Bağırsak Sağlığınız İçin Kötü Olan 7 Yiyecek
Bağırsak sağlığınız için çok önemli bir rol oynar. Ne de olsa, vücudunuzun besleyici ögeleri emmesi ve atıklardan kurtulmasını sağlarlar. Aynı zamanda sağlıklı bakterilere ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz?
Milyonlarca bakteri bağırsaklarınızda yaşar. Alında bunlar iyi bir sindirim için gereklidir. Çünkü vücudumuzun sindiremediği bazı maddeleri ayrıştırmak ile görevlidirler.
Ayrıca gerekli bazı vitaminlerin üretimine de yardımcı olurlar. Eğer bu da yeterli değilse, vücudunuza enerji verir ve bağışıklık sistemini güçlendirirler.
Ancak, kötü yeme alışkanlıkları bağırsaklarınızın işini iyi yapmasını engelleyip, yaşam kalitenizi düşüren semptomlara ve hastalıklara neden olabilir.
Bu konudaki en çok endişe verici şey ise, bir çok insanın hangi yiyeceklerin zararlı olduğunu ve bunları yemenin ne gibi kötü etkilere yol açacağını bilmiyor olmasıdır.
Bu nedenle sizlere, bağırsaklarınız için en zararlı 7 adet yiyeceği ve bunların tüketimini neden azaltmanız gerektiğini açıklayacağız. Bunların ne olduğunu makalemizde okuyun!
1. Tahıllar yüksek miktarda glüten içerir
Bazı tahılların içerisindeki lifler bağırsakların fonksiyonunu iyileştirebilirken, glüten içeren bazı işlenmiş tahıllar soruna yol açabilir.
Bu protein doğru şekilde sindirilmez veya metabolize edilmez ve bu durum alerjik ve olumsuz tepkilere yol açabilir. Çok fazla tüketmek enflamasyon seviyesini yükseltir. Eğer kontrol edilmezse, otoimmün hastalıkları tetikleyebilir. Örnek olarak:
- Diyabet
- Kireçlenme
- Alzheimer
- Lupus
- Fibromiyalji
- Multipl skleroz
- Crohn hastalığı
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Fibromiyalji ve Gluten Arasında Bir Bağ Var mı?
2. Kırmızı et
Sürekli olarak kırmızı et yemek gut riskini artırdığı gibi vücudun dokularına etki edebilir ve enflamasyonu artırır. Bu tür yiyeceklerin sindirmesi yağsız ete göre daha zordur. Sindirimi yavaşlattığı için aşağıdakiler gibi hazım semptomlarına yol açar:
- Karın enflamasyonu
- Gaz
Ek olarak, kırmızı et bağırsaklarınızdaki pH seviyesini değiştirir. Bu iyi bakterilerin sayısını azaltır ve enfeksiyon riskini artırır.
3. Yağlı, kızartılmış yiyecekler
Kızartılmış ve çok yağlı yiyecekler alışkanlık yapar, metabolik bozukluğa ve uzun vadede kilo problemlerine yol açabilir. Kısa vadede bağırsaklarınızı tahriş eder ve midenizdeki asit seviyesini yükseltir. Asit reflüsü gibi sorunlara da neden olabilir.
Hassas bağırsak sendromu, gastrit ve diğer sindirim bozukluklarına sahip olan insanlar kızarmış ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır.
4. Süt Ürünleri
Günlük süt ürünlerinin tüketimi vücudun ihtiyacı olan besleyici ögeleri karşılayacak olsa da, laktoz intoleransı olan kişiler bunları tüketmekten kaçınmalıdır.
Bunlar lezzetli ve sürekli yediğiniz bir çok yemeğin içinde muhtemelen bulunuyor. Fakat bir çok bağırsak sorununa neden oldukları kanıtlanmıştır.
Süt ürünlerinin içindeki yağ, laktoz ve protein direkt olarak bağırsak sağlığınızı etkiler. Mikroorganizmaları değiştirerek atıkların atılmasını yavaşlatır. Bunlar enflamasyon ve yaygın problemler olan kabızlık ve ishal ile de ilişkilidir.
5. Baharatlı yiyecekler
Acı biberler yemeklerinize özel bir dokunuş katar ve hatta vücudunuzu oksidatif zarardan koruyacak güçlü antioksidanları bünyesinde barındırır.
Burada problem olan ise acı biber yemenin mide ve bağırsaklarınızın duvarında ciddi enflamasyona yol açabilmesidir. Bu durum özellikle sindirim sorunu olan insanlarda sorun yaratır. Bunun sonucunda, daha fazla asit reflüsü, mide ekşimesi ve gastrit sorunu yaşayacaksınız.
6. Kahve ve asitli içecekler
Kahve ve asitli içecekler asit reflüsü ve bağırsak enflamasyonunun etki alanlarını büyütmek ile ilişkilidir. Bu içecekler yemek borusuna ait büzücü kasların gevşemesine ve mide asidinin yukarıya daha rahat çıkmasını neden olur.
Yüksek miktarda şeker ve katkı maddeleri bağırsak sağlığına direkt etki eder, bazen ishale ve ciddi karın ağrısına sebep olur.
7. Konserve ve işlenmiş gıdalar
Süpermarketler geniş çeşitlilikte konserve ve işlenmiş gıdalar ile doludur. Bu gıdalar doğal kalitelerini yitirecek yollar ile yapılır. Bir çok insan bu gıdaları iyi, hızlı bir seçenek olarak görür. Çünkü tatları güzeldir ve kolayca hazırlanabilirler.
Fakat, endüstri insanların bu yiyeceklerin besleyici ögeler bakımından düşük seviyelerde olduğunu bilmesini istemiyor. Bunun yerine bu gıdalar bağırsaklarınıza ve vücudunuzun tamamına kötü etki edecek katkı maddeleri ile doludur.
Katkı maddelerini tüketmek metabolik hastalık, huzursuz bağırsak sendromu ve bir kaç tip kanserin oluşma riskinin artması ile ilişkilidir.
Yukarıdaki yiyeceklerden herhangi birini yiyor musunuz? Eğer öyleyse tüketimini mümkün olduğunca azaltarak bağırsaklarınızın sağlığı için çaba gösterin. Bunların yerine, daha fazla organik besin tüketin. Özellikle meyve, sebze ve sağlıklı tahıllar beslenme düzeninize girmeli.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- DIETAS EMPÍRICAS PARA EL TRATAMIENTO DEL SÍNDROME DEL INTESTINO IRRITABLE (n.d.). Asociación española de gastroentología.
http://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/documento-grupo/sindrome_colon_irritable_-_baja_en_fodmaps.pdf - Mayo Clinic Staff. (2017). Food allergy.
mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095 - ‘The way to a man’s heart is through his gut microbiota’–dietary pro- and prebiotics for the management of cardiovascular risk (2014). Tuohy KM, Fava F, Viola R.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24495527 - Conlon, M. A., & Bird, A. R. (2014). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1), 17-44. doi:10.3390/nu7010017
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303825/ - Rethinking fiber and hydration can lead to better colon health. (2013).
health.harvard.edu/diseases-and-conditions/rethinking-fiber-and-hydration-can-lead-to-better-colon-health - Zhang et al. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. DOI: .
10.3390/ijms16047493