Yağlı Saçların Bakımı İçin Ne Yapmak Gerekir?
Yağlı saçların bakımı konusunda bazı önerileri dikkate almak gerekir. Bu bağlamda, saç derisinde yağ bezlerinin aşırı miktarlarda üretim yapması sonucu ortaya çıkan yağlı ve kirli saçlardan kurtulmak için doğru ürün kullanımı çok önemlidir. Peki bu sorunu çözmek için başka neleri dikkate almalıyız?
Öncelikle saçta yağ birikiminin neden kaynaklandığını ve bu problemi daha da olumsuz bir hale getiren faktörlerin neler olduğunu bulmak gerekir. Bu bağlamda, basit bazı uygulamalar ile saçınızın daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz. O halde sizleri yazımızı okumaya davet ediyoruz!
Yağlı Saçların Bakımı: Yağlı Saça Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Normal şartlarda sağlıklı bir saç, derinin yeterli seviyede sıvı ihtiyacını karşılaması ve saç tellerinin sağlıklı olması için belirli miktarda yağ salgılar. Aslında bu yağ saç diplerindeki hassas bölgeler için bir tür savunma mekanizması olarak işlev görür.
Bu yağ miktarı kişiden kişiye göre değişse de, saçın yeterli derecede temiz olmaması, aşırı terleme ve bunlar gibi diğer yaşam biçiminden kaynaklanan faktörler aşırı yağ birikimine neden olur. Peki sonuç nedir? Şekillendirmesi ve bakımı son derece zor olan kaygan ve kirli görünümlü saçlar…
Ancak neden bazı insanların saçları yağlı olurken diğerlerinin böyle değildir? Yağ üretimini artıran faktörler neler olabilir? Bu duruma yol açan farklı sebepler vardır. Bunlar arasında en yaygın olarak görülen sebepleri aşağıda ayrıntılı olarak inceliyoruz.
Hormonal Değişimler
Hormonal değişimler saç derisindeki yağ bezlerinin aşırı derecede aktive olmasına yol açabilir. Bunun sonucunda da saç yağlı ve kirli bir görünüme bürünür. Bu durum özellikle hamilelerde, ergenlerde ya da doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda yaygın olarak görülmektedir.
Saçı Çok Sık Yıkamak
Yağlı saça sahip insanlar saçlarını daha düzenli yıkama eğiliminde olsalar da çok sık yıkamak istenenin tam tersi bir etki yaratabilir. Peki bu durum neden kaynaklanmaktadır? Bunun nedeni, saçın çeşitli saç bakım ürünleriyle her yıkandığında saç derisinin daha fazla yağ üretmesi gerektiğine yönelik sinyal almasıdır.
Saç Tipi
Saç derisindeki yağ miktarı değişimi bu sorunu yaşayan herkesi etkiler. Ancak özellikle ince ve düz saç tiplerinde yağ birikim riski daha fazladır. Bu tür saçlarda dalga olmadığından biriken yağlar saç ucuna doğru daha rahat bir biçimde kayarak ilerler.
Saç Bakım Ürünlerinin Yanlış Kullanımı
Yağlı saçı yıkarken doğru ürünü seçmek çok önemlidir. Özelliği gereği bu tür saçları sadece suyla yıkamak yağları söküp atmayacaktır. Ayrıca yağ bazlı ürünlerle temiz bir görüntü elde etmek de mümkün değildir. Bu nedenle, yağ giderici özelliğe sahip bir şampuan tercih etmek gerekir.
Ayrıca saç bakım kremini de aşırı kullanmamak gerekir. Bu tür ürünlerin saçın ortasından ucuna kadar uygulanması bile aynı şekilde etkiye yol açar. Saç kremi tercih ederken mümkün olduğunca içeriğinde yağ bileşenlerinin düşük seviyede olmasına dikkat etmek gerekir.
Okuyun: 5 Ev Yapımı Saç Kremi
Yağlı Saçların Bakımı ve Diğer Olası Nedenler
- Yoğun bir biçimde spor yapmak (bunun sonucunda da aşırı derecede terlemek).
- Aşırı derecede saç bakımı yapmak.
- Islak saçla dışarıya çıkmak.
- Saçın güneşe ya da diğer ısı kaynaklarına maruz kalması.
Yağlı Saçlar Nasıl Yıkanmalıdır?
Yağlı saçı yıkamak için hangi adımları takip etmek gerektiğini hiç düşündünüz mü? Aslında yapılması gereken rutin oldukça basittir. Bu bağlamda en önemli detay, saç derisinin pH dengesini korumak ve yağ üretimini düzenlemektir. Bunu başarmak için doğru ürünler seçmeyi ve bunları doğru bir biçimde uygulamayı bilmek yeterli olacaktır. Şimdi adım adım yapılması gerekenleri inceleyelim.
