Yeterince Su İçmemek ve Bunun 7 İşareti

Çeşitli sağlık sorunlarından uzak durmak ve enerjinizi korumak için gün içinde ortalama 8 bardak su içmeniz önemlidir.
Yeterince Su İçmemek ve Bunun 7 İşareti

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Ne yazık ki pek çok insan yeterince su içmemek gibi yanlış bir alışkanlığa sahip. Ancak bu durum çeşitli rahatsızlıklar şeklinde kendini gösterebilir.

Günlük su tüketimi, her bireyin rutinine dahil etmesi gereken sağlıklı bir alışkanlıktır. Peki, içtiğiniz suyun miktarının yeterli olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Geriye kalan bütün içeceklerin temelini oluşturan bu sıvı, sağlığımız açısından önemli bir role sahiptir. Her şeyden önce, tüm organ fonksiyonları için suya ihtiyaç duyarız.

Suyun vücuttaki emilimi, dolaşımı ideal hale getirir. Ayrıca su, hücrelerin ihtiyaç duydukları oksijeni almalarına yardımcı olmanın yanı sıra dokuların iyi durumda tutulmasını da sağlar.

Ayrıca su içmek, boşaltım sisteminin arındırma işlemleri için de çok önemlidir. Bunun yanı su, ortadan kaldırılmalarını kolaylaştırmak için vücuttaki atık maddeler ile birleştirir.

Sorun şu ki pek çok insan yeterince su içmiyor ve bunun bir sonucu olarak vücut, işlevlerini yerine getirmek için çok daha fazla çalışmak zorunda kalıyor.

İlk başta herhangi bir yan etki gözlemlenmese de, susuzluk, yavaş yavaş, birtakım semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Bu semptomlar yaşam kalitenizi ciddi şekilde etkileyebilir.

Bu nedenle, yeterince su içmemek nedeniyle meydana gelen belirtileri tanımak çok önemlidir. Söz konusu semptomları kendinizde görmeniz halinde, tükettiğiniz sıvı miktarını en kısa sürede artırın.

Bu belirtilere dikkat edin!

Ayrıca bakınız: Daha Sık Su İçmenin 7 Yolu

Yeterince su içmemek ve neden olduğu sorunlar

1. Kabızlık

yeterince su içmemek kabızlığa yol açar

Bireyin, vücuttan, dışkıyı düzenli olarak dışarı atmada yetersiz kalmasına ya da güçlük çekmesine neden olan sindirim bozukluğuna kabızlık denir.

Bu durum, bağırsakta iltihaplı bir reaksiyonun oluşumunu tetikler, sağlıklı bakterilerin etkinliğini değiştirir ve fazla gaz birikimin neden olur.

  • Söz konusu semptom kötü beslenilmesi durumunda da ortaya çıkabilir. Buna yeterince su içmemek eklendiğinde oluşması daha da muhtemel bir sorundur.
  • Su, atıkların dışarı atılana kadar geçen süreçte bağırsak içerisinde taşınmalarını  kolaylaştıran bir kayganlaştırıcı görevi görür.

2. Kuru cilt

Yeterli su içmediğinize dair ilk işaretlerden biri de, kuru ve donuk bir cilde sahip olmaktır.

Elbette, bu tip belirtilerin, dış etkenler tarafından ortaya çıkma ihtimali her zaman vardır. Bununla birlikte, eğer yeterince su içmiyorsanız, problemin bundan kaynaklanıyor olma ihtimalini de göz ardı etmemeniz gerekir.

  • Su, kanın damarlarda doğru bir şekilde taşınmasını sağlar. Bu, derideki yağların ideal üretimini sürdürmek açısından çok önemlidir.
  • Su olmadan, deri hücreleri kurumaya başlar ve yenilenme işlemi gerçekleşemez.

3. Kuru dil ve ağız

dudak kuruluğu

Yeterli miktarda su içmezseniz, susuzluk, dilin ve ağzın kurumasına neden olabilir. Bu durum, aynı zamanda, tükürük üretimini de azaltır.
  • Bu semptom, genellikle, sürekli bir susuzluk duygusu olmadan başlar ve su tüketilmesi halinde ortadan kalkacaktır.

