Arı Sokması İçin Ne Yapılmalı
Bir arı sokması ile nasıl başa çıkacağınızı hiç merak ettiniz mi? Çoğu durumda hafif olsalar da bazen komplikasyonlara neden olabilirler. Bundan dolayı, bu tür sorunlarla başa çıkmak için biraz ilk yardım öğrenmek önemlidir. Aşağıda size bazı faydalı ipuçları vereceğiz.
Bir arı sokması etkilenen bölgede şişme, kızarıklık ve ısınmaya neden olabilir. Ancak, eğer etkilenen insan alerjik bir reaksiyona sahipse bu durum bazen daha şiddetli semptomlara da neden olabilir. Dahası, pek çok vaka, özellikle de birden fazla arı saldırdıysa, hayati tehdit taşıyabilir. Peki bir arı sokması ile ilgili ne yapmalısınız?
Bir Arı Sokması İçin 5 İpucu
Arılar soktuğunda enflamasyon, acı ve diğer semptomlara neden olabilecek zehirli bir toksin salgılarlar. Aslında pek çok insan bu toksine karşı alerjiktir ve ciddi semptomlar deneyimleyebilir. Eğer ciddi semptomlar deneyimlerseniz bir uzmana görünmelisiniz, çünkü bu ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.
Ancak, hafif sokmalar dahi etkilenen alanda ciddi kızarıklıklar ve şişmelere neden olur. Ayrıca kaşıntı, yanma ve diğer rahatsızlıklara da neden olurlar. Bu durumlarda biraz ev bakımı semptomlarınızı rahatlatmak için yeterli olabilir. Not alın!
Bu yazımızı da okuyun: 3 Doğal ve Ev Yapımı Sivrisinek Kovucu
1. İğneyi Çıkartın
Bir arı sizi soktuğunda iğnesi genellikle cildinize yapışır. Bundan sonra, arı ölür. Hatta, arılar soktuktan sonra ölen tek böcek türüdür. Eşek arıları da buna dahil olmak üzere diğer türler iğnelerini korur ve sizi sokmaya devam edebilir. Peki iğneyi nasıl çıkarabilirsiniz?
İğneyi mümkün olan en kısa zamanda çıkarmak önemlidir. Ancak, cımbız ya da benzeri kaba teknikleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Bunu yapmanın doğru yolu düz kenarlı bir objeyi nazik bir şekilde kazıyarak cildin üzerinden geçirmektir (bir doküman ya da kredi kartı kullanabilirsiniz).
2. Sabun ve Su İle Yıkayın
Arı sokması sonrasındaki ilk risklerden biri enfeksiyondur. Bu sebepten dolayı, bir sokma yaşadıktan sonra etkilenen alanı su ve antibakteriyel sabun ile yıkamalısınız. Alan tamamen iyileşene dek sürekli olarak yıkamalısınız, çünkü sonrasında da enfekte olabilir.
3. Soğuk Kompres Kullanın
Sokulduktan sonra yaşadığınız semptomlar rahatsız edici ya da acı verici olabilir. Bunların şiddeti bağışıklık sisteminizin böcek tarafından salınan toksine karşı tepkisine bağlıdır.
Durum ne olursa olsun, bölgeye bir buz paketi ya da soğuk paket uygulamak rahatsızlığı azaltabilir. Bunu ideal olarak rahatlama hissedene kadar, 8 ila 10 dakika kadar yapmalısınız.
Bu yazımızı da okuyun: Fenistil: Böcek Isırığı, Yanma ve Kurdeşene Süper Çözüm
4. Etkilenen Bölgeyi Kaşımayın
Pek çok insan bir böcek tarafından sokulduktan sonra kaşıntı hissettiklerinde ciltlerini kaşırlar. Ancak, bu bir hatadır. Bu başlangıçta biraz rahatlama sağlasa da cildinizi kaşımak şişkinliği arttırır, kaşıntının süresini uzatır ve enfeksiyon riskini arttırır. Bundan dolayı bundan tamamıyla kaçınmalısınız.
5. Yatıştırıcı Bir Ürün Uygulayın
Kalamin losyonu ya da bir karbonat macunu bir arı sokması ile ilgili size yardımcı olabilir. Hatta, yanma ve kaşıntıyı kontrol altında tutmak için bunları günde birkaç kez kullanmalısınız. Kalamin losyonu eczanelerde bulunabilen bir antihistaminik üründür.
Ne Zaman Bir Doktora Görünmelisiniz?
Çoğu zaman bir arı sokması ile doktora gitmeden ilgilenebilirsiniz. Ancak, bir uzman tarafından kontrol edilmesi gereken bazı komplikasyonlar vardır. Eğer rahatsızlık devam ederse ya da kötüleşirse en iyisi acil servise gitmek olacaktır. Bazı ciddi reaksiyonların arasında şunlar vardır:
- Ürtiker (kurdeşen)
- Soluk cilt
- Şiddetli kaşıntı
- Dilin ve boğazın şişmesi
- Nefes darlığı
- Hızlı nabız
- Bulantı ve kusma
- İshal
- Baş dönmesi
- Orta ya da yüksek ateş
- Bilinç kaybı
Eğer bu semptomları deneyimlerseniz bu bir anafilaktik şokun, yani hayati tehdit oluşturan bir alerjik reaksiyonun bir işareti olabilir. Komplikasyonlardan kaçınmak için hızlı hareket etmeniz gerekir. Bundan dolayı, en kısa zamanda hastaneye gitmeniz önemlidir.
Ayrıca, eğer aynı anda birkaç sokma yaşadıysanız da doktora görünmelisiniz. Semptomlar hafif görünse de, sonradan daha şiddetli reaksiyonlar yaşamamak için tedavi almak önemlidir. Enfeksiyon yaşanması durumunda doktor bazı ağrı kesiciler ve antibiyotikler reçete edebilir.
Özetle…
Arı sokması vakalarının pek çoğu hafif olsa da, komplikasyonları engellemek için nasıl davranılacağını bilmek önemlidir. Bu uygun tedavi önerilerini kullanmak iyileşmenizi hızlandıracak ve enfeksiyon riskini azaltacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hoo, F. K., Hasan, S., Wan Sulaiman, W. A., & Basri, H. (2014). A Case Report of an Unusual Complication from Bee Sting: Acute Brachial Plexopathy. Pakistan Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.12669/pjms.302.4891
-
Visscher, P. K., Vetter, R. S., & Camazine, S. (1996). Removing bee stings. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(96)01367-0
- Przybilla, B., & Ruëff, F. (2012). Insect stings: clinical features and management. Deutsches Ärzteblatt International. https://doi.org/10.3238/arztebl.2012.0238
- de Roodt, A. R., Salomon, O. D., Orduna, T. A., Robles Ortiz, L. E., Paniagua Solis, J. F., & Alagon Cano, A. (2005). [Poisoning by bee sting]. Gac Med Mex.