ve vücudun diğer sistemlerinin de sağlığını etkiler.
4. İyot seviyesi düşük beslenmeden kaçının
Beslenme planımızdaki düşük iyot seviyeleri, hipotiroidizm gibi tiroid sorunlarının başlıca nedenidir. Vücut, bu maddenin tiroid içindeki hormon üretimini optimize etmesini şart koşar. Bu nedenle, gerekli miktarı almak oldukça önemlidir. Neyse ki, iyodu doğal olarak aşağıda belirtilen yiyecekler içerisinde bulabilirsiniz:
- Deniz tuzu
- Deniz sebzeleri
- Yaban mersini
- Doğal yoğurt
- Fasulye
- Patates
- Bezelye
- Çikolata
5. Alkollü içecekler tiroid bezlerinin sağlığı için çok zararlıdır
Aşırı alkol tüketiminin tehlikeli etkileri yeni bir buluş değildir. Bununla birlikte, tiroidin bu konuda en çok etkilenen organlardan biri olduğundan bahsetmek gerekir.
Karaciğer, bu içeceklerin filtrelenmesi ve metabolize edilmesinden sorumlu olmasına rağmen, alkol kaynaklı toksinler (kan dolaşımı vasıtasıyla yer değiştirirler) hormon üretimini etkiler. Bu nedenle alkol tüketimi, kilo verme kabiliyetinizi etkileyebilir ve metabolizmaya dair sorunların gelişiminde rol oynayabilir.
6. Gluten tüketmek
Çölyak hastalığı ya da glüten intoleransı olan hastalar, bu proteinin vücut üzerindeki etkilerinin bir sonucu olarak tiroid bezlerinin sağlığı açısından bazı sorunlar yaşayabilir.
Bağışıklık sistemi, vücudun içerisinde bulunan bu maddeyi saptamak için sağlıklı dokulara saldırdığı için yaşam kalitenizi etkileyen enflamatuvar ve metabolik bir reaksiyona neden olur.
Dolayısıyla, gluten içermeyen bir beslenme planı intoleransı olmayan hastalar için bile tiroid işlevlerini iyileştirebilir. Sonuç olarak, aynı zamanda kilo vermeyi de teşvik edebilir.
7. Soyanın aşırı derecede tüketilmesi
Soyanın; çok sayıda beslenme özelliklerine sahip, sağlığa birçok farklı faydası olan bir gıda olduğu gerçeğini görmezden gelemeyiz. Bununla birlikte, özellikle hali hazırda risk altında olan hastalar tiroid hormonunun emilimini engelleyebileceği için soyayı aşırı derecede tüketmemelidir.
Aslında, tiroid hastalığı teşhisi konan bireylerin bu gıdayı sınırlaması ya da tüketimini tamamen ortadan kaldırması gerekir. Bu kötü alışkanlıklardan herhangi biriyle kendinizi özdeşleştiriyor musunuz?
Eğer öyleyse, tiroidinizi korumak adına önleyici bir yöntem olarak onlardan mümkün olduğunca kaçının. Tiroid problemleri şüphesi taşımasanız bile, bu kötü alışkanlıkları pratik haline getirmek bu açıdan potansiyel bir tetikleyici olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Gilbert, J. (2017). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009
Wiersinga, W. M. (2013). Smoking and thyroid. Clinical Endocrinology. https://doi.org/10.1111/cen.12222
Balhara, Y. S., & Deb, K. (2013). Impact of alcohol use on thyroid function. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.4103/2230-8210.113724