Cilt Beyazlatıcı Kremler: Nedir ve Nasıl Kullanılır
Cilt lekeleri en çok korkulan estetik problemlerden bir tanesidir. Ne yazık ki; güneşe maruz kalma, yaş, hormonal dengesizlikler ve pek çok diğer faktör leke riskinizi arttırır. Bundan dolayı, giderek daha da fazla insan cilt beyazlatıcı kremler kullanmayı tercih etmektedir.
Bu ürünler cilt hiperpigmentasyonunu azaltmaya ve cildinizi daha genç ve daha homojen görünmesine yardımcı olan bileşenlere sahiptir. Ancak bu iyi sonuçları elde etmek için bunları nasıl doğru kullanacağınızı da bilmelisiniz.
Endişelenmeyin: bu yazımızda bunları nasıl kullanabileceğinizi size anlatacağız.
Cilt Beyazlatıcı Kremler Nelerdir?
Cilt beyazlatıcı kremler cildinizde beliren lekeleri azaltmaya ya da yok etmeye yardımcı olan kozmetik ürünlerdir. Aktif bileşenleri etkilenen alanlardaki melanini yok edebilir. Aynı zamanda hücresel rejenerasyon ve hidrasyonu da uyarırlar.
NHS Foundation Trust‘taki bir makaleye göre bu kremler çeşitli ilaçların bir kombinasyonunu içerebilirler. En yaygın olanlarından bazıları hidrokinon, retinoidler ve kortikosteroidlerdir. Bu maddelerin her biri cildiniz üzerinde farklı bir etki yaratır.
Hadi bunlara daha ayrıntılı bir şekilde bakalım:
- Hidrokinon ya da hidrokinonun monobezil eteri: Bu melanositlerin, yani pigment hücrelerinin aşırı üretimini önlemeye yardımcı olan bir maddedir.
- Retinoidler: Tretinoin ya da retinoik asit gibi maddeler cilt hücrelerinin yenilenmesini uyarmaya yardımcı olur. Ayrıca hidrokinonun cilde nüfuz etmesine de yardımcı olurlar.
- Kortikosteroidler cilt enflamasyonunu azaltabilir ve engelleyebilir. En yaygın örnek hidrokortizondur.
Bahsettiğimiz maddelerin yanında cilt beyazlatıcı kremler C vitamini, kojik asit, aynı zamanda bir retinoid de olan adapalen jeli ya da azelaik asit de içerebilir. Hatta bazıları ayıüzümü, arbutin, meyan kökü, papatya ya da dut gibi bitkisel özler dahi içerir.
Bu yazımızı da keşfedin: Ciltteki Koyu Lekeler Nasıl Aydınlatılır?
Cilt Beyazlatıcı Kremler Nasıl Kullanılır
Öncelikle, cilt beyazlatıcı kremlerin anında düzelten çözümler olmadığını akılda tutmak önemlidir. Doğrusu, cilt lekelerini tedavi etmek genellikle zaman alan bir şeydir. İdeal olarak, en iyi tedavi seçeneklerinizi anlayabilmek için bir dermatoloğa danışmalısınız.
Bu ürünlerden iyi sonuçlar almak için önemli bir faktör, bunları düzenli olarak kullanmaktır. Bundan dolayı etkileri ilk kullanımınızdan 6 ila 12 ay sonrasında fark etmeye başlamanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Ayrıca bunları günde bir ya da iki kere kullanmalısınız.
Nasıl Kullanılır
- Başlangıçta, lekeye kremi ince bir tabaka halinde uygulayın. Söylediğimiz gibi, bunu günde iki kereye kadar, dermatoloğunuzun talimatlarına uyarak yapmalısınız.
- Ürünü kullanmadan önce ve kullandıktan sonra ellerinizi iyi bir şekilde yıkamalı ve uyguladıktan sonraki en az bir saat boyunca diğer insanlar ile cilt temasından kaçınmalısınız.
- Bu kremi gözlerinize yakın yerler ya da göz kapağınızın etrafında kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu hassas bölgeler için kullanabileceğiniz özel ürünler vardır.
- Ayrıca cildinizde herhangi bir çizik, yanık, ya da kızarıklık varsa da kullanmamalısınız.
Güneş Kremi: İdeal Müttefik
Eğer cilt lekelerini engellemek istiyorsanız her zaman elinizde olması gereken bir ürün vardır: güneş kremi. Amerikan Dermatoloji Akademisinin verilerine göre güneş kremi dışarıda olduğunuzda, hava yağmurlu ya da karlı dahi olsa, elzemdir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yaz Mevsiminde Çocuklar İçin Cilt Bakımı ve Önemi
Cilt Beyazlatıcı Kremler Kullanmanın Bir Riski Var Mıdır?
Formülasyona bağlı olarak cilt beyazlatıcı kremler ışığa duyarlılığa neden olabilir. Bundan dolayı, bu kremleri sadece geceleri kullanmalısınız. Diğer yan etkiler arasında ciltte hafif tahrişler ve yanma, kaşıntı ve dermatit gibi alerjik reaksiyonlar bulunabilir.
Eğer bu semptomlardan herhangi birini deneyimlerseniz ürünü kullanmayı derhal bırakmalı ve dermatoloğunuza danışmalısınız. Amerikan Dermatoloji Akademisi gibi organizasyonlar ayrıca cildinize zarar verebilecek, cıva ve diğer maddeler içeren kremler olduğu konusunda da uyarılarda bulunur. Bundan dolayı, bir ürün seçtiğinizde dermatolog onaylı ürünleri tercih etmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- NHS foundation trust. (2017). Creams to depigment your skin. Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.
Retrieved on March 27, 2020 from https://www.guysandstthomas.nhs.uk/resources/patient-information/pharmacy/creams-to-depigment-your-skin.pdf - American Academy of Dermatology Association. (2020). HOW TO FADE DARK SPOTS IN SKIN OF COLOR. Retrieved on March 27, 2020 from https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/fade-dark-spots
- Drugs.com. (2020). Topical depigmenting agents. Retrieved on March 27, 2020 from https://www.drugs.com/drug-class/topical-depigmenting-agents.html