Uyku Spazmları: Onlardan Nasıl Kaçınılır?
Uyku spazmları meydana geldiklerinde hem onları yaşayanları hem de bu kişilerin eşlerini uyandırabilir. Bu reaksiyonlardan önce genellikle yoğun bir uyku ya da rüya görülür. Tipik olarak, merdivenlerden aşağıya ya da yüksek bir yerden düştüğünüz hissini yaşarsınız. Bu size hiç oldu mu?
Uyku spazmları, aslında çoğunlukla uyanıklık ve uyku arasında meydana gelen istemsiz sarsıntılardır. Miyoklonik spazmlar ya da ekuin sarsıntıları olarak da bilinirler ve güçlü, kısa kas spazmlarından oluşurlar.
Endişe verici ya da rahatsız edici olsalar da, gerçekten ciddi sorunlar değildirler. Aslında, pek çok insanın yaşadığı bir durumdurlar.
Henüz tam olarak neden gerçekleştiklerini anlamamış olsak da, bu episotlara belirli faktörlerin katkıda bulunduğunu biliyoruz. Bunları aşağıda açıklayacağız.
Uyku Spazmları Neden Gerçekleşir?
Uzmanlar, uyku spazmlarının vücudun uykuya hazırlanması ile bir ilgisi olduğuna inanmaktadır. Bu anda vücut, nefes alma ve kalp atışı gibi tüm fonksiyonları yavaşlatma eğilimindedir. Dahası, motor işlevi durarak bu süre zarfında vücudun tepki vermemesini ve güvende kalmasını sağlar.
Diğer teoriler, bu spazmların atalarımızdan miras aldığımız bir şey olduğunu iddia ediyor. Coolidge liderliğinde, Colorado Üniversitesinde yapılan bu araştırmaya bir bakın.
Bu çalışma, hipnik sarsıntıların, uykunun başında gerçekleşen kas gevşemesi sırasında beynin yaptığı yanlış yorumlamanın arkaik bir yansıması olabileceğini belirtmiştir. Sanki bu, daha önce uyuyan atalarımızı bir ağaçtan düştükleri konusunda uyaran bir işaret gibiydi.
Bu, uyku spazmlarının bir savunma mekanizmasının kalıntıları olduğunu gösteriyor. Öte yandan, Manual MSD’nin bir yayınına göre, sesler ya da ışıklar gibi tetikleyiciler de bu ani hareketleri tetikleyebilir.
Hangi Faktörler Uyku Spazmları Yaşanmasına Katkıda Bulunabilir?
Hepimizin bildiği üzere, bugünlerde yaşam hızımız sağlığımızın pek çok alanını etkiliyor. Dahası, Sleep Institute of Madrid tarafından yayınlanan bir makaleye göre uyku en büyük etkiden muzdarip olan alanlardan bir tanesi.
Bu uzmanlara göre, hızlı bir yaşam temposu ile yaşamak ve günde birkaç saat uyumak, farklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunlar özellikle kardiyovasküler, hormonal ve immünolojik hastalıkları içerir.
Mayo Clinic’teki bir makaleye göre, benzer şekilde, bu faktörler bizi istem dışı spazmlar yaşamaya yönlendirebilir, çünkü pek çok hastalık bizi bunlardan muzdarip olmaya eğilimli hale getirir. Hepsi bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, etkisi olduğu görülen diğer faktörler şunlardır:
- Nörolojik Bozukluklarda Terapötik Gelişmeler tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre anksiyete ve stres
- Bitkinlik
- Uyku deprivasyonu
- Kafein tüketimi; Seizure tarafından yayınlanan bir çalışma, bu faktör ile gece spazmları arasındaki ilişkiyi tartışmaktadır
- Diğer uyarıcı ilaçların kullanımı
Yatmadan önce rahatlamanızı bozan her türlü sorun bu spazmları arttırabilir. Aslında uzmanlar, nikotin ve hatta egzersizin dahi bununla ilişkili olabileceğine inanıyor. Bununla birlikte, bunların daha fazla araştırılmasına ihtiyaç var.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Rüyalar İle İlgili Bilmeniz Gereken 15 İlginç Gerçek
Uyurken Yaşanan Spazmlar Nasıl Azaltılır?
Uyku spazmlarının anksiyete ya da stresin sonucu olabileceği sezgisel bir şekilde bilinebilir olduğundan, ilk adım bu seviyeleri düşürmeye çalışmaktır. Bunu yapmak için zihniyetinizi ve belirli alışkanlıklarınızı değiştirmeniz çok önemlidir.
