Ürik Asit Seviyesini Yükselten 7 Gıda
Ürik asit, kan dolaşımında büyük miktarlarda bulunduğunda, artrit veya gut ile sonuçlanabilir. Eklemlerinizin sıvılarında biriktiğinde, öncelikle ayak parmakları ve ayak bileklerini etkileyen enflamasyona ve ağrıya neden olur. Ürik asit seviyesini yükselten gıdalardan kaçınmak bu nedenle önemlidir.
Bazı yiyeceklerde bolca pürin vardır, bu da kan dolaşımındaki ürik asit seviyesini artırır. Düzenli kan testleri yaptırmak ve dengeli bir beslenmeye sahip olmak bu problemi önlemenin anahtarlarından biridir.
Ürik asit seviyelerini yükselten gıdalar
1. Kabuklu deniz ürünleri
Bu gıdalar pürinler bakımından zengindir, bu nedenle yüksek ürik asit seviyelerine sahipseniz bunları ılımlı olarak tüketmelisiniz. Bunlar arasında yengeç, karides, istiridye ve midye vardır.
Kabuklu deniz hayvanları işlenmiş olsa bile kandaki ürik asit seviyelerini artırabildiği için, bu gruptaki yiyeceklerin hem taze hem de konserve formlarından kaçınılmalıdır.
Bu yazımızı da ziyaret edin: Gut hastalığından mı muzdaripsiniz? Bu 7 gıdadan uzak durun!
2. Kırmızı et
Bu, ürik asit düzeylerindeki artıştan en sorumlu olan besindir. Bu maddeyle ilgili bir probleminiz varsa kırmızı etten tamamen uzak durmalısınız. Domuz eti ve sığır etinin ikisi de bol miktarda pürin içermektedir. Yağlı etler, kıyma, böbrek ve iç organlar diğer suçlulardır.
3. Baklagiller
Mercimek, nohut ve fasulye, yüksek konsantrasyonda pürin içermesi ile bilinir, bu nedenle yüksek ürik asit seviyesine sahip olan kişiler, bunların tüketimini haftada sadece bir veya iki kez sınırlandırmalıdır.
4. Bazı sebzeler
Ürik asit ile ilgili sorunlarınız varsa şu sebzeleri ılımlı olarak yemelisiniz veya tamamen kaçınmalısınız: kuşkonmaz, mantar, karnabahar, ıspanak, turp ve pırasa.
5. Alkol
Bira gerçekten yüksek ürik asit seviyesine sahip insanlar için kabuklu deniz hayvanlarından veya kırmızı etten daha zararlıdır. Bunun nedeni biranın vücudun bu asitin üretimini artırması ve eliminasyonunu daha da zorlaştırmasıdır. Uzmanlar, gut hastalığınız varsa bira içmemenizi öneriyorlar.
6. Şekerli içecekler ve tatlılar
Alkolsüz içecekler ve işlenmiş meyve suları, ürik asit üretimini uyaracak mısır şurubu içerir. Ayrıca dışarıda satılan hamur işleri, kurabiyeler, kekler ve benzerleri durumunuzu daha da kötüleştirecek şekere sahiptir.
7. Kahve
Çok fazla kahve içmeniz sağlığınız için zararlı olabilir, bu nedenle günde en fazla bir veya iki fincan içmek en iyisidir.
Yüksek ürik asit seviyelerinin semptomları
Ürik asidi seviyeniz çok yükseldiğinde, gut ve böbrek taşı sorunu yaşarsınız. En yaygın belirtiler şunlardır:
- Ayak baş parmağında ağrı
- Eklemlerde yoğun ağrı ve enflamasyon
- İdrara çıkmakta zorluk
- Hızlı nabız
- Dizlerde ağrı
- Böbrek taşı
- Yorgunluk
- Eklem bölgelerinin etrafında sert topaklar
Doğru teşhisi bir doktor koymalı ve beslenmenizdeki değişiklikleri içerecek bir tedavi rejimi yazmalıdır.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Bunu da okuyun: Ürik asit ve gut için doğal tedavi yöntemleri
Yüksek ürik asit seviyeleri için tedaviler
Ağrı çok rahatsız edici olabilir, ancak probleminizi hafifletmek için, ağrıyan eklemlerinize soğuk kompres uygulamak gibi, yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.
