Akdeniz Diyeti Yapmanız İçin 10 Neden

Akdeniz diyeti sağlığa olan yararları nedeniyle bilimsel olarak en çok tavsiye edilen diyetlerden biridir. Bu yazımızda Akdeniz diyetini yapmanız için on farklı neden sunacağız.
Akdeniz Diyeti Yapmanız İçin 10 Neden
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Akdeniz diyeti ideal kilosunu korumak ve sağlıklı kalmak isteyen herkesin uygulayabileceği en iyi diyetlerden birisidir. 

Peki bu diyeti bu kadar özel kılan nedir?

Yazımızın devamını okuyarak bu diyetin sağlığınıza olan yararlarını öğrenebilirsiniz.

Akdeniz Diyeti

Bu diyet sadece belirli beslenme tavsiyeleri üzerine kurulu değildir. Aslında, tamamen dengeli bir yaşam tarzı ile ilişkilidir ve Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların otantik kültürel miraslarından birini oluşturmaktadır. 

16 Kasım 2010’da İspanya, Yunanistan, İtalya ve Fas’ın kabulü ile manevi değerde bir kültürel miras olarak ilan edilmiştir.

Akdeniz diyetini oluşturan gıdalar

Akdeniz diyetini takip ediyorsanız meşhur besin piramidine, günlük olarak hangi besinlerin neden yenmesi gerektiğine, haftalık olarak yenmesi gereken besinlere ve sadece belirli aralıklarla yiyebileceğiniz besinlere saygılı olduğunuz sürece her türlü besini yemeniz mümkündür.

Sağlıklı besinler

Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi teşvik eden Akdeniz diyeti, günümüzde uygulanan en sağlıklı beslenme programlarından birine sahiptir.

Günlük olarak tüketmeniz gereken besinler:

  • Tahıllar. Makarna, pirinç ve ekmeği buna örnek olarak verebiliriz. Uzmanlar günlük 30 gram ekmek ve 60-80 gram arası makarna ve pirinç önermektedir.
  • Meyve ve sebzeler. Beslenme piramidi herkesin günlük 5 porsiyon meyve ve sebze (değişimli olarak) yiyebileceğini ifade etmektedir. Bu da 120-180 gram meyve ile 150-200 gram sebzeye tekabül etmektedir.
  •  Günlük yarım litre su.
  • Bir bardak süt veya iki kase yoğurt.
  • Bir yemek kaşığı saf sızma zeytinyağı.
  • Soğan veya çiğ sarımsaktan yapılan soslar.

Haftalık olarak tüketmeniz gereken besinler:

  • Balık
  • Yağsız et
  • Kırmızı et (uzmanlar haftada bir porsiyon tavsiye etmektedir).
  • Yumurta. Haftalık iki-dört porsiyon.
  • Baklagiller ve patates (uzmanlar haftada üç porsiyon tavsiye etmektedir).

Ara sıra tüketmeniz gereken besinler:

  • Hamur işleri
  • Pastalar
  • Şekerlemeler
  • Şeker
  • Meyve suları, şekerli ve gazlı içecekler

Akdeniz Diyeti Yapmanız İçin 10 Neden

1. Bilimsel kanıtlara dayanan en iyi diyetlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Akdeniz diyeti sağlığa olan yararları bakımından bilimsel olarak en çok tavsiye edilen diyetlerden biridir. 

Son zamanlarda bilim dünyasının oldukça ilgisini çeken bu diyet, özellikle metabolik sendrom, diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik iltihaplanmalar ile ilişkili çeşitli hastalıklara karşı iyileştirici bir rol üstlenmektedir. 

Akdeniz diyeti

Akdeniz diyeti sağlığa olan yararları nedeniyle kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Üstelik çeşitli hastalıkları önlemeye ve hatta tedavi etmeye bile yardımcı olma potansiyeline sahiptir.

2. İyi kolesterolü yükseltir.

Biyomedikal Araştırma Ağı Obezite ve Beslenme Merkezi (CIBERobn) ve Hospital del Mar Tıbbi Araştırma Enstitüsü (IMIM) araştırmalarına göre Akdeniz diyeti arterlerin tıkanmasını önleyen iyi kolesterolü taşıyan parçacıkların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

3. Kalp hastalıkları riskini azaltır.

Yapılan çalışmalara göre besleyici özelliği bir hayli yüksek olan geleneksel Akdeniz mutfağı nedeniyle Akdeniz ülkelerinde kalp hastalığı vakalarının daha az görüldüğü tespit edilmiştir.

