Çocuklar Paleo Diyeti Yapabilir mi?

Paleo diyeti, atalardan kalma bir beslenme biçimidir. Çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğini ve çocuklar için uygun ve sağlıklı olup olmadığını öğrenin.
Çocuklar Paleo Diyeti Yapabilir mi?
Maria Patricia Pinero Corredor

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Maria Patricia Pinero Corredor.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Paleo diyeti, 2.5 milyon ila 10.000 yıl öncesine dayanan Paleolitik çağdan bu yana insanın evrimini destekliyorsa, o zaman neden küçüklerimiz de dahil olmak üzere herkes için uygun olmasın ki? Bu anlamda bazı uzmanlar çocukların bir Paleo diyetini takip edebileceğine inanmaktadır.

Bu kalıp, tarım öncesi atalarımızın ve avcı-balıkçı-toplayıcıların yediklerini taklit eden bir yeme tarzıdır. Taze, işlenmemiş ürünler yemeyi ve, işlenmiş hazır gıdalara ve bazı işlenmemiş gıda ve bakliyat seçeneklerine bağımlılığı azaltmaya yardımcı olmayı içerir.

Ayrıca Paleolitik diyet, Taş Devri diyeti, mağara adamı diyeti veya avcı-toplayıcı diyeti olarak da bilinir. Çocuklar için, diğer beslenme yönergelerinde olduğu gibi, ebeveynler çocukların ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini aldıklarından emin olmalıdır.

Paleo diyetindeki yiyecekler

Genel olarak Paleo diyeti yağsız et, balık, sebze, meyve, kuruyemiş, tohum, sağlıklı yağlar ve sıvı yağları içerir. İnsanların modern tarımdan gelen yiyecekleri yemeye ve metabolize etmeye adapte olmadığı fikrine dayanır.

Diğer uzmanlar gibi, planın yazarı Dr. Loren Cordain, modern diyetin tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, obezite, yüksek tansiyon ve osteoporoz gibi kronik ve bulaşıcı olmayan hastalıklarda artışla ilişkili olduğu sonucuna vardı.

Paleo diyetinde yer alan yiyecekler şunlardır:

  • Meyve ve sebzeler. Tercihen ananas, papaya, mango ve fuji elması gibi tropikal olanlar.
  • Çiftliklerden gelmeyen balık ve deniz ürünleri.
  • Organik çiftliklerden tavuk, bıldırcın ve kaz yumurtası.
  • Av eti dahil kümes hayvanları ve kırmızı etler. Dana gibi büyük baş hayvanlara öncelik verin.
  • Tatlı patates.
  • Karabuğday ekmeği. Karabuğday gluten içermeyen bir tahıl benzeridir.
  • Bir baklagil olduğu için yer fıstığı hariç kuruyemişler.
  • Kültür mantarı, shitake ve diğer mantarlar.
  • Tatlandırıcı olarak bal.
  • Yağ olarak Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve avokado.
  • Baharat olarak sarımsak, pırasa, zeytin, soğan, aromatik otlar ve baharatlar.
tatlı patates ve dilimi
Tatlı patatesler, özellikle organik ve ekolojik bahçelerden temin edilebiliyorsa, Paleo diyetinin bir bileşenidir.

Paleo diyetinde tüketilmemesi gereken yiyecekler

Paleo diyeti, avcılık veya toplayıcılıktan gelmeyen yiyeceklerden kaçınır. Bu nedenle, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından sağlığa zararlı olarak belirlenen  yiyeceklerin yanı sıra trans yağlar, kahvaltılık gevrekler, gazlı içecekler, hazır gıdalar gibi işlenmiş ve aşırı işlenmiş gıdalar tüketilmez.

Paleo diyeti ile ilgili bir makalede, tahıllar, baklagiller ve süt ürünleri gibi diğer doğal gıdaların da yasak olduğunu açıklıyorlar. Bunun sebeplerinden biri nu yiyecek ve içeceklerin Paleolitik çağın bir parçası olmamaları ve inflamasyon veya sindirim sorunlarına neden olabilmeleridir. Bu konu, T. Colins Campbell Beslenme Araştırmaları Merkezi tarafından tartışıldı.

O halde kaçınılması gereken yiyecekler şunlardır:

  • Papates ve baklagiller, mercimek, soya fasulyesi, yer fıstığı, nohut, bezelye, lima fasulyesi ve diğer tümt fasulye çeşitleri.
  • İnek sütü, peynir, yoğurt, kefir ve dondurulmuş tatlılar gibi süt ürünleri. Uzmanlar ayrıca badem, soya ve kinoa sütünü de yasaklar.
  • Kinoa, amaranth, mısır, darı, çavdar, yulaf, pirinç, buğday, kurabiye, pizza, makarna, ekmek, gnocchi gibi tahıllar.
  • Chia, ayçiçeği, susam veya balkabağı gibi tohumlar.
  • Rafine şeker, tatlandırıcılar ve herhangi bir türevi.
  • Alkollü veya şekerli içecekler. Buna şarap, bira, gazlı içecekler, likörler ve kola da dahildir.
  • Orman meyvesi türü meyveler. Yani kivi, dolmalık biber ve çilek gibi sindiremediğimiz küçük tohumları olanlar.
  • Çekirdeklerden ve tüm türevlerinden elde edilen bitkisel yağlar.

