Aşırı Lif Tüketiminden Sonra Vücuda Ne Olur?
Neredeyse her zaman faydalı olan bir madde olmasına rağmen, çok fazla lif tüketmek vücutta bazı komplikasyonlara yol açabilir. Lif tüketiminin aşırı kullanımında meydana gelecek risklerini öğrenmek için sizi yazımızı okumaya davet ediyoruz.
Günlük lif içeren gıda tüketimi genel sağlığımızı korumak için gereklidir. Lif tüketimi, ruh halini iyileştirmede bile bağırsak geçişinin düzenlenmesinde doğrudan bir etkiye sahiptir.
Sağlık için lif diyeti
Bu bileşen, kimyasal olarak çözünebilir ve çözünemez olarak sınıflandırılan sindirilmesi zor maddeler grubundandır. Bitkisel besinlerde bulunurlar: meyveler, sebzeler, yapraksı sebzeler, tahıllar ve baklagiller.
Bu nedenle çeşitli araştırmalar, diğer hastalık durumlarının yanı sıra kabızlığın önlenmesinde, bağırsak mikrobiyotasının kalitesinin iyileştirilmesinde, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıkların önlenmesinde lifin olumlu etkileri olduğunu ileri sürmüştür.
Bununla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşlar, günde yeterli oranda lif alımını önermektedir. Yeterli miktar denilen oran 25 grama tekabül etmektedir.
Aşırı lif tüketiminin ne gibi zararı vardır?
Ancak bu diyet bileşeninin sindirilmemesinin yanı sıra beraberinde kolesterol gibi sorunları bazı vitaminleri ve bazı mineralleri taşıyabilme özelliğine de sahiptir. Sonuç olarak dışkı ile birlikte vücuttan atılır.
Asıl sorun da buradan kaynaklanmaktadır, fazla lif alımı sonrası ortaya çıkan bazı komplikasyonlar vardır. Yazımızın devamında, size bunu daha ayrıntılı olarak anlatacağız.
Sindirim problemleri
Fazla lif tüketiminin komplikasyonlarından biri, şişkinlik ve karın ağrısının ortaya çıkmasıdır. Bu, ıslatılmamış baklagillerin yutulmasından sonra olduğu gibi buna alışkın olmayan kişilerde sıklıkla fark edilebilen bir durumdur.
Üretilen gaz miktarına bağlı olarak, meteorizm(karında gaz sıkışması) gibi önemli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu, gastrointestinal sistemdeki aşırı gaz birikiminden kaynaklanır.
Bazı bilimsel çalışmalara göre günlük alım miktarı normal değerleri aştığında yukarıda belirtilen rahatsızlıklara ek olarak aşağıdaki durumlar da gözlemlenebilir:
- Sulu dışkı ve ishal.
- Dehidrasyon.
- Kas krampları.
- Yeterli su sağlanmaması durumunda bağırsak tıkanması.
Bunu da okuyun: Bu 3 Sebze Çorbası İle Bağışıklığınızı Güçlendirin
Bazı minerallerin emiliminde değişiklikler
Lifli diyet gıdalarının aşırı ve devamlı tüketilmesi, beslenmeyi önleyen bir etkiye sahip olabilir ve kalsiyum, demir, bakır ve çinko gibi minerallerin emilimini etkileyebilir.
Bunları; tahıllarda bulunan fitatlar, mercimek, fasulye, ıspanak ve muzda bulunan tannatlar veya karnabahar ve fasulyeden elde edilen oksalatlar gibi lifi oluşturan elementlerle çözünmeyen bileşikler oluşturur. Sonuç olarak, lif tüketen kişilerin metabolizmaları etkilenir.
Bunu da okuyun: Havuç Sebzesi ve Şaşırtıcı Gücü
İlaç emiliminde azalma
Lif tüketimi, bir önceki bölümde bahsedilenlere ek olarak, ilaçların etkinliğini de azaltabilir. Bu şekilde aşırı lif tüketimi, bazı anti-depresanların, demir takviyelerinin ve metformin ve levotiroksin gibi diyabet veya hipotiroidizm ilaçlarının emilimini değiştirir.
