Yoganın Kilolu İnsanlar İçin Harika Olmasının 10 Nedeni
Bu yazıyı okuyorsanız, belki de yogayla ilgileniyor ancak fazla kilolu olduğunuz için size göre olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Peki, bu konuda bizlerin düşüncesinin ne olduğunu tahmin edin bakalım? Yanılıyorsunuz! Yoga, kilolu insanlar için harikadır, çünkü sadece yağ yakmanıza yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda kaygılarınızı dindirir.
Yoga, genel olarak, herkesin refahına iyi gelir ve birçok insan bunu doğrulayacaktır. Örneğin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hindistan’da yaşayan herkesin günlük yaşamında yogadan faydalanabilmesi için onu bir devlet meselesi gibi destekler.
Başbakan, kendisinin animasyon versiyonunun yoga yaptığını gösteren bir dizi video bile paylaşmıştır. Bu videolarda, yoganın, herkes için sağlıklı bir egzersiz biçimi olduğu gerçeğinin altını çizer.
Aşağıda, yoga yapmak konusunda, özellikle de kiloluysanız, sizi daha da teşvik edecek bir dizi bilgi paylaştık.
Yoganın inanılmaz faydaları
1. Yoga nefes alış verişinizi iyileştirir
Yoga nefes alış verişinizi geliştirebilir ve bu konuda daha bilinçli hale gelmenize yardımcı olabilir.
Nefes almanızın farkında olmak ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, besin ögelerinin organlarınıza daha etkili bir şekilde ulaşmasına yardımcı olacaktır. Böylece, organlarınız daha iyi çalışır ve besin eksikliklerinden ötürü vücudunuzda oluşabilecek hastalıkların önüne geçmiş olursunuz.
2. Benlik saygınızı ve yaşam kalitenizi iyileştirir
Yoga, daha aktif bir yaşam tarzını benimsemenin harika bir yoldur. Ayrıca, yoga benlik saygınızı ve yaşamınızın genel kalitesini artırmak konusunda size yardımcı olabilir.
Yoga, fiziksel ve ruhsal olarak ilerlemenize yardımcı olacaktır; bu şekilde, kendinizi nasıl gördüğünüz konusunda gelişebilir ve günlük yaşamınızın gidişatını değiştirebilirsiniz. Yoga sayesinde, vücudunuz üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilir ve refah seviyenizi yükseltebilirsiniz.
3. Depresyonla mücadele etmenize yardımcı olur
Her gün onlarca kişi insanın depresyona girme riskini artıran düşük benlik saygısıyla mücadele etmek zorunda kalır. Düşük benlik saygısı fiziksel görünüm, kişilik özellikleri ya da kişisel geçmiş hakkında duyulan güvensizliklere atfedilebilir.
Bununla birlikte, yoga, hafif depresyonun tedavisine yardımcı olup benlik saygısında artışa neden olabilir. Meditasyon yapmak, derinlemesine düşünmek, özgüven kazanmak ve aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmanın bir yoludur.
4. Yoga stresi azaltır
Nefes egzersizleri, meditasyon ve vücudunuzun duruş biçimini iyileştirilmek ve daha birçoğu, yoganın ayrılmaz birer parçasıdır ve rahatlamak ve stresi azaltmak konusunda size yardımcı olacaktır. Ayrıca, hem zihinsel hem de fiziksel açıdan konsantrasyon yeteneğinizi güçlendirecektir.
Gününüzün bir bölümünü meditasyona ve derin nefes almaya adamak, stres hormonu olan kortizolun seviyelerini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca, akciğerlerinizi temiz hava ile doldurmak sakinleşmek, daha iyi kararlar almak ve günlük zorluklarla karşılaşmak konusunda size yardımcı olacaktır.
5. Fiziksel rahatsızlığı azaltır
Süregelen bir yoga rutini sayesinde baş ağrılarınızı giderebilir, kan basıncınızı düşürebilir ve yorgunluk ve uykusuzlukla mücadele edebilirsiniz. Bunun nedeni, beyne ulaşan oksijen miktarının artması ve derin ve nazikçe nefes alırken bir yandan toksinlerin dışarı atılmasıdır.
