Bebeğinizi Sütten Kesmek: Yiyecek Vermeye Nasıl Başlanır?

Bebeğinizi sütten kesmek, çocuğunuzun hayatında çok önemli bir deneyimdir. Süreç sabırla sürdürülmelidir ve en azından başlangıçta yeni yiyecekleri reddedebilecekleri akılda tutulmalıdır.
Bebeğinizi Sütten Kesmek: Yiyecek Vermeye Nasıl Başlanır?

Son Güncelleme: 30 Ekim, 2020

Bebeğinizin sütten kesilmesi, bir bebeğin hayatında anne sütüyle beslenmeyi bıraktığı zamandır. Bu adım farklı yaşlarda gerçekleşebilir ve her aile farklı şekillerde ve farklı zamanlarda sürece başlayacaktır. Nasıl yapılırsa yapılsın, aşama aşama ve sevgiyle gerçekleştirilen bir deneyim olmalıdır.

Biyolojik, sosyal ve kültürel yönler, sürecin nasıl ve ne zaman yapılacağını etkiler. Bilim, sütten kesmenin gerçekleşmesi için en iyi zamanı veya bunu yapmanın en iyi yolunu belirlememiştir. Bildiğimiz şey, sadece anne sütü ile beslenmenin (mümkünse) 6 aylık olana kadar çok gerekli olduğudur. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, bir çocuğun ikinci yaş gününden sonra buna devam edilmemesi gerektiğine inanıyor.

Bebeğinizi sütten kesmek: Değişken bir süreç

Sütten kesme alışkanlıkları söz konusu olduğunda her kültür birbirinden farklıdır.

Örneğin Eskimo kültüründe emzirme yaklaşık 7 yaşına kadar uygulanmaktadır. Batı kültürlerinde ise bu kadar uzun süreli emzirme yaygın değildir. Ne zaman ve nasıl sonlandırılacağı, farklı sosyal faktörlerle ve tabii ki her anne ve bebeği ile ilgili bir karardır.

Ancak uluslararası kuruluşlar, emzirmenin iki yaşın ötesine geçmemesi gerektiği konusunda hemfikir. Ayrıca, süt yaşamlarının bu evresi için gerekli tüm besin maddelerine sahip olduğu için, 6 aya kadar çocuğun sadece anne sütü ile beslenmesini tavsiye ediyorlar.

bebeğini emziren anne
Dünya Sağlık Örgütü 6 aya kadar sadece anne sütüyle beslenmeyi önermektedir.

Sütten kesme türleri

Bebeğinizin sütten kesilmesi birkaç farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bazen annenin tıbbi nedenlerden veya uzun süreli anne-bebek ayrılığı veya bulaşıcı hastalıklar gibi daha fazla emzirmeyi engelleyen başka nedenlerden dolayı seçeneği yoktur.

Gönüllü sütten kesme, çocuğun veya annenin emzirmeyi bırakma zamanının geldiğine karar vermesidir. Çocuğun “kararı” ise, o zaman ilgilerini kaybedebilirler ve devam etmek istemeyebilirler – bu aniden veya kademeli olarak gerçekleşebilir.

Anne ayrıca kişisel veya işle ilgili nedenlerle emzirmeyi bırakma zamanının geldiğine de karar verebilir.

Burada, anne sütten kesmeye karar verirse bebeğin hoşnutsuzluğunu ifade edebileceğini belirtmeliyiz. Çocuğun iradesi dahilinde gerçekleşmiyorsa, bu sıklıkla meydana gelebilir. Bu çaba gerektiren bir süreçtir ve bunu çok sabırla yavaş yavaş gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Anne Sütü Nasıl Oluşur?

İlk katı yiyecekler nasıl tanıtılır?

Bir çocuğun katı yiyecek yemeye başladığı nokta – ve o yiyeceğin nelerden oluşması gerektiği – zamanla değişime uğrayan konulardır. Genel olarak, çocuk doktorları bebeğinizin başını dik tutabildiğinde katı yiyecekler yemeye başlamasını ve yiyeceklerin kendisine doğru geldiğini fark ettiğinde ağzını açmasını önerir. Bu genellikle 4 ila 6 aylıkken olur.

Daha önce katı yiyecek tüketmemiş bir bebek onları yemekte güçlük çekebilir ve hatta ilk birkaç öğününü reddedebilir. Bu nedenle, her seferinde yarım kaşık vermek iyi bir fikirdir. Bu, yiyeceği ağzın önünden boğaza doğru hareket ettirmelerine yardımcı olacaktır.

İsterseniz, yemekten önce birkaç kaşık anne sütü verebilirsiniz, böylece yemeğin tadı ona tuhaf gelmeyecektir.

