Anormal Cilt Lekeleri İçin Doğru Tedavi Nedir?

Cildinizde ortaya çıkan bir lekeyi veya beni teşhis etmek istiyorsanız, rengini, şeklini ve çapını iyice analiz etmeniz gerekir. Ancak sadece bir doktor bu lekenin ciddi bir problem teşkil edip etmediğini anlayabilir.
Anormal Cilt Lekeleri İçin Doğru Tedavi Nedir?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Anormal cilt lekeleri, sağlık açısından oldukça önemli bir konudur. Cildinizde ortaya çıkan benlere veya lekelere dikkat etmeniz gerekiyor. Sahip olduğunuz mevcut ben ve lekelerin görünüşleri değişiyorsa, bu konuyu ihmal etmemelisiniz. Herhangi bir ben, kansere veya kara tümöre dönüşebilir.

Cilt lekesi veya ben, pigmentli hücrelerin oluşturduğu bir gruptur. Çoğu zaman herhangi bir risk içermez. Ergenlik çağındaki gençlerin ortalama 15-20 bene sahip olması normalken, yetişkinlere gelince bu sayı 20 ile 40 arasında değişebilir.

Deri kanseri vakalarının çoğu, 40 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, eğer anormal bir cilt lekeniz varsa, acilen bu konuda uzman olan bir doktora görünmelisiniz. Bu durum, hayati bir meseleye dönüşebilir.

Anormal cilt lekeleri nasıl anlaşılır?

kolunda kırmızı ben olan insan

Anormal bir cilt lekesini teşhis edebilmek ve normal benlerden ayırabilmek için bu 4 farklı kategoriyi aklınızda tutmanız gerekiyor:

  • Asimetri: Anormal cilt lekeleri asimetriktir. Bir yarısı diğer yarısından farklıdır. Bu semptom, aynı zamanda kara tümörün habercisi de olabilir.
  • Kenarlarda düzensizlik: Normal bir benin kenarları gözle görülür biçimde belirlidir. Eğer cildinizdeki lekenin şekli böyle değilse ve köşeleri düzensiz bir haldeyse bu durumu göz ardı etmemeniz gerekiyor.
  • Renk: Koyu veya kırmızımsı lekelere mutlaka dikkat etmelisiniz.
  • Çap: Eğer çapı 6 milimetreden daha büyük bir lekeyse, buna anormal cilt lekesi diyoruz. Ancak bundan çok daha küçük benler bile bazen kanserli olabiliyor.

Önceki bilgilere ek olarak, mevcut benlerinizin durumunu da zaman içinde gözlemlemelisiniz. Eğer şüphelendiğiniz bir lekeniz varsa, düzenli olarak (her ay) doktora gidip kontrol ettirmenizi tavsiye ediyoruz. Sırt bölgenizi de sık sık kontrol ettirmelisiniz; örneğin melanom, genellikle sırtın aşağısında ortaya çıkar.

Anormal lekelerin diğer belirtileri

Bir önceki maddede bahsettiğimiz semptomlar, anormal cilt lekelerinin en karakteristik özellikleridir. Ancak bu cilt rahatsızlığının tek belirtileri bu saydıklarımız değil; hastalarda gözlemlenen belirtiler bazı durumlarda değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden aşağıdaki işaretlere dikkat etmeniz gerekiyor: 

  • Yayılma: Eğer cildinizdeki leke etrafına doğru yayılmaya başlamışsa hemen doktorunuza kontrol ettirmelisiniz.
  • Kırmızılık ve iltihap: Lekenşn etrafında bölge kızarmışsa veya iltihaplanmışsa bir uzmana görünmeniz gerekiyor.
  • Hassasiyet: Normal bir bene dokunduğunuzda herhangi bir hassasiyet hissetmezsiniz. Eğer kaşıntı, yanma veya acı hissediyorsanız bu bir problem olabilir.
  • Yüzeyde değişiklik: Eğer kanama, akıntı veya soyulma varsa dikkatli olmalısınız.

Her durumda, yapmanız gereken ilk şey bir doktora görünmek olmalı. Sadece bir uzman bu lekenin ciddi bir problem teşkil edip etmediğini anlayabilir. En kısa zamanda doktorunuzla konuşun.

Ben ve Melanom

iki benzer cilt lekesi ve cilt lekeleri

Melanom kötü huylu bir tümördür. Görünüşü, başta tıpkı bir bene benzer. Bu kanser türü her yaşta ortaya çıkabilir. Eğer zamanında tespit edilirse, tamamen tedavi edilebilir. Ancak bu kanser türü, tekrar ve tekrar ortaya çıkma eğilimi gösterir.

Melanoma yakalanma riski en yüksek olan kişiler, açık tenli insanlardır. Korunmadan güneşe veya UV ışığı olan lambalara maruz kalmak cildiniz için oldukça risklidir.

Vakaların % 10’u, genetik sebeplerden dolayı bu rahatsızlığa yakalanır. Geçmişte ailesinde melanom olan kişilerin bu rahatsızlığa yakalanma riski daha yüksektir. En iyi korunma yöntemi güneş kremi kullanmak ve UV ışıklı lambalardan kaçınmaktır. Örneğin, eğer dışarıda güneş varsa yürürken şapka takabilirsiniz.

Teşhis

hastasını teşhis eden doktor ve anormal cilt lekeleri

Dermatoloğun yapması gereken ilk şey, detaylı bir cilt taraması olmalıdır. Muhtemelen ilk önce cildinizdeki benleri ve etrafındaki bölgeleri inceleyecektir. Melanoma dair herhangi bir belirti olup olmadığını anlamak için vücudunuzun başka yerlerini de inceleyebilir.

Anormal bir leke tespit edilirse, doktorlar genelde biyopsi yapmak ister. Eğer mümkünse, biyopsi sırasında bu anormal cilt lekesini aldırabilirsiniz. Dokunuzdan alınan parça laboratuvarda mikroskobik analizden geçer ve bu şekilde kanserli olup olmadığı anlaşılır.

Biyopsi sonuçları tümörün ne kadar derinde olduğunu gösterecektir. Biyopsi sonucu elde edilen verilerle, uygun bir tedavi belirlenir. Bazı melanom türleri çok hızlı yayılır. Böyle bir durumda çok daha dikkatli olmalısınız. Ayrıca doktorunuzdan, boynunuzun, göğüs kafesinizin, karnınızın ve kemiklerinizin radyolojik muayenesini talep edebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Schadendorf, D., van Akkooi, A. C. J., Berking, C., Griewank, K. G., Gutzmer, R., Hauschild, A., … Ugurel, S. (2018). Melanoma. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31559-9.
  • Castañeda, Paola Eljure, J. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.
  • Navarrete Franco, G. (2003). Histología de la piel. Rev Fac Med UNAM. https://doi.org/10.1177/0267659111426920.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.