Yorgunlukla Mücadele Etmek için Doğal Beslenmek

Buna inanamayabilirsiniz; ama iyi bir gece uykusunun yanı sıra, yediğiniz yiyecekler de günlük görevlerinizle başa çıkabilmeniz için size gerekli enerjiyi sağlar.
Yorgunlukla Mücadele Etmek için Doğal Beslenmek

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Ne kadar uyuduğunuz, gün içinde ne gibi aktiviteleri seçtiğiniz ya da sevdiğiniz şeyleri yapıyor olmanız fark etmez. Yine de uykunuzu yeterli alamıyor ya da programınızı düzgün bir şekilde düzenleyemiyorsunuz gibi gelebilir. Yorgunlukla mücadele etmek için bir de doğal beslenmeyi deneyin!

Son zamanlarda ihtiyacınız olan her şeyin yapılmasını sağlayamıyormuş gibi hissediyorsanız ya da kendinizi sürekli esnerken buluyorsanız bu yazımızı okumanızı öneririz. Problem beslenme düzeninizle ilgili olabilir. Yorgunlukla mücadele etmek için neler yemeniz gerektiğini bu yazımızla keşfedin.

Yorgunlukla mücadele etmek için doğal beslenme

Sürekli yorgun hissetmenizin sebebi fazla iş yükü, uykusuzluk ya da dengesiz beslenme (ya da üçü birden) olabilir. Stresten kaçınmanın ve her gece 8 saat uyumanın yanı sıra, aşağıdaki gıdaları beslenmenize eklemenizi öneririz:

1. Yorgunlukla Mücadele Etmek için Soya Sos ve Miso

bir kasede soya sos ve haşi

Soya sosu (düşük sodyum içerikli) ve miso, yemeklerinize daha fazla lezzet katacak ve yorgunluğunuzu azaltmaya yardımcı olacak iki sostur. Birincisi, genellikle sofralarımızda olan pilav, makarna ve balıklarda kullandığımız ve  kalorisi düşük bir sostur.

Ancak yediğiniz miktarlara dikkat etmelisiniz; çünkü yüksek sodyum içeriğinden dolayı tansiyonunuz yükselebilir. Diğer yandan miso, fermente edilmiş soya fasulyesinden elde edilen bir sostur ve lezzetli çorba ya da yahniler için kullanılır.

2. Kahve (sınırlı miktarda)

Kafein kullanımını asla abartmamalısınız. Çünkü yorgunluğunuzu azaltmaya yardımcı olsa da, göz ardı etmemeniz gereken yan etkileri de vardır. Kahve bazı zamanlarda faydalı olabilir; ancak buna ek olarak ruh halinizi iyileştiren ve konsantre olma yeteneğinizi geliştiren başka seçenekler de vardır.

Örneğin, çikolata ya da çayı tercih edebilirsiniz. Ancak eğer tavsiye edilenden daha fazla tüketirseniz baş ağrısı, kaygı, uykusuzluk ve asabiyet gibi ters etkilerini görebilirsiniz.

3. Yorgunlukla Mücadele Etmek için Deniz Tuzu ve Yosun

deniz yosunu

Bu gıdaların her ikisi de sağlıklıdır ve yorgunlukla mücadele etmek için size yardımcı olabilir. Yosun damak tadınıza uygun olmayabilir; ancak onu diğer gıdalarla (pirinç gibi)  karıştırabilir ve keskin tadını bu şekilde lezzetlendirebilirsiniz.

4. Taze meyveler

Zayıf düştüğünüzü hissettiğiniz zaman elma, portakal ya da armut mükemmel bir atıştırma olur. Meyveler genel olarak size mineral, vitamin, lif ve bol su sağlar. Doğal meyve suları da mükemmel bir fikirdir. Yoğun olan iş ya da okul gününde veya spordan önce önerilir.