Bebeğinizi yemeye zorlamak iyi değildir. Bunun yerine, yavaş yavaş yemek yemeyi öğrenmelerine yardımcı olmak için şarkıları ve oyunları kullanmak harika bir fikirdir. Yeterince yemediklerini düşünüyorsanız, onlara her zaman biraz anne sütü verebilir veya biberonla besleyebilirsiniz.

İlk katı yiyecekleri bebeğinizin diyetine eklemenin iki yolu vardır. Birincisi, önce bebek mamasını, ardından diğer dokulu yiyecekleri içeren geleneksel yöntemdir. İkincisi, bebeğin kendi kendine düzenlediği, ebeveynin elleriyle yiyecek parçalarını almalarına, ağızlarına koymalarına ve katı yiyeceklere kademeli olarak uyum sağlamaları için onları tatmalarına izin vermesidir.

bebeğinizi sütten kesmek için öneriler
Sütten kesme, sabır gerektiren uzun bir süreçtir. Diğer süt takviyeleri ile yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizi sütten kesmek için ipuçları

Bebeğinizin sütten kesilmesi kademeli olmalıdır. Bebeğin ana besin kaynağı olan anne sütünü durdurma süreci tüm bebekler için aynı değildir. 12 aylıktan küçük bebeklerde anne, beslenme sayısını kademeli olarak azaltırken, bir yaştan büyük olanlarda ebeveynler oyun oynamak veya yürüyüşe çıkmak gibi dikkat dağıtıcı şeyler kullanma eğilimindedir.

Çocuğunuza emzirilmek istediği zaman asla “hayır” dememenizi öneririz. Onlara eve geldiklerinde beslenebileceklerini söyleyebilir veya bir oyuncakla dikkatlerini dağıtarak beslenme arzularını bir süre unutmalarını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz anlayabildiğinde, “pazarlık etmeye” başlayabilir ve onlara örneğin anne sütünün sadece yatma zamanı için olduğunu söyleyebilirsiniz.

Bebeğinizi sütten kesmenin hayatının belirli önemli dönemlerinde başlamaması gerektiğini akılda tutmak önemlidir. Örneğin, kreşe yeni başladıklarında, yakın zamanda yeni bir eve taşındıysanız veya yeni bir çocuğu aileye dahil etmek üzereyseniz bunu yapmayın. Bunu büyüme dönemleri sırasında da yapmamalısınız.

Sütten kesmenin çocuk için stresli bir dönem olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle, emzirmeyi azaltmayı telafi etmek için onlarla daha fazla zaman geçirmek iyi bir fikirdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Odent, M., Cisneros, M. V., & Balbás, M. J. (2007). El bebé es un mamífero. Ob Stare.
  • Oribe, M., Lertxundi, A., Basterrechea, M., Begiristain, H., Santa Marina, L., Villar, M., … & Ibarluzea, J. (2015). Prevalencia y factores asociados con la duración de la lactancia materna exclusiva durante los 6 primeros meses en la cohorte INMA de Guipúzcoa. Gaceta Sanitaria, 29(1), 4-9.
  • International Baby Food Action Network, and UNICEF. “Lactancia materna: una estrategia para mejorar la salud, el crecimiento y la nutrición del lactante y del niño pequeño.” (2004).
  • Castillo Belén, Juan Ramón, et al. “Lactancia materna e inmunidad: Impacto social.” Medisan 13.4 (2009): 0-0.
  • Roy, M. R. (2006). El destete natural. Medicina naturista, (10), 161-167.
  • Díaz-Gómez, N. M. “¿ En qué situaciones está contraindicada la lactancia materna.” Acta Pediatr Esp 63.8 (2005): 321-327.
  • Vidal, A. Viñas. “La lactancia materna: técnica, contraindicaciones e interacciones con medicamentos.” Pediatría Integral 15.4 (2011): 317-328.
  • Díaz-Gomez, M. “Contraindicaciones y falsas contraindicaciones para la lactancia materna.” J. Maldonado, J. Ansótegui, M. Gómez, A. Papí, M. Aguilar, L. Rivera,… & D. Gómez de La Torre (Eds.), Lactancia materna: Guía para profesionales 5 (2004): 107-118.
  • Romero-Velarde, Enrique, et al. “Consenso para las prácticas de alimentación complementaria en lactantes sanos.” Boletín médico del Hospital Infantil de México 73.5 (2016): 338-356.
  • Garibay, Edgar M. Vásquez, et al. “Recomendaciones para la alimentación del niño durante los primeros 23 meses de vida.” Pediatría de México 14.1 (2012): 25-42.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.