- Doktorunuz, sizin için büyük bir rahatlama sağlayabilecek steroidal olmayan anti-enflamatuvar ilaçları reçete edebilir.
- İlaçlara düşük dozlarda başlayıp, dozun zamanla artırılmasını tavsiye edebilirler.
- Tedaviniz 6 ila 12 ay arasında sürebilir.
- Bu süre boyunca diyetinize dikkat etmeli ve düzenli olarak hafif ve orta düzeyde egzersiz yapmalısınız.
Ürik asit seviyelerini düşürmek in örnek bir diyet
Bu diyet genel olarak süt ürünleri ve yumurtadan oluşan şeyleri içermektedir. Eğer isterseniz tavşan etini de diyetinize dahil edebilirsiniz, pürin ve kolesterol bakımından çok düşüktür.
Kahvaltı
- 1 bardak yağsız süt
- 2 dilim tam tahıllı ekmek
- Öğle ortası atıştırmalığı
- 1 adet muz
Öğle yemeği
- Domates soslu Gnocchi
- Izgara corvina balığı (beyaz balık)
- Flan tatlısı
- Öğleden sonra atıştırmalığı
- 1 dilim karpuz
Akşam yemeği
- Parmesanlı patlıcan
- Domates, havuç ve naneli salata
- Yukarıdaki malzemeleri istediğiniz gibi karıştırabilirsiniz, sadece protein, sebze, meyve ve tahıl dengesine dikkat etmeyi unutmayın. Yağ içeriğini de düşük tutun.
Unutmayın: Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır ve doktor tavsiyelerinin yerine geçmemelidir.
Doktorunuz, ürik asit seviyeleriniz normalin üstünde ise, size farklı bir diyet de önerebilir.
Sağlığınıza iyi bakın; sahip olduğunuz en önemli şey budur! Bunu sizin için kimse sağlayamaz, sadece siz kendinize iyi bakabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Álvarez-Lario, B., & Alonso-Valdivielso, J. L. (2014). Hiperuricemia y gota: el papel de la dieta. Nutricion Hospitalaria. 29 (4), 760-770. https://scielo.isciii.es/scielo.php?
- Ayoub-Charette, S., Liu, Q., Khan, T. A., Au-Yeung, F., Blanco Mejia, S., de Souza, R. J, Wolever, T., Leiter, L. A., Kendall, C., & Sievenpiper, J. (2019). Important food sources of fructose-containing sugars and incident gout: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 9 (5): e024171. https://bmjopen.bmj.com/content/9/5/e024171.info
- George, C. & Minter, D. A. Hyperuricemia.[Updated 2023 Feb 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459218/
- Jakše, B., Jakše, B., Pajek, M. & Pajek, J. (2019). Uric acid and plant-based nutrition. Nutrients, 11(8), 1-15. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1736/htm
- Kakutani-Hatayama, M., Kadoya, M., Okazaki, H., et al. (2017). Nonpharmacological management of gout and hyperuricemia: hints for better lifestyle. American Journal of Lifestyle Medicine, 11 (4), 321-329. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1559827615601973
- Keller, S. (s.f.). Gota. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-los-huesos,-articulaciones-y-m%C3%BAsculos/artritis-por-pirofosfato-c%C3%A1lcico-y-gota/gota
- Mayo Clinic. (25 de junio de 2022). Dieta para la gota: qué cosas están permitidas y cuáles no. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gout-diet/art-20048524
- Medline Plus. (30 de abril de 2023). Ácido úrico en la sangre. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000422.htm
- My Health Alberta. (8 de setiembre de 2022). Diet and gout. https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=ty2036&lang=en-ca
- Nieradko-Iwanicka, B. (2021). The role of alcohol consumption in pathogenesis of gout. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1-9. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2021.1911928
-
Pontón, R. A. (2010). Enfermedades relacionadas con la nutrición. Errores congénitos. Invenio: Revista de investigación académica, (24), 147-166. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3394350
- Rho, Y. H., Zhu, Y., & Choi, H. K. (2011). The epidemiology of uric acid and fructose. Seminars in Nephrology. 31 (5): 410-419. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3197219/