Tiroid Sağlığınızı İyileştirmek İçin 4 Diyet Alışkanlığı

Tiroid sağlığınızı iyileştirmek için işlenmiş gıdaların tüketim miktarını azaltmanız ve bunun yerine daha organik ve doğal ürünleri tercih etmeniz gerektiğini biliyor muydunuz?
Tiroid Sağlığınızı İyileştirmek İçin 4 Diyet Alışkanlığı
Eliana Delgado Villanueva

tarafından incelendi ve onaylandı. beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Tiroid sağlığınızı iyileştirmek konusunda endişeli misiniz? Muhtemelen, beslenme alışkanlıklarının tiroid işlevlerini düzenleyen temel faktörlerden biri olduğunu fark etmişsinizdir.

Hâlâ neleri tüketip tüketmemeniz gerektiğini bilmiyorsanız, bu yazı tam size göre.

Tiroid sağlığınıza dikkat etmek neden bu kadar önemlidir?

Tiroid, boyunda, soluk borusu yakınlarında bulunan bir bezdir. Ana işlevi hormon üretmektir.

Tiroid bezinde herhangi bir dengesizlik oluştuğu zaman, hipertiroidizm ya da hipotiroidizm gelişebilir. Bu durum tiroidin az ya da çok çalışmasına bağlı olarak değişir.

Tiroid sağlığınızı iyileştirmek için sağlıklı alışkanlıklar

tiroid kontrolü yapan doktor

Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sürdürürseniz, iyi bir tiroid sağlığına sahip olmak çok da zor olmayacaktır. Bu noktada problem, işlenmiş gıdaların mevcudiyeti nedeniyle doğal gıdaların tüketilme oranının çok daha az olmasıdır.

Bununla birlikte, beslenme planınıza her zaman dahil etmeniz gereken belirli yiyecekler vardır.

Burada birkaçını sıralamak istiyoruz:

1. Diyetinize bir iyot takviyesi ekleyin

İyot, özellikle hormonların gelişmesi söz konusu olduğu zaman, vücut için çok önemli bir elementtir.

Bu nedenle, hamilelik sırasında meydana gelen iyot eksikliği bebekte zihinsel gelişim sorunlarına yol açabilir.

Hayatınız boyunca, iyodu diyetinize dahil etmelisiniz. Böylelikle tiroid beziniz düzgün bir şekilde çalışmaya devam edecektir. Genel olarak, doktorunuz reçetenize bir iyot takviyesi ekleyecektir.

Takviye almaya başlamadıysanız, bunun bazen en iyi seçenek olduğunu hatırlamak iyidir.

2. Her hafta yaban mersini yiyin

bir kova dolusu kırmızı meyve

Yaban mersini doğada mevcut olan en iyi meyvelerden biridir. Düşük oranda yağ, sodyum ve kolesterol içerir.

Aynı zamanda iyot oranı çok yüksektir (0,5 gr, 400 mcg iyot içerir); lif, antioksidan ve C ve K vitaminlerini içerir.

İyi bir seçenek olarak, smoothie hazırlarken yaban mersini suyu kullanabilirsiniz. Bu işlem, tadını çok da sevmediğiniz sebzelere lezzet katacaktır.

Aşağıda kolay bir tarif bulabilirsiniz:

Malzemeler

  • 1 bardak bebek ıspanak (60 g)
  • 1 bardak yaban mersini suyu (250 ml)
  • 5 fındık
  • 1 buz küpü

Hazırlık

  • Tüm malzemeleri karıştırın ve hemen için.

3. Diyetinize patates ekleyin

Bu kök sebzenin kökeni Amerika’ya dayanır ve porsiyon başına 60 mcg iyot sağlar. Bununla birlikte faydalarından gerçekten yararlanmak için, doğru şekilde pişirdiğiniz konusunda emin olmalısınız.

Aşağıdaki seçenekleri deneyin:

  • Az yağlı: kızartılmış yerine fırında pişirilmiş patatesleri yemek daha iyi bir seçenektir. Biraz lezzet katmak için az miktarda tuz ekleyebilirsiniz.
  • Lif oranını artırmak ve daha tok hissetmenize yardımcı olması için diğer sebzelerle birlikte tüketin.
  • Aşırıya kaçmayın: Patates yüksek oranda karbonhidrat içerdiği için günde en fazla bir adet orta boy patates tüketin.

Uzak durmanız gereken bir şey, fazla miktarlarda tüketilen ticari patates ürünleridir. Bunlar tiroid sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek trans yağ, tuz ve diğer koruyucuları yüksek oranlarda içerir.

4. Mümkün olduğunca doğal yiyin

tiroid sağlığınızı iyileştirmek için meyveler

Dürüst olun: bir gün içerisinde kaç tane donmuş, konserve ya da işlenmiş ürün tüketiyorsunuz? Mutfak dolabınıza bir göz atın; ürünlerin büyük çoğunluğunun bu üç kriterden birine uyduğunu keşfedince şaşırabilirsiniz.

Tiroid sağlığınızın hormonlarınızla olan ilişkisi çok kuvvetlidir. Bu yüzden vücudunuzu, hormonlarınızı değiştirebilecek gıdalardan mümkün olduğunca uzak tutmanız çok önemlidir.

Bu tür gıdalar kimyasallar, tatlandırıcılar, koruyucu maddeler ve daha fazlasını içerir.

İdeal olarak, taze ve mevsimlik ürünleri tüketmelisiniz.

Birkaç ay süreyle bir test uygulamanızı öneriyoruz. Çok karmaşık olmadığını siz de göreceksiniz. Tek yapmanız gereken, aşağıda belirtilenlerdir:

  • İşlenmiş tahıl ürünlerini doğal olanlarla değiştirin. Çoğu markette yulaf, buğday, amarant ve kinoa’nın doğal versiyonlarını ve başka doğal tahıl ürünlerini bulabilirsiniz. Avantajlı yanı, bunların aynı zamanda daha uygun fiyatlı olmalarıdır.
  • Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin. Bu ürünler hali hazırda taze ve tüketime hazır oldukları için, önceden dondurulmuş olma olasılıkları daha düşüktür; sonuç olarak bu durum besin içeriklerini de etkiler.
  • Yapabiliyorsanız, evde kendi bahçenizi oluşturmayı deneyin.
  • Sevdiğiniz yiyecekleri evde hazırlayın. Yoğurt ve soda evde hazırlaması kolay olan iki harika ürün örneğidir. Aynı zamanda satın aldığınız alkolsüz içecekler yerine evde kendiniz hazırladığınız çay ya da aromalı suları tüketebilirsiniz.
  • Öğünler arasında oluşan açlık hissini engellemek için kendinize atıştırmalık ürünler hazırlayın. Tiroid sağlığınızı değiştirebilecek kimyasallar hakkında endişe duymadan iştahınızı kontrol altın alan ve ev yapımı dondurmadan organik tohumlara uzanan bir ürün yelpazesine sahip olursunuz.

Ne düşünüyorsunuz? Bu ipuçlarını zaten uyguluyor musunuz? Eğer yanıtınız hayır ise, belki de şimdi tam zamanıdır. Eğer doğru değişiklikleri yaparsanız tiroid sağlığınızı iyileştirmek çok kolay olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lopez Y., Franco C., Cepeda A., Vazquez B., Constant iodine intake through the diet could improve hypothyroidism treatment: a case report. J Physiol Biochem, 2018. 74 (1): 189-193.
  • Lee YM., Yoong Y., Yoon H., Park HM., et al., Dietary anthocyanins against obesity and inflammation. Nutrients, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.