Bu rutin, aynı zamanda, gün içerisinde daha fazla enerjiye sahip olmanıza ve daha sağlıklı beslenmek ve aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek konusunda kendinizi daha fazla motive hissetmenize yardımcı olacaktır.
Ayrıca bakınız: Yoga Yapmak Neden İyidir?
6. Değişiklikleri fark edeceksiniz
Kilo, yoga yapma yeteneğinizi etkilemez. Bununla birlikte, yoga yaparken, vücudunuzdan verebileceğinden daha fazlasını talep etmemeniz çok önemlidir. Bununla birlikte, bir süre yoga yaptıktan sonra kendinizi daha esnek ve kendinden emin bulacaksınız; hatta, daha önceden yapmayı denemediğiniz zor pozları artık yapabildiğinizi göreceksiniz.
Bu nedenle, yoga kilolu insanlar için ideal bir egzersizdir, çünkü vücudunuzu çok zorlamadan her zaman kendi hızınızda ilerlemenize olanak tanır. Yavaş yavaş, esneklik, güç, denge ve duruşunuzda meydana gelen değişiklikleri görmeye başlayacaksınız. Bu nedenle, kendinizi başlangıçta zorlamamaya ve ağırdan almaya özen gösterin.
7. Düşük etkili bir faaliyettir
Yoga, sağlıklı bir yaşam tarzına iyi bir takviyedir ve yaşam tarzınızda da ciddi değişiklikler yapmanızı gerektirmez. Kendi yoga yolculuğunuzda yol aldıkça, yapacağınız pozların sayısı ve zorluk derecesi artacaktır.
Yeni başlayanlara özel pozlar vardır ve çoğu yoga eğitmeni, öğrencilerinin yeteneklerini dikkate alarak farklı rutinler gösterecektir. Bu şekilde daha zor olan pozları yapamadığınız zaman hayal kırıklığına uğramazsınız ve sizin için en uygun olan seviyeden başlarsınız.
Yoga aynı zamanda size programınızı şekillendirirken de esneklik sağlar; zira, ne kadar çok ya da ne kadar az zamanı yogaya ayıracağınıza siz karar verirsiniz.
8. Endokrin sisteminize fayda sağlar
Her bir yoga pozisyonu, vücudun belirli bir bölümünü kas, sinir veya hormonal düzeyde etkiler. Örneğin, bazı pozlar tiroid problemlerinden muzdarip insanlara yöneliktir.
Bu nedenle, fazla kilonuz hormonal sorunlardan kaynaklanıyorsa, yogayı, bu problemleri çözmenize yardımcı olabilecek bir egzersiz olarak düşünebilirsiniz. Bu durumda, tiroid ve diğer hormonal sorunlara karşı en iyi pozların hangileri olduğunu size gösterecek bir eğitmen araştırıp bulmanızı öneriyoruz.
9. Yoga anksiyeteyle mücadele etmenize yardımcı olur
Yoganın manevi ve rahatlatıcı faydalarından yukarıda söz ettik. Bunun yanı sıra, yoga yaygın olarak anksiyeteyi azaltmaya yardımcı bir faaliyet olarak kabul edilir.
Yoganın sadece meditasyon ve solunum bileşenleri anksiyete seviyelerinizi azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sinir sisteminize olan etkileri konsantrasyon açısından da size yardımcı olabilir. Bu şekilde, yeme alışkanlıklarınızı ve şiddetli yemek yeme isteğinizi de kontrol altına alabilirsiniz.
10. Hedeflerinize ulaşmanıza yardım eder
Daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak ya da kilo vermek için fiziksel bir aktivite arayışına girdiyseniz, o zaman yoga sizin için mükemmel seçenektir! Zira yoga bir egzersiz biçimi olmanın yanı sıra, kendinizle ve iradenizle aranızdaki bağlantıyı güçlendiren manevi bir faaliyettir.
Yogada, kendinizi ilerlemek ve gelişmek konusunda teşvik ettiğiniz konsantrasyon ve meditasyon anları olacaktır. Ayrıca, çabalarınızın sonuçlarını beklemek adına size daha fazla sabır verecektir.
Hangi pozlar kilo vermenize yardımcı olabilir?