Bu hastalıklar için ilaç tüketirseniz, lif içeren besinleri tüketmek için 3-4 saat beklemeniz tavsiye edilir. Her halükarda, bunları kullanmanın en uygun yolunu öğrenmek için bir doktora veya beslenme uzmanına danışın.
Aşırı lif tüketiminden kaçınmak için tavsiyeler
Diyetteki lif oranının genel olarak 3’te 1 olması önerilmektedir. Çözünmeyen lifli gıdalar küçük parçalara bile hakim olur. Lif içeren bazı yiyecekler tam tahıllar, fasulye, bezelye ve olgunlaşmış çoğu meyvedir.
Diğer taraftan havuç, kabak, turunçgiller, kuru baklagiller, erik ve yulaf gibi ürünler içinde çözünür lif bulunduran ürünlerdir. Bu nedenle sebze alımının çeşitlendirilmesi tavsiye edilir.
Bu konuyla ilgili olarak diyetisyen ve beslenme uzmanları, diyet liflerinin yeterli oranlarda tedarik edilmesini sağlamak için bazı pratik yönergeler hazırlamışlardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Günde 3 porsiyon sebze.
- Günde 2 porsiyon meyve. Bir porsiyon meyve suyundan daha iyidir.
- İster ekmek, ister kahvaltılık gevrekler, ister makarna veya ister pilav şeklinde olsun, günde 6 porsiyon tahıl. Tavsiye edilen tam tahıllı olmasıdır.
- Haftada 4 veya 5 porsiyon bakliyat.
Aşırı lif tüketimi: Neyi unutmamalıyız?
Aşırı lif tüketiminin neden olabileceği sindirim sistemi problemleriyle başa çıkmak için baklagiller, tam tahıllar ve çiğ meyve ve sebzeler gibi lifli ürünlerden bir süre uzak durmanız önerilir.
Ayrıca dehidrasyonu önlemek için yeterli su içmeniz gerektiğini unutmayın. Her şeyi denemenize rağmen, rahatsızlığınız azalmıyorsa, derhal bir sağlık uzmanına danışmanız gerekmektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Almeida-Alvarado, S. L., Aguilar-López, T., & Hervert-Hernández, D. (2014, June). La fibra y sus beneficios a la salud. In Anales Venezolanos de Nutrición (Vol. 27, No. 1, pp. 73-76). Fundación Bengoa.
- García, O. E., & Rodríguez, C. C. (2011). La educación en nutrición: el caso de la fibra en la dieta. Revista de Investigación, 35(73), 11-24.
- Escudero Álvarez, E., & González Sánchez, P. (2006). La fibra dietética. Nutrición hospitalaria, 21, 61-72.
- Alimentación sana. Organización Mundial de la Salud. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet.
- Vilcanqui-Pérez, F., & Vílchez-Perales, C. (2017). Fibra dietaria: nuevas definiciones, propiedades funcionales y beneficios para la salud. Revisión. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 67(2), 146-156.
- Pak, Nelly. “La fibra dietética en la alimentación humana, importancia en la salud.” Anales de la Universidad de Chile. No. 11. 2000.
- Villanueva-Flores, Rafael Mauricio. “Fibra dietaria: una alternativa para la alimentación.” Ingeniería Industrial 037 (2019): 229-242.
- Urdampilleta, Aritz, J. M. Martínez-Sanz, and Pedro Gonzalez-Muniesa. “Intervención dietético-nutricional en la prevención de la deficiencia de hierro.” (2010).
- Duarte, Patricia Rayas, and Ana Lourdes Romero Baranzini. “Fibra a base de frutas, vegetales y cereales: función de salud.” Revista mexicana de agronegocios 23 (2008): 613-621.