Çene Ağrısını Dindirmek İçin 5 Ev Yapımı Tedavi
Çene ağrısı düşünüldüğünden çok daha yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Genelde belirli bir sebebe bağlı olmaksızın ortaya çıkabilir ve epey rahatsız edici olabilir. Tedavi edilmediği takdirde iyice yoğun ve keskin bir hal alabilen çene ağrısını dindirmek için çeşitli tedaviler bulunmaktadır.
Çene rahatsızlığına bağlı olarak gelişen ve ağrının sebebine göre değişkenlik gösteren çeşitli semptomları vardır. Ağrının tüm yüze yayılması ihtimali bulunduğundan en küçük semptom için bile tedavi uygulanması gerekmektedir. Ancak, bu yazıda vereceğimiz birkaç ev yapımı tedavi sayesinde çene ağrısı için endişe etmenize gerek kalmayacaktır.
Çene Ağrısının Sebepleri
Hizasız çene yapısı, yani dişlerin birbirine tam oturmaması, çene ağrısının en yaygın sebeplerinden biridir. Diğer bir sebep ise bruksizm, yani diş gıcırdatmadır. Bunun haricinde boyun sakatlıkları ya da çeneye alınan darbeler de çene ağrısına yol açabilir.
Çene ağrısını dindirmek için yararlanabileceğiniz birçok ev yapımı tedavi bulunmaktadır. Ancak, yapmanız gereken ilk şey bu rahatsızlığın sebebini bulmaktır. Rahatsızlığa yol açan faktörleri belirledikten sonra tedaviye başlayabilirsiniz. Ayrıca, tükettiğiniz yiyecekleri ve bazı alışkanlıklarınızı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
Sebep ne olursa olsun, kesinlikle bir doktora görünmelisiniz. Böylece rahatsızlığınız hakkında daha detaylı bilgi alabilir, daha iyi bir tedavi görebilirsiniz.
Diş gıcırdatma
Diş gıcırdatma, çene ağrısının ana sebeplerinden biridir. Bruksizm olarak da bilinen bu rahatsızlık bilinçli ya da bilinçsiz olarak dişlerin birbirine kenetlenmesi sonucunda ortaya çıkar. Bazı insanlar uyurken, bazıları ise stres yaratan bir olay karşısında dişlerini gıcırdatırlar.
Diş gıcırdatma esnasında dişlerinize yaptığınız baskı, çiğneme eyleminin 5 katı gücündedir. Diş minesinin zarar görmesine ve çene ağrısına sebebiyet verir. Ayrıca, sürekli bir hal alması durumunda dişlerde dislokasyona ve baş ağrısına yol açar.
Osteomiyelit (Kemik iliği iltihabı)
Osteomiyelit, kemikleri ve dokuları etkileyen bir tür enfeksiyondur. Bazı insanların temporomandibular eklemlerinde (çene eklemi) osteomiyelit görülür. Genellikle yüzde terlemeye, yüksek ateşe ve çene ağrısına sebep olur.
Bu rahatsızlık antibiyotik tedavisiyle iyileştirilebilir. Ancak rahatsızlık ilerledikçe, kemiklerin enfeksiyondan etkilenen bölgelerinin ameliyat yardımıyla alınması gerekebilir.
Diş apsesi
Diş apsesi, dişlerde iltihap oluşmasına sebep olan enfekte olmuş bir sinirden dolayı meydana gelir. Tedavi edilmeyen çürük dişler gibi diş problemleri bu rahatsızlığa yol açabilir.
Diş apsesinin iki türü bulunmaktadır. Periapikal tip diş köklerinde ortaya çıkarken periodontal tip diş etlerinde görülür.
Bakteriler dişin köküne ulaştığında kemiğe yakın dokuları da etkiler. Bu da sinir bozucu bir çene ağrısına sebep olur. Lenf bezlerinde enflamasyon oluşumuna, yüksek ateşe, ağızda nahoş koku ve tat oluşumuna yol açar.
Bu yüzden mümkün olan en kısa zamanda diş hekiminize görünmeniz gerekir.
Çene Ağrısını Dindirmek İçin Ev Yapımı Tedaviler
Çene ağrısının sebepleri ve yoğunluğu değişkenlik gösterir. Eğer zamanında müdahale etmezseniz çeneniz oynaklığını kaybedebilir ve bu da konuşma ve yeme kabiliyetinde azalmaya sebep olabilir.
Aşağıda vereceğimiz ev yapımı tedaviler çene ağrısını dindirmek isteyenlere yardımcı olacaktır.
1. Buz torbası
Çenenize buz torbasıyla kompres yaparak ağrıyı ve sinirlerde oluşan enflamasyonu hafifletebilirsiniz. Unutmayın, buz direkt olarak cildinize temas ederse canınızı yakabilir.
- Buzları bir torbaya doldurun.
- Torbayı bir giysiyle sarın.
- Hazırladığınız buz torbasını ağrıyan bölgeye 10 dakika boyunca uygulayın.
- 10 dakika bekleyin ve aynı uygulamayı tekrar edin.
2. Ilık ve nemli bir giysi
Nem, sıcak sudan çıkan ısıyla oluşur ve aşırı gergin kasları yumuşatmak için etkilidir. Ayrıca, uygulandığı bölgedeki kan dolaşımını hızlandırarak acıyı azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Yüzünüze temas ettirmeden önce elinizle sıcaklığı kontrol ettiğinizden emin olun.
