Brokolinin Sağlığa Olağanüstü Faydaları
Kimileri tarafından sevilen, kimilerinin ise nefret ettiği brokoli, lahananın da içinde bulunduğu turp ailesinden olan “ağaç” şeklinde bir sebzedir. Bu yazıda sizlere brokolinin faydaları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Brokolinin faydaları nelerdir?
Brokoli serin iklimlerde yetişen bir sebzedir, sıcak iklimlerde ise uygun şartlar sağlandığında yetiştirilebilir. Çoğu insan çiğ yemeyi tercih etse de çoğunlukla buharda pişirilerek hazırlanır. Üstelik tadı da karnabahara benzer.
Brokolinin ana üreticileri Çin, Hindistan, ABD, İspanya ve İtalyadır. Lezzetli olduğu kadar besleyici olan brokolideki belirli başlı besleyici ögeler C vitamini, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyumdur.
Brokoli önemli miktarda lif, selenyum ve lutein içerir. Ayrıca folik asit, demir ve A vitamini yönünden zengin olduğu için vücudu temizler.
Brokoli: Sağlıklı bir yiyecek
Birçok meyve ve sebzenin onarıcı ve besleyici etkileri sayesinde günlük hayatımızda evde ilaç olarak kullanıldığını zaten biliyoruz. Brokolinin faydaları, çok besleyici ve faydalı oluşu ve yerken bize zevk vermesi de onu diğer meyve ve sebzelerin arasında öne çıkarıyor. Fitokimyasal maddeleri sayesinde brokolinin şu özelliklere sahip olduğunu doğrulayabiliriz:
Şu da ilginizi çekebilir: Kilo Vermek ve Sağlık: Brokoli, Limon ve Sarımsak
Kanseri Önler
Glukozinolatlar kanser hücrelerini tutmakla görevlidir. Sinigrin ise brokolide bulunan ve kanser hücrelerini öldüren bir diğer maddedir. Sinigrin karın ve bağırsaktaki kansere dönüşebilecek tümör hücrelerini yok eder. Glukozinolatlar ayrıca aşağıdaki kanser türlerininin oluşumunu azaltır.
- Gırtlak kanseri
- Sigara içenlerde akciğer ve ağız kanseri
- Kadınlarda meme kanseri
- Erkeklerde prostat kanseri
Kalp Sağlığını Güçlendirir
Brokolide bulunan folik asidin çok büyük bir önemi vardır çünkü vücudun demiri doğru bir şekilde emmesini sağlar ve fetüslerin malformasyonunu önlemesinin yanı sıra kalp hastalıklarının önlemesinde de rol oynar.
Brokolide bulunan folik asit, homosistein seviyesini düşürerek damar tıkanıklarını, kalp ritmi bozukluklarını ve damar yağlanmasını önler. Bu sebze aynı zamanda yüksek tansiyonu olanlara da tavsiye edilir.
Kansızlığı Azaltır
Brokoli içinde en çok demir barındıran besinlerden bir tanesidir ve bu nedenle de kansızlık problemi yaşayan kişiler için idealdir. Brokoli kansızlığı önler ve kansızlık problemi yaşayacağı öngörülen kişilere de tavsiye edilir. Buna aşağıdaki kişileri örnek gösterebiliriz;
- Hamile kadınlar
- Adet dönemi uzun süren kadınlar
- Burnu sürekli kanayan kişiler
- Emziren anneler
Sindirime Yardımcıdır
Brokolide bulunan B vitamini kompleksi enzim salgılanmasına yardımcı olur.Gıdaların sindirimine yardımcı olan pepsin bu enzimlere bir örnek olarak verilebilir. Eğer gaz probleminiz varsa veya bağırsak floranızda bir sorun varsa bu besleyici yönden zengin sebzeyi haftada en az bir kez yemenizi öneririz.