4. Meme kanseri, kalp krizi ve felç riskini azaltır.

Konu üzerinde yapılan bir çalışma Akdeniz diyetinin kan dolaşımı ile ilgili problemleri %66, kalp krizi ve felç riskini %30, son olarak da meme kanseri riskini %68 azalttığını göstermiştir.

5. Ağır depresyona karşı mücadele eder.

Avustralya Deakin Üniversitesi üyelerinden oluşan bir grup bilim insanı Akdeniz diyetinin ağır depresyona karşı mücadele ettiğini gösteren bir takım deneyler gerçekleştirmiştir. 

Depresyona giren kadın

Akdeniz diyetini uygulamak depresyonun önüne geçtiği gibi, bu rahatsızlığa sahip insanların tedavisine de yardımcı olmaktadır. Sağlıklı yiyecekler beynin kimyası üzerinde olumlu bir etki bırakmaktadır.

6. Ömrü uzatır.

Bu diyeti uygulayan insanlar, antioksidanlar ve kaliteli besinler bakımdan zengin olan beslenme planı sayesinde uzun yaşama beklentisine cevap veren ve yaşlanma sürecini yavaşlatan Akdeniz diyeti sayesinde daha uzun yaşama eğilimindedirler.

7. Obeziteyi önler ve tedavisine yardımcı olur.

Zeytinyağı, diğer diyetlerde kullanılan tereyağı ve diğer bitkisel ve hayvansal yağlara kıyasla çok daha sağlıklıdır. Bu yüzden obezitenin engellenmesi ve obeziteyle mücadele için iyi bir seçenektir. 

8. Bunamayı önlemeye yardımcı olur.

Yapraklı sebzeler çok fazla antioksidan içerdiği için vücutta bulunan hücrelerin bozulmasını engellemektedir.

Nöroloji dergisinde yayınlanan bir çalışmada tavsiye edildiği gibi, günde en az bir kere bu tür sebzelerin tüketilmesi yaşla ilişkili bilişsel zayıflamanın yavaşlamasına yardımcı olmaktadır.

9. İnsanların ideal kiloya ulaşmasına yardımcı olur.

Akdeniz diyeti çok çeşitlidir ve düşük kalorili bir diyettir. Düzenli egzersiz ile birleştirildiği takdirde ideal kiloya ulaşılması çok kolaydır. Obeziteyle mücadele aynı zamanda birçok hastalığa karşı mücadele için de önemlidir, çünkü hastanın sağlıklı bir vücuda sahip olmaması, diğer hastalıkların da ilerlemesine sebep olabilmektedir.

Tartıda kilosunu ölçen kadın

“Mucize” olarak tabir edilen diyetlerin aksine, Akdeniz diyeti insanların yan etkilere maruz kalmadan ideal kilolarına ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Ayrıca aşırı kilolu ve obez olmakla ilişkili hastalıkların önlenmesini de sağlamaktadır.

10. Akdeniz diyetini uygulamak çevreye yardımcı olur.

Akdeniz diyetinin temelini taze ve mevsimsel gıdalar oluşturmaktadır. Bu gıdaları yeme alışkanlığı doğal kaynakların düzgün kullanımını teşvik ettiği için ayrıca çevreye de yardımcı olmaktadır.

İşte size bu sağlıklı diyeti uygulamanız için tam 10 neden! Akdeniz diyetini uygulamaya hazır mısınız?

Özellikle yaz ayında mevsimsel olarak çıkan meyve ve sebzeler sayesinde bu diyeti uygulamaya hemen başlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dussaillant, Catalina, Echeverría, Guadalupe, Urquiaga, Inés, Velasco, Nicolás, & Rigotti, Attilio. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista médica de Chile144(8), 1044-1052. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872016000800012
  • Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Mediterranean diet and health. Biofactors 2013; 39 (4): 335-42.
  • Martínez-González MA, Fernández-Jarne E, Serrano-Martínez M, Wright M, Gómez-Gracia E. Develop­ment of a short dietary intake questionnaire for the quantitative estimation of adherence to a cardioprotective Mediterranean diet. Eur J Clin Nutr 2004; 58 (11): 1550-2.
  • Knoops KT, de Groot LC, Kromhout D, Perrin AE, Moreiras-Varela O, Menotti A, et al. Mediterranean diet, lifestyle factors, and 10-year mortality in elderly European men and women: the HALE project. JAMA 2004; 292 (12): 1433-9.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.