Ağız Kokusu İçin Evde Bitkilerle Yapılabilecek Çözümler
Ayrıca halitoz olarak da bilinen ağız kokusu her yerde son derece yaygın bir problemdir. Amerikan Diş Birliğine göre yetişkinlerin en az %50’si hayatlarında en az bir kere ağız kokusu yaşamışlardır. Peki, ağız kokusu için evde nasıl çözümler yapabilirsiniz?
An itibariyle bu durumu tedavi etmek için pek çok diş macunu ve ağız bakım suyu bulunsa da bunu kontrol etmek için kullanabileceğiniz bazı doğal çözümler de vardır. Bu yazımızda sizinle ağız kokusundan muzdarip olduğunuzda deneyebileceğiniz 5 farklı alternatif paylaşacağız.
Ağız Kokusu İçin 5 Ev Çözümü
Ağız kokusu görülen durumların %90’ından fazlası ağızda başlar. Kötü ağız hijyeni dolayısıyla dil, diş etleri ve dişlerdeki bakteriler çoğalır ve bu probleme neden olur. Ancak, bazı vakalarda halitoz altta yatan bir sağlık problemi dolayısıyla da ortaya çıkabilir.
Örneğin, reflü, sindirim problemleri, ve karaciğer hastalıkları olan insanlar arasında yaygındır. Ayrıca diyabet ve böbrek yetmezliği olan hastaları da etkiler. Bu durumlarda bir diş fırçası ve ağız bakım suyu kullanılarak bile nötralize edilmesi zordur. Bunu kontrol etmek için altta yatan nedeni tedavi etmeniz gerekir.
Ağız kokusu için ev çözümleri bakterinin büyümesini inhibe etmeye ve bakteriyel plak birikimini azaltmaya yardımcı olur. Bundan dolayı bu sorunla başa çıkmak için iyi bir seçenektirler. Ancak, bunların kullanımını iyi ağız hijyeni ile tamamlamak önemlidir.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: İstenmeyen Vücut Kokusuna Sebep Olabilen 8 Besin
1. Maydanoz
Ağız kokusu için en popüler ev çözümlerinden biri maydanozdur. Bu bitki bazı gıdaların bıraktığı kötü kokuyu nötralize etmeye yardımcı olan taze bir aromaya sahiptir. Ayrıca, klorofil miktarı da bakterilerin büyümesini engellemeye yardım eder ve tükürüğün doğal pH’sini korur.
Nasıl Kullanılır?
- Birkaç taze maydanoz yaprağı alın ve bunları her yemeğinizden sonra çiğneyin.
- Eğer tercih ederseniz bitkiyle bir çay yapın ve ağız bakım suyu olarak kullanın.
2. Yeşil Çay
Araştırmalar yeşil çayın ağız kokusuna yardımcı olan dezenfektan ve koku gideren etkileri olduğunu öne sürer. Bu çayı gün boyunca yudumlamak nefesinizin taze kalmasına yardım eder.
Nasıl Kullanılır?
- Öncelikle, birkaç yemek kaşığı yeşil çayı yarım litre kaynamış suya ekleyin.
- Sonrasında içeceği bekletin ve 10 dakikanın sonunda süzün.
- Sonra infüzyonu buzdolabına alın ve ertesi güne kadar bırakın.
- Son olarak, bir şişeye dökün ve gün boyunca birkaç kez için.
3. Ağız Kokusu İçin Ev Çözümleri: Dağ Kekiği
Dağ kekiği çayı ağız kokusuyla savaşmak için iyi bir alternatif çözümdür. Hatta, bunu aft ya da ülser gibi enfeksiyon riski altında olan insanlar için özellikle öneriyoruz. İçeriği iyileşmeyi destekler ve nefesinizi tazeler.
Nasıl Kullanılır?
- Öncelikle bir bardak dağ kekiği çayı yapın.
- Sonrasında içecekten biraz ağzınıza alıp günde 2 ya da 3 kere bununla gargara yapın.
Bu yazımızı da keşfedin: Kötü Ağız Kokusundan Kaçınmak için 12 Öneri
4. Boldo
Boldo ağız kokusu için ev çözümlerinden oluşan bu listede öne çıkar çünkü semptom sindirim problemlerinden kaynaklandığında semptomla savaşmaya yardımcı olur. Bu harika bitki mide özsularını tetikler, karaciğer sağlığını iyileştirir ve sindirim süreçlerinizi iyileştirir.
Nasıl Kullanılır?
- Bunu, kısık ateşte 5 dakika boyunca demleyerek çayını yapıp içebilirsiniz.
- Eğer isterseniz bu sıvıyı dişinizi fırçaladıktan sonra bir ağız bakım suyu olarak kullanabilirsiniz.
- En iyi sonuçlar için her yemekten yaklaşık 30 dakika önce için.
Uyarı: Eğer hamileyseniz, emziriyorsanız ya da bir safra kanalı obstrüksiyonunuz varsa boldo tüketmenkten kaçının.
5. Adaçayı
Halitoz ve altta yatan sindirim problemleri yaşamanız durumda ayrıca adaçayı ile çay da yapabilirsiniz. Bu bitki tükürük salgılanmasını kontrol etmeye yardım eder ve dişlerinizde ve diş etlerinizdeki bakteri büyümesini yavaşlatır. Bunu bir çay olarak içebilir ya da ağız bakım suyu olarak kullanabilirsiniz.
Nasıl Kullanılır?
- Bitkiden bir tatlı kaşığı kadarı bir kupa sıcak suya ekleyerek çay yapın.
- Sonrasında bir süzgeç yardımı ile süzün ve için.
- Eğer isterseniz sıvıyla 2 dakika boyunca gargara yapabilirsiniz.
- En iyi sonuçları almak için çözümü günde 2 ya da 3 kere tekrarlayın.
Nefesiniz kötü mü kokuyor? Bu doğal çözümleri deneyin. Ancak eğer kötü koku birkaç gün içerisinde iyileşmezse doktorunuza danışın. Ağız kokusunun diyabetik ketoasidoz, böbrek yetmezliği ya da bir enfeksiyon gibi diğer hastalıkların bir semptomu da olabileceğini hatırlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Negishi, O., Negishi, Y., & Ozawa, T. (2002). Effects of food materials on removal of Allium-specific volatile sulfur compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020038q
- Lodhia, P., Yaegaki, K., Khakbaznejad, A., Imai, T., Sato, T., Tanaka, T., … Kamoda, T. (2008). Effect of green tea on volatile sulfur compounds in mouth air. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. https://doi.org/10.3177/jnsv.54.89
- Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
- Stahl-Biskup, E., & Venskutonis, R. P. (2012). Thyme. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.499
- Fischer, B., & Hartwich, C. (2013). Boldo. In Hagers Handbuch der Pharmaceutischen Praxis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-47350-0_201
- &NA; (2012). Salvia officinalis. Reactions Weekly. https://doi.org/10.2165/00128415-201214170-00135