Sahip olduğu lifler sayesinde, bu sebze bağırsakların çalışmasına yardımcı olur, kalan atıkları uzaklaştırarak bağırsaktaki toksinleri yok eder ve tokluk hissi verir. Bu yüzden brokoli, yediklerine dikkat edenler veya kilo vermek isteyenler için idealdir.
Şu yazımıza da bir göz atın: Brokoli Yemenin En İyi Yolu
Depresyona ve Sinire İyi Gelir
Brokoli yemek sadece doygunluk hissi vermekle kalmıyor, aynı zamanda iyi bir ruh hali içinde olmamızı ve sağlıklı hissetmemizi de sağlıyor. Bunun nedeni ise brokolinin dopamin üretimine yardımcı olmasıdır. Dopaminin ise sinir, stres ve depresyonu azaltıcı etkisi vardır.
Bu sebzedeki magnezyum ve kalsiyum sayesinde;
- Uykunuzu düzene sokar ve insomniayı (uykusuzluk hastalığı) önler
- Sinirleri ve kasları rahatlatır
- Kalp atışını düzenler
- Vücudunuzdaki enerjiyi arttırır
Brokoli yemek zindelik ve mutlulukla eş anlamlıdır.
Sıvıların Vücutta Tutulmasını Engeller
Brokoli içerdiği potasyum sayesinde, fazla tuz tüketimi yüzünden vücutta biriken sodyumu bozguna uğratır. Eğer ödem, hipertansiyon veya obezite probleminiz varsa brokoliyi de mutlaka yediğiniz yiyeceklerin arasına ekleyin.
Eklem Ağrılarını Azaltır
Brokolinin faydaları bunlarla sınırlı değil. İçerdiği glutatyon ve potasyum sayesinde, brokoli eklemlerde seröz birikimini ortadan kaldırabilir. Ayrıca brokoli kireçlenme ve eklem problemi olan kişiler için de idealdir.
Dış Görünüşümüzü Güzelleştirir
Turpgiller ailesindeki sebzelerin antioksidan özellikleri vücutlarımızda detoks etkisi yaratır, daha güzel ve genç görünmemizi sağlar.
Brokoli, karaciğerin daha iyi çalışmasını sağlar ve kanınızı temizler; böylece cildiniz daha sağlıklı bir hal alır. Ayrıca, saç dökülmesini ve akne, kuruluk, lekeler ve kırışıklık gibi cilt problemlerini de engeller.
Tiroid Bezlerinin Daha Düzenli Çalışmasını Sağlar
Brokolinin de aralarında bulunduğu turpgiller familyası tiroid hormonu üretimini azaltabilir. Bu nedenle de hipertiroidizmi olan hastalara tavsiye edilir.
Hipotiroidi olan hastalar için henüz kesin bir bilgi verilmemiş olsa da, bu sebzelerin tiroid seviyelerini çok fazla düşürebileceği ve problemlere neden olabileceği öngörülüyor.
Brokolinin yararlarından faydalanmak için, 3-5 dakika buharda pişirmeyi deneyebilirsiniz. Böylece hem içerdiği fitokimyasalları ve besleyici maddeleri kaybetmemiş olursunuz hem de yüksek ısıda brokolinin ölmesini engellersiniz. Ardından, brokolinize zeytinyağı ve sarımsakla lezzet verebilirsiniz.
Brokoli sizler için çok lezzetli ve sağlıklı bir seçenek!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ke, J., & Ford-Jones, E. L. (2015). Food insecurity and hunger: A review of the effects on children’s health and behaviour. Paediatrics and Child Health (Canada). https://doi.org/10.1093/pch/20.2.89
- Zamora, E. (2016). EL cultivo del brócoli. Departamento de Agricultura y Ganadería de La Universidad de Sonora-Hermosillo. Campo.
- Tano, K., Kamenan, A., & Arul, A. J. (2005). RESPIRATION AND TRANSPIRATION CHARACTERISTICS OF SELECTED FRESH FRUITS AND VEGETABLES. Agronomie Africaine. https://doi.org/10.4314/aga.v17i2.1662