Bilinçaltınızı Yeniden Programlamak için 5 Adım

Geçmişi değiştiremeyebilirsiniz ama kendinize şimdiyi tam anlamıyla yaşamayı öğretebilirsiniz. Bilinçaltınızı yeniden programlamayı öğrenin.
Bilinçaltınızı Yeniden Programlamak için 5 Adım
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 23 Temmuz, 2023

“Bilinçaltınızı yeniden programlamanız” gerektiğini duyduğunuzda hemen psikanalizi düşünebilirsiniz. Bunun nedeni, yaptığımız birçok şey için bir motor olmasıdır. Günlük tepkilerimizi ve çevremizdeki insanlarla etkileşim biçimimizi yönlendirir. Ancak, bilmediğiniz şey, bilinçaltınızı programlayabileceğinizdir.

Örneğin, yeni biriyle tanıştığımızda, ondan hoşlanıp hoşlanmadığımızı hızlıca değerlendirmemiz uzun sürmez. Merdivenlerden aşağı inip bir adımı atladığımızda, dengemizi yeniden kazanmak için genellikle bir saniyede tepki veririz.

Otomatik olarak yaptığımız birçok şey ve onları analiz etmeden ve rasyonelleştirmeden verdiğimiz birçok cevap var. Genel olarak, bu bilinçaltı yapıdan gelen birçok davranışa sahibiz.

Peki ya zihnimizdeki bu kara kutuya onu daha iyi tanımak ve hatta kontrol etmek için girmenin bir yolu olduğunu söylesek? Bunu yapmak, daha fazla güvenle ve daha az korkuyla hareket etmenin inanılmaz bir yolu olacaktır. Sonuç olarak, kendimizi daha özgür ve daha mutlu insanlar haline getirebiliriz.

Bilinçaltınız, zihninizin otomatik pilotudur

Bilinçaltınızda bulduğunuz hiçbir şey keyfi veya tesadüfi değildir. Bilinçaltınız, yaşadığınız, gördüğünüz ve hissettiğiniz her şeyin özünü barındırır. Varlığınızın pusulasının ve başınıza gelen her şeyin tutulduğu bir tür “çöp tenekesi”.

Yaşadığın her şey, onu nasıl işlediğine göre duygusal bir iz bırakır. Bu nedenle, doğru ya da yanlış, deneyimlediğiniz şeylere dayanarak belirli çağrışımlar kurarsınız. Örneğin:

  • Gözlerimin içine bakan insanlar güvenilirdir çünkü annem bana öyle bakardı.
  • Benimle konuşurken bana bakmaktan kaçınan erkekler tehlikeli çünkü bunu ilk erkek arkadaşım yaptı ve beni gerçekten incitti.

Bu şekilde, yaşadığınız her şey bilinçaltınızda bir iz bırakır. Bu nedenle, muhtemelen realitenizi sakladığınız bilgilere göre yorumluyorsunuz.

Bilinçaltınız, bir şeyler hakkında düşünecek zaman olmadığında hızlı tepki vermenizi sağlayan şeydir. Yanıt verebileceği birkaç şey var. Örneğin: “İş teklifini kabul etmeli miyim?” “Telefon numaramı yeni arkadaşıma vermem iyi bir fikir mi?” “Hangi yolu izlemeliyim? Soldaki yolu mu yoksa sağdaki yolu mu?”

Bilinçaltınızı yeniden programlamanız için nedenler

Bilinçaltınızı programlayabilen dinlenen bir kadın.
Bilinçaltınızı programlamaya karar verirseniz, gerçekten olmak istediğiniz kişiye dönüşmenize yardımcı olabilir.

Kendinizi daha iyi tanımak, sigara, stres, kaygı, depresyon gibi kötü alışkanlıkları düzeltmek ve isteklerinize uygun bir gerçeklik yaratmak için bilinçaltınızı programlamak isteyebileceğiniz pek çok neden var.

Bilinçaltınızı programlamaya karar verirseniz, gerçekten olmak istediğiniz kişiye dönüşmenize yardımcı olabilir.

Bilinçaltınızı yeniden programlamadan önce nelere dikkat etmelisiniz?

Tabii ki, en başta evin içinde ne olduğunu bilmeden kimse evinin iç dekorasyonunu değiştiremez. En yaygın durum, ışığın uzun süredir dokunmadığı karanlık odaların olmasıdır. Bunlar korkularınızın ve sınırlayıcı düşüncelerinizin saklandığı yerlerdir. Ek olarak, bunlar sizi mutlu olmaktan alıkoyan şeylerdir.

Bu nedenle, onları iyileştirebilmek için bilinçaltınızdaki sorunlu alanları öğrenmek çok önemlidir. Ancak o zaman onu sağlık ve başarıya yönlendirmeye hazır olacaksınız. Oraya ulaşmak için aşağıdakileri yapmanız gerekecek ve bu son derece yardımcı olacaktır.

