Bipolar Bozukluğa Sahip Olmak Nasıl Bir Şey?

Bazı insanlar bipolar bozukluğu çok hafife alıyor. İnsanlar bunun aslında çok gerçek ve karmaşık bir durum olduğunun farkına varmıyor. Ancak, bunu fark etmek ve düzgün bir şekilde tedavi etmek, hem kişi için hem de çevresindeki kişiler için mutlu bir hayat sürmesini sağlar.
Bipolar Bozukluğa Sahip Olmak Nasıl Bir Şey?

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Bipolar bozukluğun semptomlarını açıkça anlayabilmemiz çok önemlidir, böylece onu sevdiklerimizde veya hatta kendimizde tanımlayabiliriz. Teşhis edildikten sonra kontrol edilebilir bir bozukluktur.

Her şeyden önce, bipolar bozukluğun bir seçim ya da bir varlık olma şeklinde olmadığını, bir psikolojik bozukluk olduğunu anlamak önemlidir. Bipolar bozukluk aynı zamanda çoklu kişilik bozukluğu da değildir. Tamamen farklı koşullar vardır.

Bipolar insanlar kendilerini tanımlamakta zorluk çekmezler, fakat ruh hali değişimleri o kadar büyüktür ki, kişinin davranışları bir uçtan diğerine geçebilir ve açıklanması zor olabilir.

Bipolar Bozukluk Tanısı

ağlayan kadın resmi

Özellikle hasta genellikle yardımlara direndiği için, bu durumun teşhisi çok karmaşıktır. Kararsız davranışlarıyla daha da zorlaşır. Sonuç olarak, genellikle psikoz veya depresyon ile karıştırılır.

Bipolar bozukluğu olan bir kişiyi teşhis etmek için, bir profesyonelin bunları uzun bir süre boyunca değerlendirmesi gerekecektir. Hastalığın kalıcı bir tedavisi olmamasına rağmen, kişinin günlük aktivitelerini değiştirerek tedavi edilebilir. Ortak öneriler:

  • Düzenli egzersiz
  • Psikolojik yardım
  • Yoga ya da diğer rahatlatıcı aktiviteler

En önemlisi, onları anlayan ve önemseyen kişilerin desteğine ihtiyaç duyarlar. Çevre, tedavide temel bir rol oynamaktadır.

Bipolar bozukluğu olan bir kişinin davranışları

1. Şiddetli ruh hali değişikleri

ruh hali değişimi

Bipolar bozukluk ruh halinde şiddetli değişiklikler içerir. Bipolar bozukluğu olan bir kişi, kontrol edilemeyen bir coşku durumundan, göz açıp kapayıncaya kadar derin bir kargaşaya geçebilir. Böyle bir değişiklik, zihinsel olarak istikrarlı bir insan için daha önemsiz görünebilecek çok basit şeyler tarafından tetiklenebilir.

Bu durumdan rahatsız bir kişi, isterse depresif, isterse manik, belirli bir ruh halinde olsun uzun bir zaman harcayabilir. Ancak bu ruh hali değişimleri, belirli durumlara veya öngörülebilir kalıplara cevap vermez.

Bazen iyi bir süre için harika hissederler. Öyle bir şekilde enerji dolu hissederler ki, uyumaya ihtiyaç duymazlar. Aslında, eş zamanlı olarak, dikkati dağınık ve huzursuz iken, uyumadan günlerce geçirebilirler. Bu cinnet geçirmenin bir aşaması olabilir ve aşırı davranışlardan oluşur: yüksek cinsel dürtü, aşırı enerji ve hatta saldırganlık.

2. Üzüntü

Bu bozukluktan mustarip olan bir kişi depresif hisseder. Bu daha sonra kaygı, üzüntü, karamsarlık ve hayal kırıklığı gibi güçlü duyguları beraberinde getirecektir. Manik evrede sevdikleri şeyler de dahil olmak üzere her şeye de ilgilerini yitireceklerdir.

Bu durumdaki bir kişi için, derin depresyonlarının nedenini anlamamak çok sinir bozucudur. Bu, daha sonra intihar düşünceleriyle sonuçlanabilir.

3. Psikotik özellikler

mutlu ve üzgün

Bu değişikliklerin bir nedeni, sıklıkla bipolar bozukluğa eşlik eden psikozdur. Psikoz, bir kişinin diğer şeylerin yanı sıra durum, jest ve kelimeler algısını değiştiren bir durumdur.

  • Psikoz hastası bir kişi çevrelerini yanlış yorumlayabilir.
  • Psikoz şiddetli ise, halüsinasyonlar bile olabilir.

4. Hipomani

Bipolar bozukluğu olan bir kişi hipomani belirtileri gösterebilir. Hipomani, artan ruh hali ile devam eden bir süreyi içerir. Kişinin normal ruh hallerinden farklı bir şekilde de huzursuz olabilir. En az dört veya beş gün sürer.

Hipomani aynı zamanda benlik saygısını ya da ihtişamın düş kırıklığına da neden olabilir. Kişi normalden fazla konuşmaya başlayabilir. Genel olarak, bipolar bozukluğu olan bir kişinin çok yoğun ve aşırı ruh halleri geçireceğini akılda tutmak önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alejandro Koppmann, A. (2012). Sobre el diagnóstico de bipolaridad. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(12)70348-6
  • Vieta, E. (2014). Diagnosing Bipolar Disorder. In Managing Bipolar Disorder in Clinical Practice, 3rd Edition and Guide to Assessment Scales in Bipolar Disorder, 2nd Edition.
  • PuedoSer, E. V. (2012). La hipomanía. Trastorno bipolar.
  • Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.