1. Saç Bakım Ürünlerinin Seçimi
Saç bakım ürünlerinin büyük bir çoğunluğu normal ya da kuru saçlar için tasarlanmıştır. Bu tür ürünlerin bileşenleri saçın parlaklığının ve neminin artmasını sağlar. Ancak bu ürünler sağlı saçlar için her zaman uygun olmayabilir. Eğer saçınızda yağlı bir görünüm olmasını istemiyorsanız uygun bir ürün bulmak en doğru çözüm olacaktır.
Peki bunun için tercih edebileceğimiz seçenekler nelerdir? Günümüzde, saç derisindeki yağ üretimini düzenleyen pek çok ürün bulunmaktadır. Bunlar hafif etkilere sahip olanlardan misel ürünlere kadar uzanmaktadır. İçeriklerinde ise yeşil çay, turunçgiller ya da aloe vera gibi en iyi çözümleri sunan seçenekler yer almaktadır.
2. Yağlı Saçların Bakımı İçin Ilık ya da Soğuk Su Kullanın
Yağlı saçı yıkarken suyun sıcaklığı da önemli bir faktördür. Daha açık bir biçimde belirtmek gerekirse, saçı sıcak suyla yıkamaktan kesinlikle kaçınmak gerekir. Her ne kadar ilk anda sıcak su saçtaki kir ve yağı sökse de, daha sonra saç derisi tarafından üretilen yağ miktarının artmasına neden olmaktadır.
Bu nedenle en ideali saçları ılık ya da soğuk suyla yıkamaktır. Bu bağlamda uygulayabileceğiniz güzel bir yöntem, önce saçı ılık suyla yıkamak ve sonrasında soğuk suyla durulamaktır.
3. Yağlı Saçı Yıkamak İçin Ürünleri Uygulama Aşaması
Yağlı saçı yıkarken en kritik adımlardan biri ürünlerin uygulanma aşamasıdır. Öncelikle kullanacağınız şampuan miktarını doğru olarak belirlemeniz gerekir. Elbette bu miktar saçın uzunluğuna ve saç tellerinin kalınlığına bağlı olarak değişir. Normalde ortalama olarak bir ya da iki kaşık kadar şampuan kullanmak doğrudur.
Daha sonra bu şampuanın nasıl uygulandığı da önemlidir. İdeal yöntem şampuanı başınızın tamamına dağıtmak ve parmak uçlarınızla saç derisine masaj yaparak burada birikmiş olan tortuların sökülüp atılmasını sağlamaktır. Son olarak, ilk durulama bittikten sonra saç bakım kreminin saçın ortalarından uçlarına doğru uygulanması gerekir.
4. Saç Yıkama Sıklığı
Çoğu insanın düşündüğünün aksine yağlı saçı çok sık bir biçimde yıkamak gerekmez. Daha önce de belirttiğimiz gibi saçı aşırı sıklıkta yıkamak pH dengesini bozar ve istenenin tam tersi bir sonuca yol açabilir. Bu nedenle, en ideal yöntem yağlı saçları her iki günde bir kez yıkamaktır. Hatta saçlarınızın yaratacağı kirlilik hissinden kurtulmak için kuru şampuanları da deneyebilirsiniz.
5. Saç Bakımı Rutinlerinizi Tamamlayın
Yukarıda sıraladığımız maddelere ek olarak temiz ve sağlıklı saçlar için saç bakımı ile ilgili diğer uygulamaları da yapmak gerekir. Örnek olarak yağlı saçlar için üretilmiş içeriklere sahip maskeleri uygulamak faydalı olacaktır. Ayrıca yağ içermediği sürece saç derisi fırçalarını da kullanmayı deneyebilirsiniz.
Saçınızdaki Yağlılığı Nasıl Azaltabilirsiniz?
Doğru bir biçimde yıkamak saçınızdaki yağlı görünümün azalmasına yardımcı olacaktır. Ancak yine de saçınıza daha güzel bir görüntü katmak ve aşırı derecede yağ üretiminin önüne geçmek için yapabileceğiniz diğer seçenekler de bulunmaktadır. Siz de bunları uygulayarak daha sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz!
Yağlı Saçların Bakımı İçin Uçucu Yağlar Kullanın
Saç derisinde aşırı yağ üretimini kontrol altına almak için bazı uçucu ve doğal yağların kullanımı faydalıdır. Bu tür ürünlerin içeriğindeki maddeler yağları parçalar ve saç köklerinin temizlenmesine yardımcı olur. Bunlar arasında en fazla tavsiye edilenleri şu şekildedir:
- Çay ağacı uçucu yağı.
- Nane şekeri uçucu yağı.
- Papatya uçucu yağı.
Bu yağlardan ister suyun içine isterseniz şampuana bir kaç damla dökmeniz yeterli olacaktır. Bir diğer seçenek ise biberiye yağıdır. Bu yağ da saçların sağlıklı bir şekilde uzaması için faydalıdır.
