Anksiyete ve Panik İçin Fiziksel Aktivitenin Faydaları
Fiziksel aktivitenin anksiyete ve panik atak üzerindeki faydaları saymakla bitmez. Bunu bilmek özellikle güzel, çünkü bunlar ne yazık ki günümüz dünyasında yaygın olan durumlar.
Modern hayatın hızlı ritmi ve bizim aşırı başarı dürtümüz, onu sürdürmek için tek olasılığın kendimizi tehlikeli bir anksiyojenik sendroma sürüklemek olmasına neden oluyor. Sonuç olarak, kaygı ve stres için sağlıklı ara depolama faktörleri aramalıyız.
Hadi daha yakından bakalım.
İlginizi çekebilir: Egzersiz Yapmak İçin Nasıl Zaman Ayırabilirsiniz
Fiziksel aktivitenin anksiyete ve panik üzerindeki faydaları
Düzenli fiziksel aktivite, ruh halinin iyileşmesine katkıda bulunur ve iyi olma hissini artırır. Bu nedenle, anksiyete yaşayanlar egzersiz yapmalıdır.
Dr. Canan’ın fiziksel aktivite ve kaygı arasındaki ilişki üzerine yaptığı bir araştırma, egzersiz yapmanın durumsal kaygı düzeyini azaltabileceği sonucuna varmıştır. Bu, belirli ve sınırlı bir durumda yaşanan kaygı tepkisidir.
Benzer şekilde, Norveç’teki Oslo Üniversitesinden bir ekip tarafından yürütülen diğer araştırmalar, düzenli egzersizin genel kaygı düzeylerini azaltabileceğini gösteriyor. Özellikle biyolojik ve kişilik faktörleriyle bağlantılı olanlar, tipik olarak daha endişeli, kolay etkilenir, riskleri abartma ve yüksek düzeyde uyanık olma eğiliminde olan insanlar bundan yararlanabilirler.
Panik ataklarla ilgili olarak, bu bozukluğu olan birçok kişi, onları takip eden semptomlardan korkar. Aslında, kalp atış hızlarında, terlemelerinde, nefes almalarında yaşanan en küçük değişikliklere karşı aşırı dikkatlidirler.
Anksiyete ve panik ataklarda fiziksel aktivitenin biyolojik faydaları
Fiziksel aktivitenin, otonom sinir sistemini etkileyerek kardiyovasküler ve solunum sistemlerinin düzenlenmesini geliştirdiğini zaten biliyoruz. En azından Ekvador’daki Universidad de Guayaquil’de yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. Bu gelişme, vücudun çevresel taleplere tepkisini modüle etme yeteneğini artırabilir.
Ayrıca, Universidad de Costa Rica tarafından yürütülen bu çalışma, egzersizin, vücudun strese verdiği tepkiyle ilgili olan refah nörotransmitteri olan serotonin seviyelerinde uzun vadeli bir artışı desteklediğini göstermektedir. Bunun nedeni, beyin seviyesindeki serotonin seviyelerindeki artışın ruh halini iyileştirebilmesi ve kaygıyı azaltabilmesidir.
Ayrıca, fiziksel aktivite, endorfin üretiminde yer alan hipofiz bezinin uyarılmasına katkıda bulunur. Bu hormonlar iç morfin gibidir ve nörotransmiter işlevleriyle bağlantılıdır. Acının düzenlenmesinin ve iyi olma hissinin bir parçasıdırlar.
Fiziksel aktivitenin anksiyete ve panik üzerindeki psikolojik faydaları
Psikolojik mekanizmalar söz konusu olduğunda, düzenli egzersiz ruh halini iyileştirir. Ayrıca Brezilya’daki Universidade de São Paulo’dan bir ekip tarafından yürütülen bu çalışmaya göre uykusuzluk yaşayan hastalara da yardımcı olabilir.
Egzersiz, kendiniz ve çevre üzerindeki güç, güvenlik ve kontrol hissini artırır. Bu açıdan daha iyi bir öz-yetenek algısına katkı sağlar.
Vücuttaki değişiklikler vücut imajını iyileştirmeye katkıda bulunduğundan, haftalık bir fiziksel aktivite benlik saygısını optimize edebilir. Ayrıca becerilerde ve fiziksel yeteneklerde daha fazla ustalık duygularını teşvik ederler. Keyifli ve zevkli olanları seçmek, bunları düzenli olarak yapmayı istemek önemlidir.
Panik bozukluğu olan hastalarda fiziksel aktivitenin birçok faydası vardır. Yalnızca geleneksel yararları nedeniyle değil, aynı zamanda stratejik olarak, kendini ötekileştiren panik hastaların evlerinden çıkmak zorunda olmaları nedeniyle de yararlıdır. Bu nedenle, fiziksel aktivite, açık alanlarda veya spor salonlarında diğer insanlarla sosyalleşmenin bir yoludur.
Buradaki fikir, kişinin daha sosyal olması ve inzivasından çıkmasıdır. Bu onların endorfinlerini harekete geçirir ve vücutları üzerinde olumlu bir etkisi olur.
Egzersiz yoluyla kendinizle bağlantı kurun
Herkes egzersiz yapmak için yeterli zaman ayırmalıdır. Fiziksel aktivite çok önemli olduğu için göz ardı edilmemelidir. Ancak, çoğu insan bunu ne yazık ki nadiren fark eder.
Pek çok insan yakın olduğu için işe yürüyerek gider, diğerleri ise aynı nedenle alışverişe yürüyerek giderler. Ancak, bu asla gerçekten egzersizle ilgili değildir.
Bu aktivitelerde yanlış bir şey yoktur, sadece egzersize hayatınızdaki doğru yerini vermelisiniz: Bu sadece size ayrılmış özel bir zamandır ve hedefi de budur.
Gördüğünüz gibi, dünyayla, kulaklığınızdaki müzikle veya doğanın sesiyle bağlantı kurmak önemlidir. Bütün bunlar stresi azaltmaya yardımcı olur.
Aslında, fiziksel aktiviteden bahsetmek, beden dili ve bağlantı hakkında konuşmaktır. Birden fazla kişisel kaynağı ilerletmeyi ve geliştirmeyi, estetiği, sağlığı, özgüveni iyileştirmeyi ve temel olarak iç huzurunu korumayı mümkün kılar. Sizin için neyin iyi olduğunu tespit ederek kendinizle bağlantı kurmalısınız ve egzersiz tam da bunu yapmanıza yardımcı olur!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Canan, Fatih. (2010).The influence of sports on anxiety, depression, and perceived problem solving ability. https://www.researchgate.net/publication/299019660_The_influence_of_sports_on_anxiety_depression_and_perceived_problem_solving_ability
- VV.AA. (2000).Physical activity, anxiety and anxiety disorders. https://www.researchgate.net/publication/279691740_Physical_activity_anxiety_and_anxiety_disorders
- VV.AA. (2017).Relación entre ansiedad y ejercicio físico. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:boNfM1uazswJ:scielo.sld.cu/scielo.php?script%3Dsci_arttext%26pid%3DS0864-03002017000200021&client=safari&hl=es&gl=es&strip=1&vwsrc=0
- VV.AA. (2017). Efecto del ejercicio físico sobre la memoria a corto plazo y velocidad en el procesamiento de información de un paciente que sufrió trauma craneoencefálico: un caso de estudio. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1578-84232017000200014
- VV.AA. (2012). Is exercise an alternative treatment for chronic insomnia?. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370319/