Beslenmenizden Yağları Çıkarmak Doğru Olur Mu?

Bir kilo verme planı ile yağ tüketiminizi azaltabilirsiniz fakat beslenmenizden yağları çıkarmak hiçbir sağlık kurumu tarafından önerilmez.
Beslenmenizden Yağları Çıkarmak Doğru Olur Mu?
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kilo verirken en sık yapılan hatalardan biri beslenmenizden yağları çıkarmak ve hiç yağ tüketmemektir. Bu inanış gittikçe daha yaygın hale geliyor, hatta detoks odaklı katı rejimlerce kabul edilebilir olarak bile görülüyor.

Fazla kilolu ve obez olmayı çok yağlı beslenmeye bağlayan inanış hep vardı. Bu yüzden, bu yazımızda herkesin gözünü korkutan yağları, bunların vücudumuzun işlevlerindeki rolünü ve beslenmeden çıkarıp çıkarılmaması gerektiği hakkında konuşacağız.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Yağlar neden önemlidir?

tereyağı ve sıvı yağ
Protein ve karbonhidratlarla birlikte yağlar da beslenmenizde olması gereken makro besinlerdendir.

Öncelikle, yağların makro besinler olarak 9 kcal/g sağladığı bilgisini vermekle başlayalım. Evet, 4 kcal/g ölçüsüyle karbonhidrat ve proteinlerden iki kat daha fazla kalori içerir. 

Yağlar yaşamımızın olmazsa olmaz bir parçasıdır çünkü vücudumuz için şu hayati işlevlere sahiptir:

  • Vücudumuzun ana enerji kaynağını oluşturur.
  • Bazı organları korur ve işlevlerini yerine getirmesini sağlar.
  • Hücresel yapıların bir parçasıdır.
  • Hormonları düzenler.
  • Vitaminlerin (A, D, E, K) emilimi ve iletimine katkı sağlar.
  • Yemeklere lezzet katar.

Yani yağlar herkesin vücudunda önemli bir rol oynar. Bu yüzden, yağları tamamen çıkarmak sağlığınızı etkileyecektir.

Peki, beslenmenizden yağları çıkarmalı mısınız?

Dediğimiz gibi, yağlar vücudumuz için bir hayati role sahiptir. Bu besin maddesinin vücudumuz için gerekli olmasının sebebi birçok fonksiyonda rolü olmasıdır.

“Lipitler sinir sisteminin düzgün işlemesi, cilt ve kardiyovasküler sistemin çalışması için gerekli bir bileşendir,” diyor San Sebastián Üniversitesi’ndeki diyetisyen Ingrid Bravo.

Bu yüzden, yağları beslenmenizden asla tamamen çıkarmamalısınız.

Yağları beslenmenizden çıkarırsanız vücudunuzda neler olur?

beslenmenizden yağları çıkarmak: artı ve mezura
Beslenmenizden yağları tamamen çıkarmanın kilo vermede etkili olduğuna dair bir gösterge yoktur.

Çok uzun zamandan beri şeytanlaştırılan yağlar kilo vermek isteyen herkesin ilk aklına gelen konu olmuştur. Ancak, yağların beslenmenizde mutlaka olması gereken önemli bir besin maddesi olduğu gerçeğini de aklımızdan çıkarmamamız gerekir.

Kulağa çok ironik gelse de, yeteri kadar yağ tüketmemek aslında kilo vermeyi ve karın bölgesindeki yağları eritmeyi daha da zor hale getirir. Fakat bu yağ eksikliğinin en ciddi etkilerinden biri bile değil; fiziksel ve zihinsel sağlığınız için zararlı olabilecek bir durumdan bahsediyoruz.

Eğer yağ yemeyi bırakmanın kilo vermenin tek yolu olduğuna inanıyorsanız, bu açıklamalar size tam tersini gösterecek:

1. Beslenmenizden yağları çıkarmak sizi daha da acıktırır

Bir makro besinden yeterince almazsanız vücudunuz ihtiyacı olan kalorileri başka bir kaynaktan almaya çalışır. Yeterince yağ tüketmeyen kişiler genelde daha çok karbonhidrat tüketerek bu eksikliği telafi eder.

American Journal of Clinical Nutrition (Amerikan Klinik Beslenme Dergisi) adlı dergiye göre, yağlar besinlerin emilimini yavaşlatır. Dolayısıyla da kişiyi daha uzun süre tok tutar ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer.

2. Beslenmenizden yağları çıkarmak isterseniz kalbinizi koruyamazsınız

beslenmenizden yağları çıkarmak
Sağlıklı yağların sağlığınıza olumlu etkileri vardır.

New England Journal of Medicine (New England Tıp Dergisi) tarafından yapılan bir araştırma, orta düzeyde yağ tüketilen Akdeniz diyetinin az ya da hiç yağ olmayan bir diyete kıyasla kalbiniz ve sinir sisteminiz için daha çok fayda sağladığını gösteriyor.

Tekli doymamış yağlar vücudunuzdaki “iyi” kolesterol düzeyini yükseltir ve böylece kalp hastalıkları başta olmak üzere dejeneratif hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

“Bu yazımızı da bir göz atın: Kolesterol Düşüren Diyetler Hakkında Mitler

3. Vitamin eksikliğine yol açabilir

A, D, E ve K vitaminleri yağla beraber absorbe edilir. Bu da demek oluyor ki vücudunuz bunları yağlar içinde çözündükten sonra sindirir. Bu vitaminler vücudunuza dağıldıktan sonra uzun vadede kullanılmak üzere karaciğer ve yağ dokuda depolanır.

Fakat yeterince yağ tüketmezseniz vücudunuz vitaminleri absorbe edemez ve vitamin eksikliği baş gösterir.

4. Beslenmenizden yağları çıkarmak zihinsel sağlığınıza iyi gelmez

beyin ve akıl sağlığı
Az yağ tüketiminin nörodejeneratif hastalıkların oluşma riskini arttırdığına ilişkin bulgular elde eden bazı araştırmalar var.

Nöroloji alanında yapılan birçok araştırmanın da gösterdiği üzere; zeytinyağı, kabuklu yemişler ve balık gibi yağ kaynaklarını içeren Akdeniz diyeti hafızanın korunmasına ve bilişsel hastalıkların riskini azaltmaya yardımcıdır.

Bunun sebebi, sinirlerin etrafında yer alan ve sinapsların oluşmasını sağlayan miyelin adındaki tabakanın ve nöron zarının ana bileşeninin yağ olmasıdır.

Bahsettiğimiz bu sebeplerden sonra siz de beslenmenizden yağları çıkararak genel sağlığınızı tehlikeye atacağınızı anlamışsınızdır. Araştırmalardan çıkarmamız gereken asıl mesele, yağ tüketiminden çok hangi yağları tüketmemiz gerektiğiyle ilgili. Bu yüzden, her zaman sağlıklı yağlar tüketmeli ve sağlığa zararlı olan trans yağlardan kaçınmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Estruch R., Ros E., Salas Salvadó J., Covas MI et al., Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet. N Engl J Med, 2013
  • Miranda A., Gomez Gaete C., Mennickent S., Dieta mediterranea y sus efectos benéficos en la prevención de la enfermedad de Alzheimer. Rev Med Chile, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.