Elma Sirkesi Uygulayın
Bugüne dek elma sirkesinin saç sağlığı açısından faydalı olduğuna dair kanıtlanmış bir veri bulunmamaktadır. Ancak sistematik olmayan verilere göre bu sirkenin normal ölçülerde kullanımının saçtaki yağlılık miktarını azalttığı ve kepek gibi diğer problemlerin çözümüne yardımcı olduğu ifade edilmektedir.
- Birkaç çorba kaşığı elma sirkesini iki litre suya karıştırın.
- Daha sonra saçınızı bu suyla durulayın.
- Son olarak şampuanla yıkayın ve saç kremi kullanın.
- Bu uygulamayı haftada iki ya da üç kez yapabilirsiniz.
Yağlı Saçların Bakımı ve Aloe Vera Maskesi
Ev yapımı diğer doğal ilaçlarda olduğu gibi yağlı saçlarla mücadelede aloe veranın etkinliğine yönelik bir kanıt bulunmamaktadır. Öyle de olsa bu bitki pek çok kozmetik üründe aşırı yağa, kepeğe ve saç uçlarındaki hasara karşı destekleyici bir madde olarak kullanılmaktadır. Peki aloe verayı saça nasıl uygulayabiliriz?
- İlk olarak taze aloe vera jeli çıkartılır.
- Daha sonra bu jel yumuşak ve yuvarlak daireler şeklinde bir masajla tüm saç derisine uygulanır.
- Aloe vera jeli saç derisinde 20 dakika süreyle bekletilir ve daha sonra yıkanır.
- Bu uygulama haftada iki ya da üç kez tekrarlanabilir.
Kuru Şampuan Kullanın
Günlük sporunuzu yaptıktan sonra ya da sıcak bir günün ardından saç diplerinde biriken yağları temizlemek için kuru şampuan uygulamanız tavsiye edilmektedir. Bu ürünleri kozmetik mağazalarında bulabilirsiniz. Ancak yine de kuru şampuanın aşırı derecede kullanımından kaçınmak gerekir.
Yağlı Saçların Bakımı İçin Mısır Nişastası ya da Bebek Pudrası Kullanın
Terleme ya da sıcak nedeniyle saçın yağlanmasını azaltmak için mısır nişastası ya da bebek pudrası kullanımının olumlu etkileri bulunmaktadır. Bunlar da neredeyse kuru şampuanla aynı işlevi görürler. Ancak doğal içeriğe sahiptirler. Başınıza az bir miktar uygulayarak masaj yapabilirsiniz.
Saçınızı Çok Sık Taramayın
Aşırı sıklıkla taramak yağlı saçlara zarar verir. Saçı taradığınızda saç derisinde birikmiş olan yağ ve ter saç uçlarına doğru hareket eder. Bu nedenle saçtaki yağlılığı kontrol altında tutmak için saç taramayı daha seyrek bir biçimde yapmak en iyi seçenektir. Aynı durum saç düzleştiricileri ve şekillendiricileri için de geçerlidir.
Saçınızın Yağlı Görünümünden Kurtulmanız Mümkün
Saçta aşırı derecede yağ üretimi pek çok nedenden kaynaklanır. Ancak evde üreteceğiniz pratik çözümleri kullanarak saçınızı uygun bir biçimde yıkamak bu sorunu çözme konusunda size önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Elbette bunları günlük saç bakım rutininizin bir parçası olarak aksatmadan yapmanız çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Nayak BS, Ann CY, Azhar AB, Ling ECS, Yen WH, Aithal PA. A Study on Scalp Hair Health and Hair Care Practices among Malaysian Medical Students. Int J Trichology. 2017;9(2):58-62. doi:10.4103/ijt.ijt_76_16
- Szöllősi AG, Oláh A, Bíró T, Tóth BI. Recent advances in the endocrinology of the sebaceous gland. Dermatoendocrinol. 2018;9(1):e1361576. Published 2018 Jan 23. doi:10.1080/19381980.2017.1361576
- Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24-29. doi:10.4103/0974-7753.66909
- Hoover E, Aslam S, Krishnamurthy K. Physiology, Sebaceous Glands. [Updated 2020 Jun 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499819/
- Bassino E, Gasparri F, Munaron L. Protective Role of Nutritional Plants Containing Flavonoids in Hair Follicle Disruption: A Review. Int J Mol Sci. 2020;21(2):523. Published 2020 Jan 14. doi:10.3390/ijms21020523
-
Vardy, D., Cohen, A., Tchetov, T., Medvedovsky, E., & Biton, A. (1999). A double-blind, placebo-controlled trial of anAloe vera (A. barbadensis)emulsion in the treatment of seborrheic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment, 10(1), 7–11. https://doi.org/10.3109/09546639909055904
- Lawrence R, Tripathi P, Jeyakumar E. Isolation, Purification and Evaluation of Antibacterial Agents from Aloe vera. Braz J Microbiol. 2009;40(4):906-915. doi:10.1590/S1517-838220090004000023
- D’Souza P, Rathi SK. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian J Dermatol. 2015;60(3):248-254. doi:10.4103/0019-5154.156355
- Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450