Çocuklara Faydaları

Çocuklar, yeme alışkanlıkları yeni oluştuğu için Paleo diyetinden yetişkinlerden daha fazla yararlanabilir. Bu diyet, beslenme gereksinimlerine göre ayarlanmış büyüme ve gelişme ihtiyacını destekleyen bir besin yoğunluğu sağlar.

Gelişim sırasında dokuları sentezlemek için gerekli amino asitleri içeren yağsız et, balık ve kümes hayvanlarından protein elde edebilirler.

Büyümeleri için bir enerji kaynağı olarak meyveler, balkabağı, tatlı patates veya karabuğday ekmeği yoluyla karmaşık karbonhidratlar ve basit şekerlerin bir karışımını tüketebilirler. Avokadonun yanı sıra kapsamlı sağlık yararları ile ünlü zeytinyağı, kalori takviyesi yapabilir.

Çocuklarda Paleo diyetinin bir başka yararı, Şili Beslenme Dergisinde açıklandığı üzere, omega-3 yağ asitlerinin görsel ve beyin gelişimi ve hücresel yapı için katkısıdır. Somon, uskumru, ton balığı, sardalya gibi yağlı balıklar ve ceviz bu tür yağların iyi kaynaklarıdır.

Öte yandan, Madrid Complutense Üniversitesi “Meyveler ve Sebzeler: Sağlık Kaynakları” kitabında bu sebzeleri kapsayan geniş bir vitamin, mineral, antioksidan ve fitokimyasal yelpazesini ortaya koymaktadır. Bunlar, metabolik süreçler, optimal bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir vücut için vazgeçilmezdir. Paleo diyeti, onları diyetin önemli bir parçası olarak teşvik eder.

Kısıtlamalar dahilinde DSÖ, rafine gıdaların ve şekerlerin erken yaşlardan itibaren azaltılmasını desteklemektedir. Bunu yapmak yYetişkinlikte obezite, fazla kilo, diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.

Bu diyet ayrıca, çocuğun olgunlaşmamış sindirim sistemine zararlı olabileceğinden, glüten ve baklagillerden gelen anti-besinlerin tahıl kaynaklarından da kaçınır. Bununla birlikte, İspanyol Pediatri Derneği, tamamlayıcı beslenme sırasında 6 aylıktan itibaren glüten ve baklagillerin verilmesini önermektedir.

Olası sonuçlar ve yan etkiler

ekmekte gluten bulunur
Gluten tüketimi, Paleo diyetinin takipçileri ve varlığını 6 aylıktan itibaren destekleyen tıbbi kuruluşlar arasında tartışılmaktadır.

Çocuklarımız büyüyor ve çok fazla enerjiye ihtiyaçları var. Paleo diyeti, enerji kaynağı olabilecek birçok gıdayı ortadan kaldırır. Örneğin, meyvelerden basit şekerler ve tahıllardan ve baklagillerden karbonhidratlar.

Baklagillerin Paleo diyetinden çıkarılması, FAO tarafından belirlenen sağlık özelliklerini ortadan kaldırır. Baklagiller, iyi bir çözünür ve çözünmez lif, antioksidan, fitokimyasal ve bağırsaktaki bakterilerin büyümesini arttırmak için kullanılan dirençli nişasta kaynağıdırlar.

Ayrıca, süt ürünlerini tüketmemek kemikleri ve dişleri güçlendirmek için gerekli olan çocukların diyetindeki en iyi kalsiyum kaynaklarından birini azaltır. Bu nedenle uzmanlar balık, yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler ve yumurta tüketimine ve tüketimin takip edilmesine özel önem vermektedir.

Ancak, eğer çocuk sütü tolere ediyorsa kalsiyum alımını güçlendirdiği için tartışmalı bir konudur. Sabah veya öğleden sonra güneşi, vücudun tüketilenleri işlemesine izin verecektir.

Süt ürünlerini beslenmenizden çıkarmanın bir başka üzücü yanı da,  yoğurt ve bakteri içeren diğer sütler gibi ürünlerin bağırsak sağlığını iyileştiren probiyotik gıdaların mükemmel bir taşıyıcısı olmasıdır. Bu durumda, Paleo diyeti, lahana turşusu ve meyve içecekleri gibi bazı fermente edilmiş bitki ürünleri sunar.

Şili Halk Sağlığı Dergisi, kırmızı et tüketimine gelince, bunu bazı hastalıkların gelişimiyle ilişkilendiriyor, bu nedenle diyet planına daha fazla beyaz et eklenmesini öneriyorlar.

Çocuklar için önerilen bir diyet midir?

Uzmanlar, Paleo diyetini her yaştan insan için güvenli ve besleyici bir diyet olarak görüyor. Yetişkinler gibi çocukların da beslenme planlarını bireysel gereksinimlerine göre özelleştirmeleri gerekir.

Çocuklar, bir çocuk doktoru ve bir beslenme uzmanı ile el ele gittiği sürece, hiçbir besin öğesinin eksik olmaması ve gerekli ayarlamaların yapılması koşuluyla Paleo diyetini uygulayabilir.

Paleo diyeti yağsız protein, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve doymamış yağlar dahil olmak üzere çocuklar ve tüm aile için mükemmel bir seçenektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.