Cinsel Saldırı Sonrası Gebelik Önleme
Cinsel saldırı mağdur için birçok yıkıcı sonuç doğuruyor. Bazı durumlarda istenmeyen gebeliklere bile yol açabilir.
Cinsel Saldırı
Cinsel şiddet, diğer kişinin rızası olmadan gerçekleştirilen herhangi bir cinsel eylem veya davranışı içerir. İstatistiksel olarak, çoğu cinsel şiddet olayı bir kadın kurbanı ve erkek saldırganı içerir, cinsel şiddet farklı yaş ve cinsiyetteki insanların başına gelebilir.
Bu tür şiddet, mağdur için kısa ve uzun vadeli ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Mağdurlar genellikle cinsel şiddetin bir sonucu olarak fiziksel, psikolojik ve sosyal travmalardan muzdariptir. Bu nedenle, bu travmanın üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için birçok önlem ve destek gerekir.
Bugün konuyu daha yakından inceleyeceğiz.
Öncelikle, “cinsel şiddet” terimi içinde başlıklandırılan üç tür şiddet vardır:
1. Cinsel Saldırı
Cinsel saldırı, rıza olmaksızın yapılan, cinsel nitelikteki herhangi bir fiziksel saldırganlık biçimidir. Diğer kişinin cinsel özgürlüğüne ve güvenliğine saldırmak için şiddeti kullanır.
Tecavüz en ciddi cinsel saldırı şeklidir. Tecavüz kurbanı oral, anal veya vajinal olarak cinsel ilişkiye girmeye zorlamayı içerir.
Ayrıca bakınız: Psikolojik İstismar: Gözle Görülmeyen 7 Etkisi
2. Cinsel İstismar
Cinsel istismar da bir başka kişinin cinsel özgürlüğüne karşı bir saldırıdır. Bununla birlikte, bu durumda, hiçbir şiddet veya korkutma kullanılmamaktadır. Aksine, aldatma veya ikna kurbanı suistimal etmek için kullanılır.
Cinsel istismar, aynı zamanda, genellikle mağdurun bilinç durumundan (uyuşturulmuş, bilinçsiz vb.) ötürü veya mağdurun zihinsel engelli veya çocuk olmasından ötürü rıza veremeyen insanlar için de kullanılan bir terimdir.
3. Cinsel taciz
Son olarak, bu tür cinsel şiddet, faillerin kurbanı zorlamak ve tehdit etmek için kullandıkları bir güç veya üstünlük duygusu içerir. Bu durumda, saldırgan cinsel nitelikte iyilikler talep eder.
Aynı zamanda aşırı veya istenmeyen cinsel ilgi, istenmeyen temas veya randevuya çıkmak ya da cinsel eylemler için sürekli baskı içerir. Şahsen veya siber-zorbalık durumunda olduğu gibi çevrimiçi olarak ya da uzak bir mesafeden olabilir.
Siber zorbalık, mağdur cinsel iyilik elde etmek adına teknoloji ile manipüle edildiğinde ve/veya tehdit edildiğinde meydana gelir. Bu da cinsel taciz olarak kabul edilir.
Cinsel Saldırı Sonrası Tıbbi Bakım
Cinsel saldırı olayından sonra derhal tıbbi yardım alınması çok önemlidir. Bu, kurbanın fiziksel ve psikolojik acısının tedavisine hemen başlanmasını sağlar.
Tıbbi muayene, mağdurun genel ruh hali ve fiziksel durumunu değerlendirecektir. Buna ek olarak, bir jinekolojik muayene içerecektir. Ayrıca toksikoloji testleri, cinsel yolla bulaşan hastalık testleri ve hamilelik testi de yapacaklardır.
Bu, komplikasyonları önlemek için olası herhangi bir cinsel yolla bulaşan hastalık ve istenmeyen gebeliği tespit edecektir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma
Sonrasında, önleyici yöntemler kullanarak doktor cinsel yolla bulaşan olası hastalıkları tedavi edecektir. Bel soğukluğu, fengi veya klamidya gibi hastalıkları tedavi etmek için bazı ilaçlar uygulayabilirler.
Ek olarak, olası herhangi bir HIV veya hepatit B enfeksiyonunu da test edeceklerdir. Hastalığı bertaraf etmek veya en kısa sürede saptamak için tıbbi testler ve takipler yapacaklardır. Ayrıca, kişi daha önce aşılanmamışsa, bir hepatit B aşısı uygulayacaklardır.
Devamını okuyun: Cinsel İstismar Ve Tecavüz Arasındaki Farklar
Hamileliği Önleme
Eğer saldırı son 72 saat içinde gerçekleştiyse, kurban olası bir hamileliği önlemek için bir gün sonra “ertesi gün hapı” alacaktır. Bu hap, olaydan sonraki 72 saat içinde alınması durumunda hamileliklerin önlenmesinde büyük bir başarı yüzdesine sahiptir.
Ancak, saldırıdan 72 saat ila 5 gün geçerse, ertesi gün hapı etkili değildir. Bu durumlarda, doktorlar “acil kontrasepsiyon” olarak bir RİA (rahim içi araç) yerleştirebilirler.
15 gün geçtikten sonra ise, başka bir hamilelik testi yapacaklardır. En ciddi vakalarda, kadın hamile olduğunu tespit ederse, kürtaj talep edebilir. Ancak, kürtaj yasaları ülkeye ve eyalete göre değişir. Genel olarak, çoğu bölge, hamileliğin belirli bir zaman aralığında kürtaj yapılmasına olanak tanır.
Son olarak, cinsel saldırı mağdurlarının, zihinsel sağlıklarının değerlendirildiği bir takip randevusunun olması gerekir. Bu, mağdurun travma sonrası stres ve diğer olası hastalıklar için tedavi ve destek alabilmesini sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Masi, D. (2005). Violencia Sexual. Pediatría (Asunción).
- ECHEBURÚA, ENRIQUE; DE CORRAL, PAZ. Superar un trauma. El tratamiento
de las víctimas de sucesos violentos. Madrid: Ediciones Pirámide,
2005. - URRA, JAVIER. SOS… Víctimas de abusos sexuales. Madrid: Ediciones
Pirámide, 2007. - Salinas, S., Castro, D., & Fernandez, C. (2014). Vivencias y relatos sobre el embarazo en adolescentes. Unicef. https://doi.org/10.1002/adfm.201302091