Alternatif Bir Yöntem: Nazal İlaçlar Nasıl Uygulanır?
Nazal yoldan ilaç uygulamak kolay olduğu için sık kullanılan bir tekniktir ve diğer uygulama yollarına göre çok fazla avantaj sunar.
İlacı doğrudan içinize çektiğinizde vücudunuz daha iyi özümseyebilir. Bunun nedeni doğrudan akciğerlerinize ve nazal mukozanıza geçmesidir. Bu, yan etki sayısını azaltır. Kapsamlı olarak bakıldığında daha küçük dozlar kullanmanızı sağladığı söylenebilir çünkü neredeyse ilacın hiçbir kısmı diğer bölgelerde değildir.
Bu sebeple doktorlar gittikçe artan bir şekilde pek çok ilaç için bu uygulama yolunu kullanıyorlar. Daha fazla bilgi için yazımızı okumaya devam edin!
Nazal ilaçlar: İlaç alırken kullanılabilecek alternatif bir yöntem
Nazal yol, yutmakta güçlük çeken hastalara ilaç vermek için iyi bir alternatiftir.
Nazal mukoza tamamen küçük kan damarlarıyla doludur. Bu yüzden bir hap, nazal damla şeklinde doğrudan uygulandığında lokal olarak etki edecektir. Ancak ilacın solunum yollarına kapsamlı olarak etki etmesi gerekiyorsa doktorlar hapın mikro parçacıkları olan spreyleri tavsiye ederler.
Ancak tüm hastalar ilaç uygulamak için ağız yolunu kullanamazlar. Örneğin yutma güçlüğü çeken yaşlı kimseler veya boğulma riski olan bebekler v.b. kişiler için nazal yol en iyisidir.
Eğer hasta doğru bir şekilde nefes almakta zorluk çekiyorsa (örneğin solunum yetersizliğiyle ilgili sorunlar veya sadece çocuğunuzun akciğerleri gelişmediği için), nebülizör ilaçları ve hiç çaba harcamadan içine çekmesi için bir maske kullanabilirsiniz.
Bunu da okuyun: Burun Tıkanıklığı İçin 5 Doğal Yağ
Hangi tür haplar nazal ilaç olarak uygulanır?
Doktorların nazal ilaç olarak uygulayabileceği pek çok ilaç grubu vardır. Aşağıda yaygın olarak kullanılan ilaçları ve hangi hastalıklar için faydalı olabileceklerini öğrenebilirsiniz:
Steroitler
Burada burun içi steroitlerden bahsediyoruz. Bu burun içi steroitler, alerjik rinitis ve alerjik rinosinüzit için kesin tedavidir. Kronik sorun olan zor vakalarda bile etki güçleri çok yüksektir.
Antihistaminler
Bu ilaçlar, histamin salgılanmasını engeller. Bu madde, alerjik süreçlerin gelişiminde anahtar rol oynar. Genel olarak nazal mukozada salgılanan spreylerdir. Doktorlar alerjik rinitisin tedavisinde kullanırlar. Çünkü histamin kan damarlarını genişletir.
Bazen doktorlar onu aynı zamanda diğer rinitis türlerini yatıştırmak için kullanırlar. En iyi sonuçları almak için burun içi steroidlerle birlikte kullanılabilirler.
Alfa blokerler
Bunlar en iyi bilinen nazal dekonjestanlardır.
Nazal ilaçlar nasıl uygulanır?
Prosedür çok kolaydır ve herhangi bir önceden hazırlık gerektirmez. Hasta boynun arka tarafının aşırı ekstansiyon hareketi yapabilmesini desteklemek için oturur pozisyonda olmalıdır. Ancak bunun dışında herhangi bir özel tavsiye yoktur.
Prosedür
- Öncelikle hastanın burun deliği hijyeni iyi olmalıdır. Bu, mikroorganizmaların mukozanın iç kısmına girmesini engeller.
- Daha sonra küçük şişe, burun deliğine yerleştirilmelidir. Burun deliği duvarına dokunmamak için dikkatli olmalısınız. Ortaya doğru doğrultmak daha iyidir. Böylece ilaç ziyan olmayacaktır.
- Bir sonraki adım ağzınızdan nefes alırken ilacı salgılamaktır. Bu, hapşırmayı önler ve ilacın doğru bölgede kalmasına yardımcı olur. Boynunuz genişlemişken ağzınızı kullanarak doğru nefes almazsanız ilaç boğazınıza kaçabilir.
- Son olarak birkaç dakika o pozisyonda kalmalısınız. Böylece ilaç özümsenebilir.
Nazal damlaları uyguladıktan sonra öksürürseniz endişelenmeyin. Bu, özellikle de ilacı ilk birkaç kez kullanışınızda normaldir.
Ancak öksürük kötüleşirse ve nefes darlığı hissi (dispne), nefes almada zorluk v.b. gibi diğer solunum semptomları görülürse bu alerjik bir reaksiyon olabilir. Bu durumda doktora gidin ki sizi değerlendirebilsin.
İlaçları almadan önce alerji testleri yaptırmayı göz önünde bulundurun. Ancak çoğu vakada öksürük, bir aşırı duyarlılık reaksiyonundan kaynaklanır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bitter, C., Suter-Zimmermann, K., & Surber, C. (2011). Nasal drug delivery in humans. In Topical Applications and the Mucosa. https://doi.org/10.1159/000321044
- Türker, S., Onur, E., & Özer, Y. (2004). Nasal route and drug delivery systems. Pharmacy World and Science. https://doi.org/10.1023/B:PHAR.0000026823.82950.ff
- Illum, L. (2002). Nasal drug delivery: New developments and strategies. Drug Discovery Today. https://doi.org/10.1016/S1359-6446(02)02529-1