Bilinçaltınızla nasıl bağlantı kuracağınızı öğrenin

  • Sezginize dikkat edin. Önseziler, bilinçaltınızın bilinçli zihninize gönderdiği mesajlardır. Bu nedenle, bu bilgiler size içinde ne olduğu ve nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bir ipucu verebilir.
  • Bir rüya günlüğü tutun. Komodinin üzerine bir defter koyun ve gördüğün her rüyayı yazın. Bunu unutmadan önce, uyanır uyanmaz yapın. Daha sonra analiz edin ve kendinize rüyanın ne anlama geldiğini sorun.
  • Meditasyon yapın. Bu sağlıklı egzersize zaman ayırmak için gününüzde sakin bir an bulun. Kendinizle bağlantı kurmak için kullanabileceğiniz yarım saat olarak düşünün.
  • Mandalaları boyayın. Kendinizle de bağlantı kurabilmeniz için buraya ve şimdiye odaklanmanın bir yolu.
  • Kişisel bir günlük tutun. Düşüncelerinizi, anılarınızı ve duygularınızı yazın. Özünüzün ve biraz da bilinçaltınızın ortaya çıkabileceği edebi bir yapı yaratmanın mükemmel bir yolu.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Şu makaleyi de okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz: Yürürken Meditasyon Yapmayı Öğrenin

Beş adımda bilinçaltınızı yeniden programlayın

Meditasyon yapan bir kadın.
Ancak kör noktalarınızı ve zayıf yönlerinizi bulduğunuzda bu içsel değişim sürecine başlayabilirsiniz.

Bu aşamaya geçmeden önce bir önceki adım olan kendini keşfetme üzerinde çalışmak önemlidir. Bu içsel değişim sürecine ancak zayıf yönlerinizi bulduğunuzda başlayabilirsiniz.

Bir şeyi hatırlamanız gerekir: tutarlı olmak. Bu egzersizler günlük olarak yapılmalıdır, bu yüzden sabırlı olun. Değişiklikler bir haftada hatta bir ayda olmayacak.

Hangi görevleri yerine getirebileceğinizi not edin.

1. Pratik görselleştirme

Her gün görselleştirme alıştırması yapın. Kendinizi arabanızda hayal edin. Sürücü koltuğundasın, direksiyondasın ve tam olarak nereye gitmen gerektiğini biliyorsun.

  • Yüzünüzde hoş bir esinti hissediyorsunuz ve ufukta size umut veren sakinleştirici bir gün doğumu görüyorsunuz.
  • Ufuktaki o nokta, hedeflerinizin olduğu yerdir. Kendinden emin ve korkusuzca ona doğru ilerliyorsun. Hiçbir şey seni durduramaz.

2. Kendinizi güçlendirmek için olumlu olumlamalar kullanın

İlk olarak, işinize yarayacak ifadeler veya mantralar bulun: “Mutlu olmayı hak ediyorum ve hiçbir şey beni durduramaz. En kötü düşmanlarım aklımda ve ben onları çoktan yendim.” Ardından, özellikle uyumadan önce bu olumlamaları sık sık tekrarlayın.

3. “Şimdi ve burada” yaşayın

Şu anda olanlarla bağlantı kurun. Dikkatinizi geçmişe veya geleceğe odaklarsanız, bilinçaltınız size ihanet ediyor demektir. Bunun nedeni, fırsat kapılarının şimdi ve burada açılmasıdır.

4. Her seferinde tek bir şey yapın

Çoklu görev yapmaktan kaçınmak için bilinçaltınızı yeniden programlayın. Yüzlerce işi aynı anda yapmanın stresi yükselecek ve iç huzurunuz için bir canavara dönüşecek.

Dahası, şimdiki zamanda yaptığınız her şeyle nasıl akacağınızı öğrenin. Tüm enerjinizi odaklamanız gereken yer burasıdır.

Bu makaleyi de okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz: Kaybolmuş Hissettiğinizde Yolunuzu Bulmanıza Yardımcı Olacak 5 Soru

5. Zihninizi dolaşmaktan kurtarın

Sonuç olarak, aklınızda üç ana hedef var: mutlu olmak, kendiniz olmak ve gerçekten olmak istediğiniz kişi olmak.

Peki, oraya gitmenizi kimin engelleyebileceğini biliyor musunuz? Siz, başıboş düşüncelerinizle. Artık “Geçmişte başarısız olduğum için yapamam” veya “Yapmayacağım çünkü birileri için kesinlikle bir hayal kırıklığı olacağım” diye düşünmenize gerek yok.

Düşüncelerinizi aynı çizgide tutun ve sizi gitmek istediğiniz yere götüren daha güvenli, olgun ve güçlü bir bilinçaltını kucaklayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Stajkovic, A.D., Locke, E. A., & Blaire, E. (2006). “A first examination of the relationships between primed subconscious goals, assigned conscious goals, and task performance”. Journal of Applied Psychology5: 1172–1180
  •  Henri F. Ellenberger, The Discovery of the Unconscious (1970)
  • Laplanche, Jean & Jean-Bertrand Pontalis (1967). Diccionario de Psicoanálisis, Paidós, B. Aires 9ª. Edición 2007, p. 414
  • Kasala ER, Bodduluru LN, Maneti Y, Thipparaboina R, “Effect of meditation on neurophysiological changes in stress mediated depression”, Complement Ther Clin Pract. 2014 Feb;20(1):74-80.
  • Dahl CJ, Lutz A, Davidson RJ, “Reconstructing and deconstructing the self: cognitive mechanisms in meditation practice”, Trends Cogn Sci. 2015 Sep;19(9):515-23.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.