Yoga, kaslarınızı güçlendirmeniz, esnekliğinizi geliştirmeniz, nefes alışınızı iyileştirmeniz ve genellikle daha iyi hissetmeniz açısından size yardımcı olabilir. İyi sonuçlar yüksek eforlu egzersizler olmadan da elde edilebildiği için yoga özellikle kilolu insanlar için çok faydalıdır.
Bu pozisyonları uygulayarak vücudunuzu kilo verme yolunda destekleyin:
- Ceset/gevşeme pozu (Savasana): Bu, zihin ve bedeni rahatlatmak ve yatıştırmak için ideal bir pozdur.
- Mum (Sarvangasana): Bu poz, metabolizmayı düzenlemeye ve tiroid bezini uyarmaya yardımcı olur.
- Duvarda bacaklar yukarı pozu (Viparita Karani Mudra): Bu poz, tiroid bezinin daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve dolaşım problemlerine iyi gelir. Buna ek olarak, irade gücüne destek olur.
- Balık (Matsyasana): Bu poz, tiroid bezinin işleyişini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca hipofiz, adrenal ve epifiz bezleri için de faydalıdır.
- Saban (Halasana): Bu poz, karın yağlarını azaltmaya ve bunun yanı sıra, tiroid bezi, dalak ve karaciğeri iyileştirmeye yardımcı olur.
- Kobra (Bhujanghasana): Bu poz, tiroid ve adrenal bezlerin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, karın kaslarını uyarır ve sıkılaştırır. Üstelik omurgayı güçlendirir ve kalçayı sıkılaştırır.
Ayrıca bakınız: Yoga Hareketleri Sayesinde Depresyonla Savaşmak
Hangi pozlardan kaçınmalısınız?
Genel olarak, fiziksel olarak hazır olmadığınız hiçbir bir pozu gerçekleştirmeye çalışmamalısınız; örneğin, vücudun bir kısmının tüm vücut ağırlığınızı desteklediği pozlar gibi. Bunun yanı sıra Padahastasana ve balasana gibi pozlar, özellikle kilolu insanlar tarafından uygulanırken öne doğru eğilindiğinde soluk alınmasına engel olabilir.
Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı bir yaşam tarzını korumanıza yardımcı olacaktır. Yoga, daha sağlıklı veya daha aktif bir yaşam tarzını benimsemek isteyen aşırı kilolu insanlar için özellikle yararlıdır. Sadece fiziksel sağlığınızı değil, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal sağlığınızı da iyileştirebileceği için tavsiye edilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kaduskar, P., & Suryanarayana, K. M. (2015). Yoga: An endocrine therapy. Indian journal of endocrinology and metabolism, 19(3), 437–438. https://doi.org/10.4103/2230-8210.152801
- Karen Pilkington, Graham Kirkwood, Hagen Rampes, Janet Richardson. 2005. Yoga for depression: the research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032705002570) - Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian journal of physiology and pharmacology. 52. 164-70.
- Anheyer, D., Klose, P., Lauche, R. et al. Yoga for Treating Headaches: a Systematic Review and Meta-analysis. J GEN INTERN MED 35, 846–854 (2020). https://doi.org/10.1007/s11606-019-05413-9
- A. Ross; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/
- Ferreira-Vorkapic, Camila; Rangé, Bernard. 2010. Mente Alerta, Mente Tranquila: ¿Constituye el yoga una intervención terapeútica consistente para los
trastornos de ansiedad? Revista Argentina de Clínica Psicológica. https://www.redalyc.org/pdf/2819/281921798002.pdf - Chong, Cecilia S. M.; Tsunaka, Megumi; Tsang, Hector W. H.; Chan, Edward P.; Wai Ming Cheung. 2011. Effects of Yoga on Stress Management in Healthy Adults: A Systematic Review. Alternative Therapies in Health & Medicine. https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=10786791&AN=65066461&h=3kgypRUvpQXF4jnoqz%2bdiCvi%2bm1TAO2bRFDDgS38g%2fMlkgFl4dpgEKmM42W0tCLERqjKYSRr0Z8F5qJpLo9uoA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d10786791%26AN%3d65066461
- Yoga with Modi: Indian PM releases online yoga series – video report. 2018. The Guardian. https://www.theguardian.com/world/video/2018/mar/29/yoga-with-narendra-modi-indian-pm-releases-online-yoga-series-video