4. Gözaltı torbaları

Çok az su içmekten kaynaklanan bir başka estetik problem ise gözaltı bölgesinde ortaya çıkan torbalı görünümdür.

  • Bu semptomun kaynağı, sıvı tutulmasına ve iltihaba neden olduğu için, susuzluktur.
  • Ayrıca, eğer yeterince su içmezseniz, bu durum dolaşım sisteminize direkt olarak müdahale eder. En basit haliyle belirtmek gerekirse, susuzuluk, kanın hücrelere doğru bir şekilde oksijen iletmesini önler.
  • Sonuç olarak, cilt sağlığınız kaçınılmaz bir şekilde bu durumdan etkilenir.

5. Kas ağrısı

kas ağrısı

Su gibi sağlıklı sıvıları az miktarlarda tüketmek, kas ağrılarının meydana gelmesine neden olur.

  • Vücudun elektrolit dengesinin sağlanması için su şarttır, çünkü su, kas sağlığını düzenleyen bir bileşendir.
  • Kasları, güçlü ve iltihapsız bir hale getirmek için nemlendirmek şarttır.

6. Migren

Yeterli su içmemek, migrenin neden olduğu güçlü baş ağrılarını şiddetlendirebilir.

  • Bu noktada, susuzluk, vücudun hücrelere oksijen sağlama ve besin maddeleri taşıma yeteneğini etkiler. Sonuç olarak da kafa tasının gerilimi ve gerginliği artar.
  • Sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak ve hormon aktivitelerini düzenli tutmak için su çok gereklidir.

7. İdrar yapısında değişiklikler

idrar tahlili

Vücudunuzun susuz kaldığını ve acilen sıvıya ihtiyaç duyduğunu anlamak için, idrar örneğinin bir uzman tarafından test edilmesine gerek yoktur.

Sadece idrara çıkma alışkanlıklarınızı analiz etmeniz, çok az su içip içmediğiniz ve böbreklerinizin olumsuz yönde etkilenip etkilenmediğini anlamanız konusunda size yardımcı olabilir.

  • Birey tuvalete daha az düzenli olarak gitmeye başlar ve bunun sonucunda idrar koyu bir sarı renge sahip olur.
  • Sıvı eksikliğinden dolayı idrarın kokusunun normalden daha güçlü olması mümkündür.
  • Bazen tuvalete gitme ihtiyacı duyarsınız, ancak tuvalete vardığınızda hiçbir şey çıkmaz.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının oluşma ihtimali endişe verici derecelerde yükselir.

Bu belirtilerden herhangi birinin varlığını kendinizde hissediyor musunuz? Eğer öyleyse, tedaviye, gün içerisinde daha fazla su içmeyle başlamak oldukça işinize yarayacaktır.

Meyve ve sebze gibi nemlendirici gıdalar yemenin yanı sıra, günde 6 ila 8 bardak arası bir miktarda su içtiğiniz konusunda emin olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fayomi, O., I. Maconochie, and R. Body. “Is skin turgor reliable as a means of assessing hydration status in children?.” Emergency Medicine Journal24.2 (2007): 124-125.
  • Quality, D. (1996). Ammonia in Drinking-water Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality. Guidelines for Drinking-Water Quality. https://doi.org/10.1016/j.kjms.2011.05.002
  • Keshavarzi, A. R., Sharifzadeh, M., Kamgar Haghighi, A. A., Amin, S., Keshtkar, S., & Bamdad, A. (2006). Rural domestic water consumption behavior: A case study in Ramjerd area, Fars province, I.R. Iran. Water Research. https://doi.org/10.1016/j.watres.2006.01.021
  • Masento, Natalie A., et al. “Effects of hydration status on cognitive performance and mood.” British Journal of Nutrition 111.10 (2014): 1841-1852.
  • Muckelbauer, R., Libuda, L., Clausen, K., Toschke, A. M., Reinehr, T., & Kersting, M. (2012). Promotion and provision of drinking water in schools for overweight prevention: Randomized, controlled cluster trial. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0b013e318264ef5b

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.