Baş Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler

Baş Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler
Leidy Mora Molina

tarafından incelendi ve onaylandı. hemşire Leidy Mora Molina.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Baş ağrısı yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve epey acı verici olabilir. Gün boyu süren ağrılara son vermek istiyorsanız, baş ağrısını yatıştıran, hatta tamamen önleyen bu yiyeceklere bir göz atın.

Baş ağrısı, stresli günlük yaşamdan kötü beslenmeye kadar birçok sebepten kaynaklanabilir. Yakın zamanda sigarayı bırakan ya da çok miktarda kafein tüketen insanlar da ağır baş ağrıları çekebilir.

Eğer ağrı kesici türevi ilaçlar kullanmak istemiyorsanız, aynı işlevi görecek bazı yiyeceklerin de olduğunu bilmelisiniz!

Baş ağrısına iyi gelen yiyecekler

Kinoa

Kinoa salatası

Baş ağrıları genellikle vücuttaki düşük magnezyum seviyesiyle alakalıdır. Çünkü, vücudunuzda yeterli miktarda magnezyum bulunmadığında kan damarlarınız zayıflar ve işlevlerini yerine getiremez.

Bunun sonucunda da sinirler gevşeyemez duruma gelir. Eğer magnezyum yönünden zengin, baş ağrısına iyi gelen yiyecekler arıyorsanız, kinoa tüketmeyi denemelisiniz.

Salatalık

Salatalık %95 sudan oluşur. Bu yüzden sıvı alımı için mükemmeldir. Tüketilmesi durumunda susuzluğu da giderdiği için baş ağrısını büyük ölçüde azaltır.

Karpuz

Karpuz dilimleri

Karpuz da yüksek miktarda su içerdiğinden dehidrasyonu gidermek için ideal bir meyvedir. Aynı zamanda magnezyum ve potasyum yönünden zengindir. Sahip olduğu besleyici ögeler, karpuzu baş ağrısına en iyi gelen tedavilerden biri haline getirir.

Patates

Baş ağrısına iyi gelen yiyeceklerden biri de patatestir. Potasyum yönünden zengin bir sebze olan patates, baş ağrısını hafifletmeye, hatta önlemeye yardımcı olur.

Ancak, patatesi nasıl tükettiğinize dikkat etmelisiniz. Örneğin; patates kızartması iyi bir seçenek değildir. Patatesi kabuklarını soymadan fırınlayıp tükettiğinizde 600 mg’a kadar potasyum alabilirsiniz.

Muz

Bir salkım muz

Muz da aynı patates gibi yüksek miktarda potasyum ve magnezyum içerir. Muz, her türde baş ağrısını hafifletecek özelliğe sahiptir.

Ananas

Ananas baş ağrısına en iyi gelen yiyeceklerden biridir. Bromelain adıyla bilinen doğal bir enzime sahiptir. Bu yüzden ananas harika bir doğal anti-enflamatuardır.

Nane Çayı

Bir bardak nane çayı

Nane çayı kan damarlarını genişletici etkiye sahiptir. Bu yüzden, kan akışınızın yavaşlamasına ve sinirlerinizin anında gevşemesine yardımcı olur. Nane çayı içmeden de nanenin faydalarından yararlanmanız mümkündür. Şakaklarınıza ikişer damla nane yağı esansı damlatın ve nazikçe masaj yapın. Baş ağrınız hafifleyecektir.

Ispanak

Baş ağrısının sebeplerinden biri de hormonal değişikliklerdir. Ispanağın içeriğinde bulunan riboflavin hormon dengesini sağlar, bunun sonucunda da baş ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Yeşil yapraklı sebzelerin neredeyse tamamı bu etkiyi gösterir.

Badem

Badem, baş ağrısına iyi gelen yiyecekler arasındadır.

Badem, içerdiği yüksek miktarda salisilik asit sayesinde aspirin etkisi yaratır. Bu yüzden, ilaç almadan baş ağrısını gidermede en etkili seçeneklerden biridir.

Balık

Balık, omega 3 yağ asidi yönünden zengin bir yiyecektir. Özellikle somon, ton balığı ve sardalye yüksek miktarlarda omega 3 yağ asidi içermektedir. Anti-enflamatuar özelliğe sahip olduğu için baş ağrısını gidermede ideal seçeneklerden biridir.

Marul

Marul, baş ağrısına iyi gelen yiyecekler kategorisindedir.

Orta Çağda doğal yatıştırıcı olarak kullanılan marul baş ağrısını dindirecek güce sahiptir. Eğer başınız ağrıyorsa hafiflemesi için bir kase salata yiyebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cardia L, Calapai F, Mondello C, Quattrone D, Elisa Sorbara E, Mannucci C, Calapai G, Mondello E. Clinical use of omega-3 fatty acids in migraine: A narrative review. Medicine (Baltimore). 2020 Oct 16;99(42):e22253.
  • Göbel H, Heinze A, Heinze-Kuhn K, Göbel A, Göbel C. Oleum menthae piperitae (Pfefferminzöl) in der Akuttherapie des Kopfschmerzes vom Spannungstyp [Peppermint oil in the acute treatment of tension-type headache]. Schmerz. 2016 Jun;30(3):295-310. German.
  • Kumar D, Kumar S, Singh J, Narender, Rashmi, Vashistha B, Singh N. Free Radical Scavenging and Analgesic Activities of Cucumis sativus L. Fruit Extract. J Young Pharm. 2010 Oct;2(4):365-8.
  • Lopresti AL, Smith SJ, Drummond PD. Herbal treatments for migraine: A systematic review of randomised-controlled studies. Phytother Res. 2020 Oct;34(10):2493-2517.
  • Maier JA, Pickering G, Giacomoni E, Cazzaniga A, Pellegrino P. Headaches and Magnesium: Mechanisms, Bioavailability, Therapeutic Efficacy and Potential Advantage of Magnesium Pidolate. Nutrients. 2020 Aug 31;12(9):2660.
  • Maghbooli M, Golipour F, Moghimi Esfandabadi A, Yousefi M. Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine. Phytother Res. 2014 Mar;28(3):412-5.
  • Hindiyeh NA, Zhang N, Farrar M, Banerjee P, Lombard L, Aurora SK. The Role of Diet and Nutrition in Migraine Triggers and Treatment: A Systematic Literature Review. Headache. 2020 Jul;60(7):1300-1316.
  • Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnol Res Int. 2012;2012:976203.
  • Perzia BM, Dunaief JL, Dunaief DM. Chronic migraine reversal and prevention with the LIFE diet: a nutrient dense whole food plant-based diet (WFPBD). BMJ Case Rep. 2021 Nov 18;14(12):e243987.
  • Razeghi Jahromi S, Ghorbani Z, Martelletti P, Lampl C, Togha M; School of Advanced Studies of the European Headache Federation (EHF-SAS). Association of diet and headache. J Headache Pain. 2019 Nov 14;20(1):106.
  • Silva-Néto RP, de Almeida Soares A, Augusto Carvalho de Vasconcelos C, da Silva Lopes L. Watermelon and others plant foods that trigger headache in migraine patients. Postgrad Med. 2021 Sep;133(7):760-764.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.