Ayak Tabanında Siğil: Belirtileri ve Tedavisi

Ayak tabanında çıkan siğillere, insanları etkileyen insan papillom virüsü (HPV) neden olur. Bu siğil türü tek başına veya grup halinde ortaya çıkabilir ve birden çok siğil birleşerek mozaik siğilleri meydana getirebilir. İlk akla gelen tedavi yöntemi, salisilik asit kullanmaktır. 
Ayak Tabanında Siğil: Belirtileri ve Tedavisi
Alejandro Duarte

tarafından incelendi ve onaylandı. biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Ayak tabanında siğil çıkması, çoğu insanın sık yaşadığı bir sorundur. Bu bölgede çıkan siğillere neden olan şey, yaygın görülen bir virüs türüdür ve insan papillom vürüsü olarak isimlendirilir.

Virüs derinin ilk iki katmanına yerleşir (dermis ve epidermis) ancak daha derin katmanlara ulaşamaz. “Papillom” terimi, bu virüsün neden olduğu enfeksiyon için kullanılır. Ancak bu virüs ayakları etkilediğinde, ayak tabanınızda ortaya çıkan yumrulara plantar siğil denir. Bu siğiller farklı şekil ve boyutlarda ortaya çıkabilir ve lezyonun boyutuna bağlı olarak 8 ay kadar sürebilir.

İki tür plantar siğil vardır:

  • Bazı siğiller tektir ve zamanla büyür. Çok nadir durumlarda diğer siğillerle birleşir veya çoğalabilir.
  • Diğer siğil türleri ise genellikle mozaik haldedir; yani aynı bölgede birbirine yakın birden çok siğil gözlemlenir. Bu tür siğilleri tedavi etmek daha zordur.

Plantar siğillerin belirtileri

Siğiller yavaş yavaş büyür ve derinleşir. Çoğunlukla aşağıdaki belirtilere yol açar:

  • Plantar siğiller genellikle kalın ve sert dokularından dolayı nasırlara benzetilir.
  • Siğillerin üzerinde küçük siyah noktalar gözlemlenir. Bu siyah noktalar, aslında kılcal damarlarda kuruyan kandır.
  • Yürürken veya ayakta dururken ağrı hissedebilirsiniz.

Ayak tabanında siğil: Nasıl teşhis edilir?

siğilli ayak ve ayak parmakları

Siyah noktalar, plantar siğillerin teşhis edilmesini kolaylaştırır. Alanında uzman olan bir doktor, hastanın ayağını muayene eder. Doktorunuz muayene sırasında siğillerinizi sıkabilir; çünkü plantar siğiller dokunulduğu zaman acır. Siğil keratin ile kaplandığında, bastırdığınız zaman rahatsız olabilirsiniz.

Teşhis etmek amacıyla doktorunuz siğilinizi neşterle kesmek isteyebilir. Aldığı örneği inceleyerek koyu lekelerin varlığını tespit etmeye çalışır. Aynı şekilde başka bir dermatolog ise tamamen emin olmak için biyopsi yapmak isteyebilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Ellerdeki Siğili Yok Etmek İçin 5 Çözüm

Plantar siğillerin tedavisi

Çoğu plantar siğil zararsızdır ve tedavi etmenize gerek kalmadan yok olur. Ancak siğillerin gitmesi bu şekilde bir veya iki yıl sürebilir. Buna karşın, aynı tedaviyi birden çok kez uygulayarak bu siğillerin yok olmasını sağlayabilirsiniz. Maalesef bu siğillerin tekrar çıkmayacağını garanti eden bir tedavi yöntemi yoktur. Şimdi ise bu siğillerden kurtulmanıza yardımcı olacak tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Salisilik asit ile ölü hücrelerden arındırma

Salisilik asit tedavisi, siğili yavaş yavaş yok eder. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirerek de bu virüsle savaşmanız mümkündür.

Kriyoterapi

Dondurma, siğillerden kurtulmanın en etkili yoludur. Bazen dondurma tedavisine, salisilik asit tedavisi de eşlik eder. Kriyoterapi veya dondurma işlemi, genelde klinik ortamında yapılan bir tedavi şeklidir. Etkilenen bölgeye sprey veya hidrofil pamukla doğrudan sıvı nitrojen uygulanır.

Uygulamadan sonra, siğilin etrafında bir kabarcık oluşacaktır. Sonrasında ise, yaklaşık olarak bir hafta sonra, ölü doku deriden kopacaktır. Ayrıca kriyoterapi bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olabilir.

Muhtemelen siğil yok olana kadar iki haftada bir bu tedaviyi tekrarlamanız gerekecek. Bazı çalışmalar, salisilik asit tedavisi ile birleştirildiğinde kriyoterapinin daha etkili olduğunu göstermektedir.

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Siğillerden Kurtulmak için Sarımsak ve Limon Tedavisi

Ameliyat ve diğer alternatif tedavi yöntemleri:

Eğer yukarıda bahsettiğimiz tedavi yöntemleri etkili değilse, doktorunuz aşağıdaki tedavi yöntemlerini tavsiye edebilir:

  • Plantar siğillerden kurtulmak için trikloroasetik asit haftada bir gün tahta bir sopayla uygulanabilir. Doktorunuz bu asit yerine salisilik asit de kullanabilir. Kaşıntı, bu tedavinin yan etkisi olarak gözlemlenebilir.
  • Siğiller kesilerek veya elektrikli bir enjektör ile de imha edilebilir. Bu işlem, küretaj veya elektrodesikasyon olarak bilinir. Küretajın iz bırakacağını ve diğer tedaviler etkili olmadıkça kullanılmaması gerektiğini unutmayın.
  • Kapalı kan damarlarını yakmak için lazer tedavisi de uygulanabilir. Bu tedavinin sonucunda zamanla enfekte olmuş doku ölecek ve siğil de düşecektir. Lazer tedavisini her üç veya dört haftada bir tekrarlamanız gerekir. Bu işlemin acı verici olduğunu ve muhtemelen derinizde iz bırakacağını unutmayın.

Eğer siğile baskı yapıldığında acı hissediyorsanız, ayakkabınızın tabanına pamuklu bir koruyucu ek taban yerleştirebilirsiniz. Aynı zamanda dar ve rahat etmediğiniz ayakkabılardan uzak durun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cobián, P., Monteagudo, B., Mosquera-Fernández, A., & Peña-López, S. (2018). Verruga plantar anular en un paciente tratado con un anti-factor de necrosis tumoral alfa. Piel.
  • Moreno Cano, P., Agüero Orgaz, D., & Duce Tello, S. (2011). Verruga plantar: Lesión benigna pero dolorosa. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria.
  • López López, D., Rodríguez Sanz, D., Morales Ponce, Á., & Soriano Medrano, A. (2013). Carcinoma verrucoso plantar. A propósito de un caso poco frecuente. Revista Internacional de Ciencias Podológicas.
  • Sánchez Gómez, Rubén. Flores Olavarría, Macarena. Revisión bibliográfica sobre la eficacia terapéutica de la crioterapia y el laser en el tratamiento de la verruga plantar provocada por el virus del papiloma humano. European Journal of Podiatry, 2016, 2 (2): 69-76 ISSN: 2445-1835

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.