Gluten Yemeyi Bırakmak için 5 Neden

Gluten hassasiyetiniz olabileceğini biliyor muydunuz? Aşağıdaki semptomlardan yalnızca bir tanesiyle karşılaşırsanız, bu gluteni diyetinizden çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez. Ama bunlardan birkaçını fark ederseniz, tıbbi tavsiye istemek gerekebilir.
Gluten Yemeyi Bırakmak için 5 Neden

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Bu sorunla ilgili her geçen gün daha fazla şey keşfediliyor ve teşhis konan vakaların sayısındaki artış ile pek çok kişi, gluteni diyetlerinden çıkarıp çıkarmamak konusunda kararsız. Bazı insanlar herhangi bir sorun tespit etmeden bile bunu yapmayı seçiyor. Bu nedenle, gluten ile ilgili bir makale derlemek istedik.

Gluteni metabolizmanızda işleme konusunda sorun yaşıyorsanız, ortaya çıkan bazı önemli işaretleri açıklamanın gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Her şeyden önce, gluten hassasiyetinin ve çölyak hastalığının iki farklı şey olduğunu bilmelisiniz. Gluten hassasiyetinde ortaya çıkan bazı belirtiler vardır, çölyak hastalığında tüm otoimmün süreç tetiklenir.

Vücut, bir şeylerin yanlış gittiği konusunda sizi uyarmak için bir dizi zıt reaksiyon verir. Bu krizler o kadar yoğun olabilir ki, herhangi biri gerçekleştiğinde hayatınız tehlikeye girebilir. Öte yandan, gluten hassasiyetiniz olduğunda, yan etkiler sinir bozucu olabilir, ancak nadiren yaşamı tehdit eder.

gluten yemeyi bırakmak

Peki, gluten nedir? Gluten, bir glikoprotein olarak tanımlanır. Gluten, suyun moleküllerini birbirine bağlar, böylece yediğiniz gıdaları jelleştirir. Sonuç, sindirimi daha zor hale getirir çünkü yediğiniz yiyeceklerin parçalanması çok daha karmaşık hale gelir. Tahıllar, işlenmiş olsa da olmasa da, gluteni içeriği en yüksek gıdalardır.

İşlenmiş gıdaların büyük çoğunluğunda gluten hacmi de yüksektir. Bu nedenle, doktorlar gluten hassasiyeti ya da çölyak hastalığı yaşasanız da yaşamanız da, gıdaların etiketlerini dikkatlice kontrol etmenizi önerir.

Gluten Yemeyi Bırakmak için 5 Neden

1. Sindirim rahatsızlığı

karın ağrısı

Bu, en belirgin bulgulardan biridir. Gaz, kabızlık ya da ishal olarak ortaya çıkabilir ve her zaman aynı şekilde değildir.

Bazen şişmiş hissedebilirsiniz, diğer zamanlarda kabızlık hissi yaşayabilirsiniz. Diyetinizi değiştirmemiş olsanız bile, bunun ardından kolitten muzdarip olabilirsiniz.

2. Gluten ciltte kabarcık yapabilir

Bu fenomenin bilimsel adı keratozis pilaris‘tir, ancak “tüyleri diken diken olmak” dersek daha iyi anlayabilirsiniz. Bildiğiniz gibi, yoğun bir ortamda müzik eşliğinde hareket ederken ya da bir arkadaşınızla yakınlık yaşadığınızda tüyleriniz diken diken olur. Bununla birlikte, kolların arkasında hiçbir belirgin sebep olmadan bu durum oluşabilir.

Eğer bu sizde düzenli hale gelirse, diyetinizden gluteni kaldırmayı düşünebilirsiniz. Bu durumun oluşma nedeni, besin maddelerinin verimsiz sentezinden türetilmiş bir A vitamini eksikliğidir.

3. Halsizlik

esneyen kadın

Yemek yedikten sonra biraz yorulmak normaldir. Bir öğün bu hissi şiddetlendirdiğinde durum böyle değildir. Bu olduğunda ve eğer olursa, glutenli gıdaları tüketip tüketmediğinize dikkat edin.

4. Baş dönmesi ya da baş ağrısı

Nörolojik sorunlar, gluten hassasiyeti ya da çölyak hastalığı olanlarda çok yaygındır. Bunun nedeni beyninize ulaşan kanın olması gerektiği gibi gitmemesidir ve bu, bölgede rahatsızlık yaratır. Önceki durumda olanın aksine, yanıt hemen gelmez. Bu nedenle kendinizi takip etmek için hiç bir zaman glikoprotein tüketmemeniz yararlı olacaktır.

Bazı gelişmeler fark ederseniz, büyük olasılıkla diyetinizden gluteni çıkarmanız gerekecektir.

5. Hormonal komplikasyonlar

Gluten hassasiyetinden kaynaklanan en yaygın hormonal sorunlar şunlardır:

  • Adet öncesi sendromlarda yoğunluk
  • Polikistik yumurtalıklar
  • Belirgin bir neden olmadan kısırlık

Bu sorunlar gluten ile bağlantılı olduğunda, bir jinekolog size bazı çözüm önerileri sunabilir. Yılda bir kez doktorunuzu ziyaret etmeniz gerektiğini unutmayın.

Gluten hassasiyeti ve çölyak hastalığı tıbbi olarak kolayca teşhis edilebilir. Dolayısıyla, bu belirtilerden herhangi birini tespit ettiyseniz, doğru teşhis için bir uzmana görünmelisiniz.

Neyse ki, şu anda bu durumlardan muzdarip insanlar için hazır birçok ürün var. Buna ek olarak, her geçen gün büyük markalar glutensiz gıdaları daha çok artırma çabası içinde. Birkaç yıl öncesine dair sorunlar zaten tarih oldu.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.