Çocuklarda Larenjit: Belirtileri ve Tedavisi

Doğru hareket edebilmek için çocuklarda larenjit belirtilerini bilmek önemlidir. Bu makalede larenjit ile ilgili her şeyi ve ne yapmanız gerektiğini öğrenin.
Çocuklarda Larenjit: Belirtileri ve Tedavisi
María Cantos

Yazan ve doğrulayan Hemşire María Cantos.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Çocuklarda larenjit (gırtlak iltihabı), çocuk acil servisine gitmenin en sık nedenlerinden biridir. Bu patolojiye eşlik eden solunum semptomatolojisi, ebeveynlerin endişelenmesine ve hatta paniğe neden olan bazı uygunsuz komplikasyonlara yol açabilir.

Çocuklarda larenjitin şiddetlenmesini önlemek ve böylece ortaya çıkabilecek komplikasyonları azaltmak için çareler vardır. Önleme, bu durumun en yaygın sonuçlarının engellenmesi söz konusu olduğunda en önemli hususlardan biridir.

Aşağıdaki makalede nasıl davranacağınızı öğrenin.

Çocuklarda larenjit nedir?

Larenjit, genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkan, yani kendini ani bir başlangıç ​​ve hızlı bir evrimle gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. Larinksin iltihaplanmasını içerir ve genellikle viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur.

Bir virüs bir hastalık ürettiğinde, mevcut ilaçlar semptomları hafifletmeye odaklanır. Çünkü vücudun kendisi enfeksiyonu ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle, çocuğunuza reçetesiz ilaç vermemelisiniz.

Çoğu durumda, çocuklarda larenjit genellikle hafiftir ve en iyi koruma gereken önlemlerin alınmasıdır. Öte yandan, hangi semptomların endişe kaynağı olduğunu ve acil servislere ihtiyaç duyulduğunu bilmek önemlidir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Yeni Doğanlarda Solunum Hastalıkları

Çocuklarda larenjiti önlemek

El yıkayan çocuk
Çocuklara sürekli ellerini yıkamayı öğretmek, larenjiti önlemenin ve tedavi etmenin bir yöntemidir. Eller genellikle virüsleri ve bakterileri vücuda taşıyan kısımdır.

Bu hastalığın riskini azaltmanın ana yolu, önleme alışkanlıkları uygulamaktır. Bunu yapmak için aşağıdakilere dikkat edin:

  • Ellerinizi yıkayın. Virüslerin ve bakterilerin yayılmasının ana yolu ellerdir. Bu nedenle çocukları hijyen konusunda sürekli eğitmek önemlidir.
  • Dumandan kaçının. Evde ve çocukların yakınında dumanlı ortamlardan kaçının. Zararlı davranışları ortadan kaldırmanın öneminin farkında olmak önemlidir.
  • Uygun sıvı alımını teşvik edin. Cildinin nemli kalmasını sağlamak için çocuklarınıza sık sık su vermeniz de önemlidir. Fiziksel egzersiz yaptıktan sonra bu noktaya daha da fazla dikkat edin.
  • Meyve ve sebze tüketimini artırın. Bu yiyecekleri tüketmek bağışıklık sisteminin aktivitesine yardımcı olur.
  • Hasta insanlarla temastan kaçının. Çocukların, özellikle solunum yolu hastalıkları olmak üzere bir tür hastalığı olan akraba veya arkadaşlarını ziyarete gitmesi iyi bir fikir değildir. Onları hastane ziyaretlerine götürmekten kaçının.

Çocuklarda larenjit belirtileri

Çocuklarda gırtlak iltihabı birçok şekilde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olanları şunlardır:

  • Öksürme. Bu, zorlayıcı şekilde görüldüğünde ve çocukların dinlenmesine izin vermediğinde ebeveynleri en çok endişelendiren semptomlardan biridir. Oda nemlendiricileri gibi öksürüğü hafifletebilecek ev uygulamaları vardır.
  • Ses kısıklığı veya afoni. Ses tellerinin iltihaplanması sonucu çocuğun ses tonunda bir değişiklik meydana gelir.
  • Yutmada ağrı. Çocuklar gün boyunca yuttuklarında ağrıdan şikayet edebilirler. Katı yiyecekler yerken bu ağrı daha da kötüleşecektir.
  • Nefes alma güçlüğü. Çocuk nefes aldığında küçük bir ıslık veya zorlama sesi görünebilir. Şiddetliyse, bu sesi stetoskop olmadan duyabilirsiniz. Acil servise gitmenin ana nedeni budur.

Larenjit için uyarı işaretleri ve hastaneye ne zaman gidilmeli

Ebeveynlerin en uygun şekilde hareket etmeleri için belirli bir bilgi düzeyine sahip olmalarını gerektiren özel durumlar vardır.

Nefes almada güçlük

Larenjit olmuş uyuyan çocuk ve yanında ateş ölçer
Solunum güçlükleri ve ateş, gırtlak iltihabı komplikasyonunun uyarı işaretleridir. Bu durumlarda çocuğunuzu acil servise götürmeniz önemlidir.

Nefes alma zorlukları, çocuğunuzun hava solumakta zorlandığı zamanları ifade eder. Daha yoğun bir göğüs veya karın hareketi fark edeceksiniz ve ayrıca interkostal geri çekilmeleri de algılayabilirsiniz. Bunlar, kasların kaburgalar arasında içe doğru hareketi ile karakterizedir.

Bazı durumlarda, harici bir nefes sesi de duyarsınız. Bu, çocuğunuzu derhal bir doktor tarafından değerlendirilmesi için hastaneye götürmeniz gerektiğinin işaretidir.

Ateş

Ateşi yalnızca belirli karakteristiklere sahipse bir alarm işareti olarak düşünmeniz gerekir. Örneğin, herhangi bir anda 39ºC’yi geçerse, art arda 3 günden fazla 37.5ºC’den yüksekse, o zaman çocuğunuzu doktora götürün. Ayrıca, çocuğunuz çocuk doktoru tarafından reçete edilen ateş düşürücü veya iltihap önleyici tedavilere yanıt vermiyorsa.

Yine, çocuğunuza asla doktora danışmadan ilaç vermemelisiniz. Yani çocuğunuza doktor reçetesi olmadan asla ilaç vermemelisiniz.

Bununla birlikte, daha önce bir doktor tarafından reçete edilen ateş düşürücü-anti-enflamatuar tedaviler kullanılmışsa, belirli yönergeleri izleyerek, bunları sağlık uzmanının önceki tavsiyelerinin aynısını koruyarak kullanabilirsiniz.

Kısacası…

Çocuklarda görülen larenjit, öksürükten nefes alma güçlüğüne kadar çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Bununla birlikte, uygun bakım ve zamanında dikkat ile komplikasyonlar önlenebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.