Akvaryum Temizlemenin En İyi Yolu

Genelde balıklar, bakımı kolay evcil hayvanlardır. Sadece biraz mama, temiz su ve oksijene ihtiyaç duyarlar. Bu makalede balıklarınızı her zaman sağlıklı ve sakin halde koruyabilmeniz için size bir akvaryumun doğru şekilde nasıl temizleneceğini göstereceğiz.
Akvaryum Temizlemenin En İyi Yolu

Tarafından yazılmıştır Jose Popoff

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Genellikle balıklarımızı odamızın iyi havalandırılan bir yerinde bulundurmalıyız. Su, çevreden duvarlara yerleşmiş maddeleri kendine hapseder. Buna ek olarak, aynı zamanda balıklar da kendi küçük atıklarını meydana getirirler. Öte yandan, hazne nerede olursa olsun, temiz akvaryum balıklar için oldukça önemlidir.

Balıklarınızı temiz ve sağlıklı bir ortamda nasıl tutacağınızı öğrenmeye hazır mısınız? Okumaya devam edin.

Bir akvaryumu temizlemeye neden ihtiyaç duyarsınız?

akvaryumu temizlemek

İlk olarak, başlamadan önce havlular da dahil her şeyi hazır etmeniz çok önemli, çünkü temizlerken biraz akvaryumdan dışarı su sıçratma olasılığınız çok yüksek.

Önceliğinizin, balıkların en az şekilde etkilenmeleri olması gerektiğini aklınızda bulundurun. Bu nedenle su, hazneden azar azar çıkarılmalıdır. Şimdi, temizliğe başlamadan önce elinizin altında bulundurmanız gereken malzemeler şöyle:

  • 1 boş kova
  • Temiz havlu
  • 1 su sifonu
  • 1 alg kazıyıcısı
  • Tasfiye aygıtı

Bir akvaryum nasıl doğru temizlenir?

büyük akvaryum

Bir kez daha size hatırlatmak isteriz ki herhangi bir zarara neden olmamak adına balıkları rahatsız etmemek için çok dikkatli olmalısınız.

  1. Eğer su sıçratırsanız emsin diye temiz havluyu akvaryumun etrafına koyun. Bir tanesi yeterli değilse birden fazla temiz havlu koyun.
  2. Çok dikkatli bir şekilde, tüm süs eşyalarını hazneden çıkarın ve bir sünger ve sıcak su yardımıyla hepsini temizleyin.
  3. Var olma ihtimali olan tüm algleri temizlediğinizden emin olun. Aşındırıcı temizleyiciler kullanmaktan kaçının çünkü süs eşyalarının içinde kalıntıları kalabilir ve bu, balıklarınıza zarar verebilir. Eşya temizleyici sabunların içinde bulunan kimyasallar, balıklarınız için zehirlidir.
  4. Alg kazıyıcısını kullanarak akvaryum camının içini temizleyin. Yavaş yavaş yukarı ve aşağı doğru hareketler uygulayın. Önce, kazıyıcının en sert kısmını ve sonra da yumuşak kısmını kullanın.
  5. Sonra, yüzeyde biriken kiri çıkarmak için ağı kullanın.
  1. Ardından su sifonunun yardımı ile suyu parça parça çıkarmaya başlayın. Sifonun en küçük ucunu akvaryumun içine ve en geniş kısmını da boş kovaya yerleştirin.
  2. Akvaryumun içindeki sifon ile su ondan yukarı çıkana kadar nazik ama hızlı hareketler yapın. Eğer ulaşabiliyorsanız işinizi kolaylaştırmak için küçük bir pompa da kullanabilirsiniz.
  3. Sifonu kirli çakılların üstüne yerleştirin ki kiri emsin. Ama dikkatli olun ki herhangi bir taşı içine çekmesin çünkü taş, sifonun içine sıkışabilir.
  4. Akvaryumda %15 ya da 20 su varken sifonu çıkarın. Akvaryumdaki tüm çakılları temizlemek zorunda değilsiniz, sadece bir kısmını temizleseniz yeter.
  5. Temiz dekorasyon ürünlerini tekrar içeri koyun.
  6. Hazneyi doldurmayı bitirmek için tasfiye aygıtı ile temiz suyu akvaryumun musluğundan doldurun. Temiz suyu doldururken bunu köşeden yavaşça yapma konusunda dikkatli olun ki balıkları rahatsız etmeyin.

Akvaryum temizlemek için tavsiyeler

büyük ve canlı akvaryum
  • Akvaryumu en az haftada bir yıkayın.
  • Ağartıcı ya da balığınızı zehirleyebilecek hiçbir çeşit sabun kullanmayın.
  • Eğer balığınızın üzerinde alg yetişiyorsa, akvaryumu acilen yıkamanız gerekir.
  • Akvaryumu temizlemek için kullandığınız temizlik eşyalarını sadece bu iş için kullanın. Aksi halde, balığınıza zarar verebilecek bakterileri bulaştırabilirsiniz.
  • “Temizleyici balık” (küçük kedi balığı) olarak bilinen bazı balıklar vardır, suda yüzen molozları yer. Onları akvaryuma koymadan önce, bu balıkların akvaryumda daha önceden bulunan balıklarla uyumlu olduklarından emin olun.
  • Akvaryuma yeni koyacağınız temiz suyun, zaten akvaryumda olan eski suyla aynı sıcaklıkta olduğundan emin olun ki balıklar termal şoka uğramasın.
  • Son olarak akvaryumda ne kadar çok balık varsa, suyun o kadar hızlı kirleneceğini hatırlamakta fayda var.
  • Eğer akvaryumun içinde bitki de varsa onları dikkatli bir şekilde çıkardığınızdan ve iyice yıkadığınızdan emin olun.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.