5. Tohumlar

yorgunlukla mücadele etmek için tohumlar

Kahvaltıda alacağınız bir avuç chia tohumu, susam ya da bal kabağı çekirdeği size güne başlamak için gereken enerjiyi verebilir. Ayrıca bunları meyve püreleri, yoğurt ve meyve sularına karıştırmak da çok iyidir. Örneğin, chia tohumları sinir sistemini dengelerken, susam da endorfin sentezini düzenler.

6. Yoğurt

Bu süt ürünü, diyet yapıyorsanız ya da günlük kalsiyum ihtiyacınızı aldığınızdan emin olmak istiyorsanız mükemmel bir seçenektir. Özellikle yulaf, kuru üzüm, badem ya da chia tohumları ile karıştırırsanız, çeşitli ve çok lezzetli olur. Yoğurt sizi tok tutar ve yorgun hissetmemenize yardımcı olur.

7. Tam tahıllar

yorgunlukla mücadele tam tahıllı gıdalar

Daha az yorgun olmak ve daha fazla başarı elde etmek istiyorsanız, pirinç, arpa ve kinoa üçlüsü yediğinize değecek, tam tahıllı yiyeceklere örnektir. Bunun sebebi, sağlıklı ölçüde içerdikleri karbonhidratı enerjiye dönüştürmeleridir. Güzel haber şu ki; damak tadınızı rafine edilmiş unlardan daha fazla tatmin edeceklerdir.

8. Çiğ sebzeler

Havuç, kereviz ve domates sebzelerine yaz aylarında ya da pişmiş olduklarında yöneliriz. Ancak kış geldiğinde daha tatmin edici, doyurucu, ya da “bizi mutlu eden” gıdalara yöneliriz.

Çiğ sebzeleri soğuk olduklarında bile salatalarınıza ekleyip tadını çıkarmayı denemelisiniz. Çünkü sizi enerji ile doldururlar. Biraz sıkıcı bulursanız, bu sebzeleri buharda pişirmeyi ya da çok az zeytinyağı ile yüksek ateşte pişirmeyi deneyebilirsiniz.

9. Kuru yemiş

çeşitli kuru yemiş ve meyveler

Kuru yemişler de tıpkı tohumlar gibi sabah ya da akşam için, ofiste sıfırı tüketmiş hissettiğinizde ve gözlerinizi açık tutamadığınızda ya da esnemeye devam ettiğinizde hayat kurtarır. Bir avuç badem, ceviz ya da kaju yeterlidir.

İlave enerjiye mi ihtiyacınız var? Küçük bir meyve (elma gibi) ile yulaf, portakal suyu karışımını deneyin. Bu karışım besleyici ve %100 enerji verici bir kahvaltı olacaktır.

10. Yorgunlukla Mücadele Etmek için Balık

Uzun süre balık yemenin iştahınızı kabartmayacağı bir gerçektir; ancak balık, sizin için yakıt haline dönüşen ve dokularınızı onarmaya yardımcı olan çok miktarda besin maddesi (omega 3 yağ asitleri gibi) temin edecektir.

Buna ek olarak vücudunuzun balıktan aldığı proteini yağa dönüştürme olasılığı düşüktür. Bol miktarda su içmeyi unutmayın; çünkü bazen vücudun susuz kalması yorgunluğu tetikleyebilir. Günde en az 2 litre su içmeniz gereklidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • McLellan TM., Caldwell JA., Lieberman HR., A review of caffeine’s effects on cogntivie, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev, 2016. 71: 294-312.
  • Carracedo M., Artiach G., Arnardottir H., Back M., The resolution of inflammation throught omega 3 fatty acids in atherosclerosis, intimal hyperplasia, and vascular calcification. Semin Immunopathol, 2019. 41 (6): 757-766.
  • Neha K., Haider R., Pathak A., Yar MS., Medicinal prospects of antioxidants: a review. Eur J Med Chem, 2019. 178: 687-704.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.