Yoga Yapmak Neden İyidir?
Vücudunuzu şekle sokabilmek için uygulayabileceğiniz çok sayıda fiziksel aktivite türü vardır. Bu yazıda, özellikle şimdilerde çok popüler olan bir tanesine odaklandık. Neden çoğu insan söz konusu yoga yapmak olunca bu kadar hevesli, gelin birlikte keşfedelim.
Yoga yapmak, birçok kişi için vazgeçilmez bir aktivite haline geldi. Altında yatan neden ise insanların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını iyileştirmeye çalışmaları. Ayrıca, hayatın tadını daha fazla çıkarmak ve kendilerini daha iyi hissetmek istemeleri.
Çok sayıda insan, kas kütlesini artırmaya odaklanmış halde ve ağırlıklarla birlikte egzersiz yapmak için spor salonlarını tercih ediyor olsa da, bunu genelde yogayla kombine ederler. Onu, ağırlıklı egzersize ek olarak kullanırlar.
Peki, yoga, ağırlıkların yapamadığı neyi yapabilir ki? Bu sorunun yanıtını yazının devamında vereceğiz.
Aklınıza özen göstermek için yoga yapın
Yoganın bize bu kadar iyi gelmesinin bir nedeni de, günümüzün kaçınılmaz sıkıntıları aşırı stres, kaygı ve depresyon karşısında bize sağladığı avantajlardır. Bütün bunlar, içinde yaşadığımız toplumda oldukça yaygın problemlerdir. Tüm bunlarla başa çıkmak ve yaşam kalitemizi iyileştirmek için çözümler aramamız gerekir.
Bazen hayatımızı sanki oto pilot devredeymiş gibi yaşarız. Hiç farkında olmadan yürür, konuşur ve yemek yeriz. Ezici rutinlerimiz vardır, aşırı derecede endişe yaşarız ve aklımız hep gelecek zamana odaklıdır. Çoğunlukla, şimdiki zamanı görmezden geliriz.
Bu nedenle, yoganın tavsiye edilmesinin nedenlerinden biri de şimdiki zamanı fark etmemizi sağlıyor olmasıdır. Geçmişe ve geleceğe ait düşüncelerinizi daha iyi yönetebilir, stresi önlemek ve tamamen rahatlamak için bir ana sahip olabilirsiniz.
Ayrıca, bir yoga seansından sonra, kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz ve çok fazla enerjiye sahip olacaksınız.
Forma girin
Yoganın bu kadar harika olmasının bir başka nedeni, fiziksel halinizi iyileştirmenize yardımcı olmasıdır. Kas geliştirmek açısından çok yararlı olmasa da, vücudunuzun sıkılaştırmaya ve hatta kilo vermeye yardımcı olur.
Hem kolay hem de zor olan birçok pozisyon, size gücünüzü test etme olanağı sağlar. Örneğin, Bakasana pozu kol kası oluşturmanıza yardımcı olur. Asho Mukha vrksasana (çam pozu) merkezinizi güçlendirir.
Bununla birlikte, yoga yapmanın çok güzel daha birçok faydası vardır. Bunlardan biri tanesi nefes almak, diğeri ise esnekliktir.
Nefes almak
Yogada nefes alıp vermek çok önemli ve faydalıdır. Pozları daha derinlemesine uygulamanızı sağlar. Ayrıca, belirli pozları daha iyi gerçekleştirecek şekilde vücudunuzu taşıyabilirsiniz.
Solunum kapasiteniz düşükse eğer, bu egzersiz geliştirmenize yardımcı olabilir. Bazı hareketlerle akciğerlerinizin daha fazla hava almasına yardımcı olursunuz.
Esneklik
Yoga, çok esnek olmayan insanlar için de harikadır. İster inanın ister inanmayın, bu egzersiz, esneklik eksikliğinden kaynaklanan ağrı üzerinde çok etkili olabilir.
Esnekliğiniz zamanla gelişeceği için, vücudunuzu baştan zorlamayın. Eğer hala başlangıç seviyesindeyseniz, doğru bir şekilde yapmasını bilmediğiniz pozisyonlar olacaktır. Ancak, azimle ve zaman içerisinde ne kadarını başarabileceğinize siz de şaşıracaksınız.
Gördüğünüz gibi, yoga çok faydalıdır. Sakatlanmış olsanız veya başka sorunlarınız olsa bile yoga yapabilirsiniz. Bununla birlikte, her zaman vücudunuzun sınırlarına saygı göstermeniz ve kendinizi fazla zorlamamanız gerekir.
Zamanla, iyileşmeleri görecek; vücudunuzda daha az acı, kendinizi ise daha aktif ve çok daha esnek hissedeceksiniz.
Yogada yaş sınırı yoktur. Hatta, çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve sakat insanlar için özel yoga dersleri mevcuttur. Herkesin ihtiyaçlarına uyacak sayısız çeşitte yoga türü vardır.
Genç yaşta çocuklara yogayı tanıtmak iyi bir fikir. Çocuklar da genellikle stresli hissederler ve yoga yapmak onlara gelecekte çok yardımcı olabilir. Biz yetişkinler için ise yoga, mükemmel bir tavsiyeden çok daha fazlasıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kiecolt-Glaser, J. K., Christian, L., Preston, H., Houts, C. R., Malarkey, W. B., Emery, C. F., & Glaser, R. (2010). Stress, inflammation, and yoga practice. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3181cb9377
- Prescot, A., Karri, S. K., Ciraulo, D. A., Perlmutter, R., Whitfield, T. H., Renshaw, P. F., … Jensen, J. E. (2010). Effects of Yoga Versus Walking on Mood, Anxiety, and Brain GABA Levels: A Randomized Controlled MRS Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2010.0007
- Salmon, P., Lush, E., Jablonski, M., & Sephton, S. E. (2009). Yoga and Mindfulness: Clinical Aspects of an Ancient Mind/Body Practice. Cognitive and Behavioral Practice. https://doi.org/10.1016/j.cbpra.2008.07.002