Rutin, pek çok durumda boğucu görünebilir, ancak sakin kalmaya odaklanmalıyız. Olayları daha az dramatik bir şekilde görmeye çalışmak, bu sürekli anksiyeteyi azaltmamıza yardımcı olabilir.
Benzer şekilde, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek de çok önemlidir. Kaliteli uyku uyuyabilmek söz konusu olduğunda iyi bir diyet ve düzenli orta seviyede egzersiz temel önlemlerdir.
Sonuçları kesin olmamakla birlikte, Advances in Nutrition‘da yayınlanan yakın tarihli bir çalışma, sağlıklı bir diyet ile gece istirahatinin süresi ve kalitesi arasındaki ilişkiyi açıklamaktadır.
Buna ek olarak, fiziksel aktivitenin zihinsel seviyedeki olumlu etkilerini de takdir edebiliriz. Clinical Psychology Review tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre egzersiz, stres ve anksiyete düzeylerini düşürmeye katkıda bulunuyor.
Bu anlamda rahatlamayı ve nefes alma tekniklerinin yönetilmesini teşvik eden yoga ya da pilates gibi sporlar şiddetle tavsiye edilen alternatiflerdir.
Aynı zamanda, beslenme söz konusu olduğunda, kafein alımını azaltmak önemlidir; daha önce de bahsettiğimiz gibi uyurken spazmları tetikleyebilecek faktörlerden biri de budur.
Aynı şekilde, sigarayı bırakmanız ya da diğer toksik alışkanlıklar durumunda bunları tamamen ortadan kaldırmanız tavsiye edilir.
Son olarak, Hauri’nin (1991) önerdiği gibi, iyi bir uyku programı oluşturmaya çalışmak gerekir. Gününüzü en az sekiz saat dinlenecek şekilde düzenlemeye çalışın.
Sorunlarınızı yatağınıza götürmemeye çalışın. Zihninizi bulandıran düşünceler, uyku şeklinizi de etkileyecektir.
Bu yazımızı da okuyun: Uykuyu İyileştirmek İçin Nefes Egzersizleri
Uyku Yoluyla Sağlığınızı İyileştirin
Uyku spazmları bir sağlık sorunu değildir. Bununla birlikte, eğer uykunuzun kalitesini çok fazla etkiliyorlarsa, o halde alışkanlıklarınızı iyileştirmeye çalışmalısınız.
Gördüğümüz gibi, uyku söz konusu olduğunda yaşam tarzı belirleyici bir faktördür. Bunun ötesinde, spazmlarınızın bu faktörlerin ilerisine geçen bir komplikasyona bağlı olabileceğini düşünüyorsanız, şüphelerinizi gidermek ve daha büyük sorunları önlemek için doktorunuza görünmekten çekinmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Coolidge, F., & Wynn, T. (2014). The effects of the tree-to-ground sleep transition in the evolution of cognition in early Homo. Before Farming, 2006(4), 1–18. https://doi.org/10.3828/bfarm.2006.4.11
- Hauri P.J. (1991) Sleep Hygiene, Relaxation Therapy, and Cognitive Interventions. In: Hauri P.J. (eds) Case Studies in Insomnia. Critical Issues in Psychiatry (An Educational Series for Residents and Clinicians). Springer, Boston, MA. https://doi.org/10.1007/978-1-4757-9586-8_5
- Kojovic, M., Cordivari, C., & Bhatia, K. (2011). Myoclonic disorders: a practical approach for diagnosis and treatment. Therapeutic advances in neurological disorders, 4(1), 47–62. https://doi.org/10.1177/1756285610395653
- Mioclono. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/myoclonus/symptoms-causes/syc-20350459
- ¿Qué es el Sueño? Instituto del Sueño (Madrid). https://www.iis.es/que-es-como-se-produce-el-sueno-fases-cuantas-horas-dormir/
- Frederick L Coolidge; Thomas Wynn. The effects of the tree-to-ground sleep transition in the
evolution of cognition in early Homo. 2006. Before Farming. https://uccs.edu/Documents/fcoolidg/Before%20Farming%202006%20Dream%20paper.pdf - KENNETH R KAUFMAN, RAJESH C SACHDEO. 2003. Caffeinated beverages and decreased seizure control. Seizure. https://doi.org/10.1016/S1059-1311(03)00048-7.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1059131103000487) - Peter Salmon,
Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress: A unifying theory. 2001. Clinical Psychology Review. https://doi.org/10.1016/S0272-7358(99)00032-X.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027273589900032X) - Marie-Pierre St-Onge, Anja Mikic, Cara E Pietrolungo, Effects of Diet on Sleep Quality, Advances in Nutrition, Volume 7, Issue 5, September 2016, Pages 938–949, https://doi.org/10.3945/an.116.012336