Beyin Felci Hakkında Bilmeniz Gerekenler

3 yaşın altındaki çocuklarda görülen bu hareket bozukluğu hakkında daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin. 
Beyin Felci Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Beyin felci, beyinde meydana gelen bir hasar nedeniyle kişinin sakat kalmasına sebep olur. Bu hasar, kişinin hareket kabiliyetini ve duruşunu etkiler.

Örneğin Dünya üzerinde 17 milyondan daha fazla insan bu sorunla mücadele ediyor. Bu hastalık düşündüğünüzden daha yaygındır ve insanların hareket kabiliyetlerini ciddi bir biçimde engeller. Bu yazıda beyin felcinden ve bu hastalığın farklı türlerinden bahsedeceğiz.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Stereotipik Hareket Bozukluğu

Beyin felci hakkında neleri bilmeniz gerekiyor?

Beyin felcine (CP) yol açan beyin hasarı, genellikle fetüsün gelişimi sırasında veya bebeğin yaşamının ilk birkaç yılında meydana gelir. Beyin felci yaşayan hastalarda genellikle duygusal veya entelektüel eksiklikler de görülür. Bu nedenle bu duruma çoklu engellilik de denir.

Beyin felci (Serebral Palsi) nedir?

Beyin felci, bir kişinin hareketini, dengesini ve duruşunu etkileyen bir dizi bozukluğu ifade eder. Doğumdan sonra, ilk birkaç yıl içinde ortaya çıkabilir. Çoğu zaman bu bozukluğa neden olan yaralanma hamilelik sırasında meydana gelir.

Beyin felcine başka zorluklar da eşlik eder. Örneğin, yürümek veya yazı yazmak gibi eylemler bu hastalığa sahip kişiler için daha karmaşıktır.

Ayrıca beyin felci geçirmiş kişiler sıklıkla başka hastalıklara ve zihinsel problemlere de sahip olurlar. Ancak bu bahsettiklerimiz beyin hasarının büyüklüğüne ve nerede olduğuna bağlıdır.

Ne yazık ki beyin felci kalıcı bir hastalıktır. Çünkü beyin hasarının ve beraberinde gelen nörolojik hasarın geri dönüşü yoktur. Çoğu hasta üç yaşına gelmeden beyin felci geçirir, bu nedenle bu hastalığın semptomları genellikle erken yaşlarda görünür hale gelir.

renkli beyin filmi ve beyin felci

Belirtiler

Beyin felcinin etkilerini bebeklerde gölemleyebilirsiniz. Bu soruna sahip bebekler oturmakta, eğilmekte ve hatta gülümsemekte zorluk yaşayabilir. Dahası, bu hastalık felcin türüne bağlı olarak kasların esnekliğini de etkiler.

Ancak bu hastalık sadece hareket kabiliyetini etkilemez, aynı zamanda duyma problemlerine ve dokunma hislerinde azalmaya (duyusal bilgiyi işleme yetersizliği) da neden olabilir.  Bunlara ek olarak koordinasyon bozukluğuna, dikkat eksikliğine ve diskineziye neden olabilir.

Beyin felcinin türleri

Farklı belirtilere sahip beyin felci türleri:

  • Spastik serebral palsi: Bu tip beyin felci hastaları, zayıflama eğiliminde olan kaslarını kontrol etmekte zorlanır. Bu tür, genellikle kol ve bacakları etkiler.
  • Diskinetik palsi: Bu beyin felci türü, yavaş ve istemsiz hareketlere neden olur. Yorgunlukla ve duygusal anlarda belirtiler şiddetlenir, genelde dinlenme ve uyku ile düzelir. Bu beyin felci türüne sahip kişinin konuşmasını anlamak genellikle zordur.
  • Ataksi: Bu tip, beynin dengeyi kontrol eden kısmını, yani beyinciği etkiler.
  • Karışık serebral palsi: Bu tip, beynin farklı yerlerinde meydana gelen incinmelerden kaynaklanır. Bu nedenle birbirinden farklı semptomların bir kombinasyonu görülür.

Diğer taraftan, beyin felci etkilediği bölgelere göre de sınıflandırılabilir:

  • Kısmi felç (vücudun sadece yarısı)
  • Belden aşağı felç
  • Tetrapleji
  • Monopleji

Benzer şekilde, bu hastalık ciddiyetine göre de sınıflandırılabilir. Yani hafif, orta ve ciddi seviyede olabilir.

Tedavisi

Daha önce de söylediğimiz gibi, bu hastalık kalıcıdır. Maalesef bilinen herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak belli ilaçlarla ve yöntemlerle hastalar yaşam kalitelerini arttırabilir.

Ancak bunun mümkün olabilmesi için kişinin birçok farklı tedavi yönteminden geçmesi gerekir; bu tedavi yöntemelerine fizyoterapi, konuşma terapisi ve iş terapisi de dahildir.

Bu tedavileri farklı merkezlerde görebilirsiniz. Bu tür sağlık merkezleri, gereken tıbbi ilgiyi ve yukarda bahsettiğimiz tedavi çeşitlerini size sunacaktır.

Araştırmacılar bazı durumları önlemenin beyin felcinden kaçınmaya yardımcı olduğunu tespit etti. Örneğin bebeğin başını bir yere çarpmasını veya yaralamasını önleyebilirsiniz. Yolculuk halindeyken mutlaka kask veya bebek koltuğu gibi güvenlik ekipmanlarını kullanmanız gerekir. Evdeyken ekstra dikkatli olmanızda fayda var.

uyuyan minik bebek

Anne ve fetüs arasındaki kan grubu uyumsuzluğu da bu duruma neden olabilir. Ancak doktorunuz hamileliğin başlarında bu sorunu tespit etmeli ve daha başka problemlere neden olmaması için önlem almalıdır. Bu nedenle gerekli tüm doğum öncesi kontrollerini yaptırdığınızdan emin olun.

Ek olarak, bu hastalığa karşı önlem almak için anne kızamıkçık virüsüne karşı aşı yaptırmalıdır.

Son olarak

Bebeğinizi bu hastalıktan korumak için hamileliğinizi mümkün olduğunca sağlıklı geçirmeniz gerekir. Sigara içmek ve alkol kullanmak gibi herhangi bir kötü alışkanlık bebeğe zarar verebilir.

Aynı zamanda hamilelik boyunca gerekli test ve kontrolleri yaptırmanız şarttır. Eğer herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, belirtileri düzgün bir şekilde değerlendirmesi için bir doktora danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.