Vulva Ağrısı: Bilmeniz Gerekenler
Vulva ağrısı, kadınların genital bölgesinde meydana gelen iltihaplanmanın yol açtığı yanma ve ağrı hissidir. Maalesef dünyadaki kadınların yaklaşık %16’sı bu sorundan etkilenmektedir. Bugün size bu problemden bahsetmek istiyoruz; böylece semptomları tanımlayabilir ve gerektiğinde hemen harekete geçebilirsiniz.
Vulvodini denilen bu problemin, yaşam kalitenizi ve cinsel hayatınızı nasıl etkileyebileceğini öğrenmek isteyebilirsiniz. Ayrıca bu sorunla nasıl başa çıkacağınız konusunda size bazı önerilerde de bulunacağız.
Ne zaman doktora gitmeniz gerekir?
Vajina, kadınların en hassas bölgesidir. Bu bölge çok kolay bir şekilde tahriş olabilir; hatta vajinal bölgede çok sık mantar enfeksiyonu gözlemlenir.
Vulva ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Örneğin tuvalet kağıdını sert bir şekilde kullanmak bölgede tahrişe neden olabilir, bu nedenle de ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Buna ek olarak, lateks prezervatifler de benzer belirtilere sebep olabilir.
Ancak vulvodini dediğimiz bu sağlık problemine sahip olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız bir jinekoloğa görünmelisiniz. Unutmayın, erken teşhis her hastalık için önemlidir.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Vajinal Mantar Enfeksiyonları Hakkında Neler Biliyorsunuz?
Vulva ağrısı: Belirtileri
Vulvodini nedeniyle meydana gelen ağrılar, 3 aydan daha uzun süre devam ederse kronik bir sorun olarak kabul edilir. Birkaç günden daha uzun süren belirtiler yaşıyorsanız derhal doktora gitmeniz gerekir. Aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz:
- Yanma: Genellikle acı ve zonklama hissiyle birlikte hissedilir.
- Hiçbir şekilde geçmeyen bir kaşıntı hissi (örneğin bölgeyi uygun bir sabunla yıkasanız dahi kaşıntının devam etmesi).
- Ağrılı ve acılı cinsel ilişki (bu durum vulvodini hastalarında yaygındır).
Bu belirtiler kronik olabilir veya yalnızca belirli zamanlarda meydana gelebilir. Örneğin bu bölgenize dokunurken veya cinsel ilişki sırasında acı hissedebilirsiniz.
Bu belirtiler geçmezse eğer, mutlaka bir doktora danışmanız gerekir. Doktorunuz muayene ve testlerden sonra hastalığınız için tanı koyar ve uygun bir tedavi yöntemi önerir.
Vulva ağrısının nedenleri
Vulvodini, doğum kontrol haplarının yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda başka bilmediğiniz bir hastalığınız da benzer belirtilere neden olabilir. Bazı araştırmalara göre vulva ağrısını tetikleyen durumlar şunlardır:
- Herpes (genital uçuk): Vulva bölgesinde yaralara neden olan cilt lezyonlarıdır.
- Alerji: Islak mendillerin veya lateks prezervatiflerin kullanımı alerjiye neden olabilir.
- Hormonlar: Emzirme veya doğum kontrol hapı kullanımı nedeniyle ortaya çıkan hormonal değişiklikler.
- Endometriyozis: Bu durum, rahim dışında endometriyal dokunun ortaya çıkmasıyla oluşur.
Bu saydıklarımız vajinismusa da yol açabilen vulvodini hastalığının sadece birkaç nedenidir. Bu sorun nedeniyle vajinanızda istemsiz kasılmalar olabilir. Genellikle cinsel ilişki sırasında yaşayacağınız acıyı düşünürken endişe ve korku hissedersiniz, bu durum da kasılmanıza neden olur. Böyle bir durum yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Vajinal Enfeksiyonu Önlemek için 9 Yöntem
Tedavi Yöntemleri
Eğer bu saydığımız belirtilere sahipseniz ve doktorunuz muayeneden sonra size vulvodini teşhisi koyduysa endişelenmeyin. Bu hastalığı ortadan kaldıran, kanıtlanmış birçok tedavi yöntemi var.
Cinsel ilişki sırasında gerginseniz ve sürekli canınızın acıyacağını düşünüyorsanız mutlaka bu konuda psikolojik bir yardım almayı düşünün. Peki probleminiz psikolojik değilse ne yapmanız gerekiyor? Neyse ki anestezik ilaçlar ve iltihap önleyici kremler bu konuda size yardımcı olabilir. Ancak yaşadığınız soruna neden olan şey endometriyozis gibi daha ciddi bir problemse, cerrahi müdahale gerekebilir.
Vulva ağrısı: Çözümü olan bir problem
Kafanızda yer eden herhangi bir soruya cevap almak için mutlaka bir profesyonele danışın. Gördüğünüz gibi, vulvodini sorunu için birçok farklı çözüm var. Ancak unutmamanız gereken bir şey var; her insan birbirinden farklıdır ve bu hastalığa neden olan faktörler değişkenlik gösterebilir.
Ne yaparsanız yapın bu sorunu görmezden gelmeyin ve bu konuda sessiz kalmayın. Cinsel ilişki esnasında yaşadığınız bütün problemler, doktorunuzun önerdiği tedavi başladıktan sonra zamanla ortadan kaybolacak.
Bu nedenle yılda bir defa check-up yaptırmanız oldukça önemli. Cinsel hayatınızı özgürce ve keyifle yaşamayı hak ediyorsunuz. Eğer böyle bir soruna sahipseniz kendinizi uzman bir doktora emanet edin. Vulva ağrısını azaltmanın veya tamamen yok etmenin birden çok yolu var.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. salud pública de méxico, 52(2), 148-155.
- Gómez-Sánchez, P. I., Chalela, J. G., & Gaitán-Duarte, H. (2016). Vulvodinia: clasificación, etiología, diagnóstico y manejo. Revisión sistemática de la literatura. Revista colombiana de obstetricia y ginecología, 58(3), 222-231.
- Vieira-Baptista, Pedro, & Silva, Joana Lima. (2016). Alterações à classificação da dor vulvar persistente: (vulvodinia). Acta Obstétrica e Ginecológica Portuguesa, 10(1), 12-14. Recuperado em 03 de abril de 2019, de http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1646-58302016000100003&lng=pt&tlng=pt.