Tiroit Kanseri: Semptomlar ve Tedavi
Kanser, bir organdaki hücrelerin anormal ve hızlandırılmış bir şekilde büyümesidir. Tiroit bezi de bu büyümelere karşı hassastır. Bu bez metabolizma, kalp ritmi, vücut ısısı ve kan basıncı gibi önemli süreçlere katkıda bulunan hormonları salgılamaktan sorumludur. Tiroit kanseri, semptomları ve tedavisi hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.
Küresel Kanser Gözlemevinin istatistiklerine göre 2018’de bu kanser türü teşhis edilen yeni kanser vakalarının %3.2’sini oluşturur. Ayrıca uzmanlar bu yılda bu kanserin dünya çapında 41.000’den fazla ölüme neden olduğunu da tahmin etmektedir.
Tiroit kanserinin en belirgin semptomu boyundaki bezin üzerinde ortaya çıkan ve nodül olarak bilinen kitlelerdir. Bu kötü huylu durum genellikle 60 yaşın üstündeki ve 30 yaşın altındaki hastalarda gerçekleşir. Hatta Amerikan Kanser Derneğinin tahminlerine göre 2020’de sadece Amerika Birleşik Devletlerinde 52.890 vaka teşhis edilecektir.
Bu kanser türünün semptomları nelerdir? Hangi tedaviler mevcuttur? Bu soruların cevapları herkes için önemlidir. Diğer herhangi bir hastalık türü gibi erken ve doğru teşhis ve tedavi prognozu iyileştirir. Bu yazımızda sorularınızı cevaplayacağız.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kanseri Engellemenin 9 Yolu
Tiroit Kanseri Semptomları
Tiroit kanseri genellikle boynun ön tarafındaki ağrısız ve dokunulabilir bir kitle olarak ortaya çıkar. Bir tiroit nodülü olan bu kitle iyi huylu bir tiroit nodülünden ayırt edilmelidir. İyi huylu tiroit nodülleri nüfusun yaklaşık %7’sinde bulunabilir.
Ağrı, akut viral tiroidit gibi diğer iyi huylu tiroit hastalıkları ile ilişkilidir. Ancak fark edebileceğiniz bazı semptomlar şunlardır:
- Kalıcı ses kısıklığı
- Gıdaları yutmada sorunlar
- Nefes almada güçlük
- Sürekli öksürük
Bu kitlenin hava yollarınız ve yemek borunuzun boynunuza denk gelen kısmı üzerinde yarattığı baskı bu semptomlara neden olur. Ancak, erken aşamalarda bunları fark etmeyebilirsiniz. Durum ne olursa olsun anormal bir şey fark ettiğinizde doktorunuza danışmanız önemlidir.
Tiroit Kanserinin Tanısı ve Tedavisi
Tanı koyulmasının son adımı kötü huylu kitleleri iyi huylu olanlardan ayırmak ve bu şekilde hangi hastalarda kanser olduğunu ve hangilerinde olmadığını belirlemektir. Ana tanısal yöntemler tıbbi geçmiş, fiziksel muayene, laboratuvar testleri ve ince iğne aspirasyon biyopsisidir (FNAB).
Doktor, bir dizi soru sorduktan sonra boyun bölgesini muayene etmeye devam edecek ve tiroit bezini de kontrol etmek isteyecektir. Sonrasında bir laboratuvar testi paneli isteyebilirler ve eğer herhangi bir anormal şey hissederlerse ne olduğunu daha iyi anlamaya çalışabilmek için bir ultrason isteyebilirler.
Boynunuzdaki kitlenin doğası doğrulandıktan sonra bir FNAB önerilebilir. FNAB tiroit kanseri için kesin bir tanı aracıdır. Bu testte hakkında şüpheler bulunan bölgeden hücreler çıkarırlar ve bu hücreler laboratuvarda analiz edilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kanser Haberi Alırken Bilmeniz Gerekenler
Tiroit kanseri için tedavi, cerrahi yöntemler ile kitleyi çıkarmaktır. Tiroit kanserini tedavi etmek için bir hastaya ameliyat yapılmadan önce doktor laringoskopi adlı bir prosedür yapacaktır.
Bu prosedür ile doktor ses tellerinin normal bir şekilde hareket edip etmediğini belirler. Prosedür sırasında doktor gırtlağı özel aynalar ya da sonunda bir ışık ve bir lens olan özel bir tüp ile muayene etmek için boğazı gözlemler.
Laringoskopinin yapılma nedeni ameliyat sırasında ses tellerine hasar verilme riski olmasıdır. Ameliyat ve değerlendirmeden sonra, doktor radyasyon terapisi gibi diğer tamamlayıcı tedaviler önerebilir.
Neleri Hatırlamalısınız?
Tiroit kanseri tiroit bezini etkileyen bir kanser türüdür. Bu kanser türü yüksek bir hayatta kalma oranına sahiptir ve dünyadaki tüm kanser vakalarının tümünün yaklaşık %3.2’sini oluşturur. Genellikle boynun ön tarafındaki ağrısız bir kitlenin tespit edilmesiyle teşhis edilir ve tedavi edilmesi için kitlenin cerrahi olarak çıkartılması gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cabanillas, M. E., McFadden, D. G., & Durante, C. (2016). Thyroid cancer. The Lancet, 388(10061), 2783–2795. doi:10.1016/s0140-6736(16)30172-6
-
Thyroid Cancer: Practice Essentials, Overview, Clinical Presentation. (2020). https://emedicine.medscape.com/article/851968-overview
-
¿Qué es cáncer de tiroides? (s. f.). Recuperado 15 de marzo de 2020, de https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-tiroides/acerca/que-es-cancer-de-tiroides.html