- Bir giysiyi sıcak suyla ıslatın.
- Fazla suyunu sıkın.
- Ardından, ağrıyan bölgeye 10 dakika boyunca uygulayın.
- Bu uygulamayı ağrı geçene kadar iki saatte bir tekrarlayın.
3. Beslenmenize dikkat edin
Çene ağrısıyla başa çıkabilmek için bazı yiyeceklerden vazgeçmeniz gerekir. Fındık, çiğ sebzeler, kuru ekmek ya da kurabiye gibi aşırı çıtır ya da sert gıdalar tüketmekten kaçınmalısınız. Bunların yerine haşlanmış sebzeler, yumuşak peynirler ya da çorba gibi sıvı gıdalar tüketebilirsiniz.
Ayrıca, kafein tüketmekten ve sakız çiğnemekten kaçınmalısınız. Çünkü, çene kaslarınızın ve temporomandibular eklemlerinizin gerilmesine, bunun sonucunda da ağrının artmasına sebep olabilir.
Bunun yerine kalsiyum, magnezyum, A ve C vitamini yönünden zengin gıdalar tüketmeye çalışmalısınız.
4. Ağrıyan bölgeye masaj yapın
Masaj yardımıyla ağrıyan bölgedeki kan basıncını ve kan dolaşımını düzenleyebilirsiniz. Bu sayede, sebebine bakılmaksızın her türlü çene ağrısını dindirebilirsiniz. Unutmayın, kendinize zarar vermemek adına masajı nazik bir şekilde yapmalısınız.
- Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ya da yağlı bir kremi çene bölgenize uygulayın.
- İşaret ve orta parmağınızı kullanarak ağrıyan bölgeye dairesel hareketlerle 5 dakika boyunca masaj yapın.
- Ağzınızı 4-5 kere açıp kapatın.
- Bu uygulamayı günde 3 veya 4 kez tekrarlayın.
Bu yazıya da bir göz atın: İnanılmaz Kaşık Yüz Masajı ile Rahatlayın
5. Stres seviyenizi kontrol altına alın
Stres tırnak yemek ve diş gıcırdatmak gibi çenenize zarar verecek alışkanlıklara sebebiyet verebilir. Böyle durumlarda, yoga ya da meditasyon gibi rahatlatıcı alışkanlıkları günlük rutininize eklemenizi öneririz. Düzgün bir vücut pozisyonunda yeterince dinlenmek de oldukça önemlidir.
Bunlara ek olarak, haftada iki kez 20-30 dakikalık aerobik egzersizler yapabilirsiniz. Egzersiz vücudunuzun endorfin salgılamasına ve stresin azalmasına yardımcı olur.
Bu doğal ağrı kesiciler sayesinde çene ağrısını dindirmek oldukça basittir.
Sonuç
Ağzı çok açarak esnemek, sakız çiğnemek, sert yiyecekler tüketmek ve rahatsız bir pozisyonda oturmak ağrıyı keskinleştirir. Bu yüzden, çene ağrısını dindirmek için tüm bunlardan kaçınılması gerekmektedir.
Çene ağrısıyla mümkün olduğunca doğal yöntemler kullanarak baş etmeye çalışmalısınız. Eğer ağrı güçlenirse, durum kötüye gidiyor demektir. Unutmayın, bu rahatsızlığa gerekli önemi vermeli ve doğru tedaviyi uygulamalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sinisalu, V., & Akermann, S. (2016). Temporomandibular disorders. Eesti Arst. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00238-4
- Sutin, A. R., Terracciano, A., Ferrucci, L., & Costa, P. T. (2010). Teeth grinding: Is Emotional Stability related to bruxism? Journal of Research in Personality. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2010.03.006
- Varvogli, L., & Darviri, C. (2011). Stress management techniques: Evidence-based procedures that reduce stress and promote health. Health Science Journal. https://doi.org/10.1109/ISMICT.2011.5759814
- Vicuña I, Daniela, Id A, María Eugenia, & Oyonarte W, Rodrigo. (2010). Asociaciones entre Signos Clínicos de Bruxismo, Ansiedad y Actividad Electromiográfica Maseterina Utilizando el Aparato Bite Strip® en Adolescentes de Último Año de Enseñanza Media (Secundaria). International journal of odontostomatology, 4(3), 245-253
- Rojas Solano, María Jesús, & Badilla García, Jenny. (2018). Osteomielitis Aguda: Características Clínicas, Radiológicas y de Laboratorio. Medicina Legal de Costa Rica, 35(2), 54-61.
- Arigbede AO, Babatope BO, Bamidele MK. (2012). Periodontitis and systemic diseases: A literature review. J Indian Soc Periodontol. 16(4): 487-91. doi: 10.4103/0972-124X.106878.
- Gutiérrez Espinoza, H.J., Lavado Bustamante, I.P., & Méndez Pérez, S.J.. (2010). Revisión sistemática sobre el efecto analgésico de la crioterapia en el manejo del dolor de origen músculo esquelético. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 17(5), 242-252.
- Guerra Santiesteban, José Ramón, Gutiérrez Cruz, Manuel, Zavala Plaza, Melvin, Singre Álvarez, Juan, Goosdenovich Campoverde, David, & Romero Frómeta, Edgardo. (2017). Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 36(2), 169-177.