Bilim Tarafından Desteklenen Şifalı Mantarlar
Şifalı mantarlar, çeşitli hastalıkları tedavi etmek ve riskini azaltmak ve genel sağlığı iyileştirmek için kullanılır.
Bu makalede, bilimsel araştırmalara göre bazı şifalı mantarlar paylaşacağız. Gittikçe daha fazla sayıda çalışma bu süper besinlerin sadece lezzetli değil aynı zamanda iyileştirici olduğunu da gösteriyor.
Ayrıca şunu da okumalısınız: Mantarlı Tavuk ve Pırasa ile Kinoa Risotto
Mantarlar
Mantarlar, günümüzde gerçekten yabani olarak kalan gıdalardan biridir. Birçok kültür onları yılın farklı zamanlarında toplar.
Mantarların en yaygın tıbbi özelliklerinden biri, antibiyotik ve antiviral güçleri sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirmeleridir. Bu nedenle, hastalık riskini azaltmak ve sağlıklı kalmak için mükemmel bir besindir.
Şifalı Mantarlar
1. Shiitake Mantarları
Shiitake mantarları (Lentinula edodes) bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve enflamasyonu azaltır. Bu bakımdan, bu gıda, artrit veya fibromiyalji gibi ağrılı enflamatuar hastalıklardan muzdarip insanlar için çok etkili olabilir. Ayrıca sık sık hastalanma eğiliminde olanlar için de iyi bir çözümdür.
Bu şifalı mantarlar, sık tüketildiği takdirde yüksek kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürme kabiliyeti ile de bilinir.
Bu mantar hem mutfakta hem de tıbbi düzeyde oldukça popülerdir. Sonuçta, çok lezzetlidir ve ayrıca Asya mutfağında sıkça kullanılıyor. Her türlü güveç, çorba, pilav ve makarnalara geleneksel olarak eklenir.
Bu makale ilginizi çekebilir: Mantarlı Yemek Tarifleri: Bu 3 Tarifi Mutlaka Deneyin!
2. Çayır mantarı
Çayır mantarı (Agaricus bisporus) en popüler şifalı mantarlardan biridir. Genellikle her çeşit tarife eklenebilir: salatalar, çorbalar, yahniler, pizzalar, makarna yemekleri vs.
Genel olarak, bu mantarın birçok tıbbi özelliği vardır. Bu mantar,
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve virüs ve bakterilerle savaşır. Bu, polisakaritler ve içerdiği diğer bileşikler sayesindedir.
- Bazı tümörlerin ortaya çıkma riskini azaltabilir. Bu mantar türündeki enzimler, kanser hücrelerine karşı savaşmaya yardımcı olabilir.
- Alerjileri azaltır.
- Enflamasyonu azaltır.
- Kan şekeri seviyesini düşürür ve insülin direnci, diyabet vb. riskini azaltır.
- Karaciğer fonksiyonlarını korur. Bu nedenle, yağların sindirimini kolaylaştırır ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
3. Lingzhi mantarı
Lingzhi mantarı (Ganoderma lucidum), iyileştirici özelliklerinden dolayı en ünlü şifalı mantarlardan biridir. Bununla birlikte, özünün doğal bir tedavi olarak kullanılabilmesine rağmen, bu mantarın çiğ halde yenemediğini vurgulamak gerekir.
Lingzhi mantarı aşağıdaki özelliklere sahiptir:
- Kan akışkanlığını arttırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Hipertansiyonu azaltır.
- Yüksek kan şekeri seviyesini dengeler.
- Karaciğer fonksiyonunu korur.
- Enflamasyonu azaltır.
- Kan hücresi üretimini kolaylaştırır.
- Güçlü bir antioksidan güce sahiptir.
- Osteoporoz riskini azaltır.
- Hafızanızı geliştirebilir.
4. Maitake Mantarları
Bu Japon mantarı eski zamanlardan beri tüketilmiştir ve Doğu tıbbında ataların ilacı olarak kullanılmaktadır. Maitake (Grifola frondosa), pervaneye benzeyen şekli ile belirgindir.
Shiitake ve lingzhi mantarı gibi, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ayrıca, sık tüketen insanlarda enerji ve canlılık artırma gücüne de sahiptir. Son olarak, iyileştirici gücü ayrıca solunum ve dolaşım sistemlerini iyileştirir.
Ancak, bu mantarları asla çiğ tüketmemelisiniz. Pişirip yahnilere ekleyebilir veya toz halinde ya da bir ekstraktta kullanabilirsiniz.
Son olarak, kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız tüketimi önerilmez.
5. İstiridye Mantarları
İstiridye mantarları (Pleurotus ostreatus), yüksek lovastatin içeriği ile karakterize edilir. Bu besin, bunu doğal olarak kolesterol ve trigliseritleri kontrol altına almak için mükemmel bir şifalı mantar haline getirir.
Bu mantar, serbest radikallerden ve hücresel yaşlanmadan kaynaklanan hasara karşı koruyan güçlü bir antioksidandır. Hatta bazı kanserlere yakalanma riskini bile azaltabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hongos terapúeticos. Todo un mundo por descubrir. http://portalcomunicacion.uah.es/diario-digital/entrevista/hongos-terapeuticos-todo-un-mundo-por-descubrir.html
- Valor económico, nutricional y medicinal de hongos comestibles silvestres. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182016000100011
- Phan, C. W., David, P., Naidu, M., Wong, K. H., & Sabaratnam, V. (2015). Therapeutic potential of culinary-medicinal mushrooms for the management of neurodegenerative diseases: Diversity, metabolite, and mechanism. Critical Reviews in Biotechnology. https://doi.org/10.3109/07388551.2014.887649
- Bianchi, I. (2017). Medicinal mushrooms. In Integrative Cardiology: A New Therapeutic Vision. https://doi.org/10.1007/978-3-319-40010-5_6
- Lull, C., Wichers, H. J., & Savelkoul, H. F. J. (2005). Antiinflammatory and immunomodulating properties of fungal metabolites. Mediators of Inflammation. https://doi.org/10.1155/MI.2005.63