Çocuklarınıza Para Biriktirmeyi Öğretin

Çocuklarınıza para biriktirmeyi öğretmeniz sorumluluk duygusuna sahip yetişkinler olmalarının anahtarıdır. 
Çocuklarınıza Para Biriktirmeyi Öğretin

Tarafından yazılmıştır Daniela Colmenares

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çocuklarınıza para biriktirmeyi öğretmeniz sayısız nedenle önemlidir. En başta erken yaştan itibaren tutumlu olmasını, sorumluluk almasını ve yönetim becerisi edinmesini desteklemiş olursunuz.

Antik çağlardan beri tasarruf insan deneyiminin önemli bir parçası olmuştur. Çinliler ve Mısırlılar, topladıkları ürünlerin bir kısmını gelecekteki kıtlıklarla başa çıkabilmek için saklamışlardır. Sonra da İtalyanlar maddi eşyaları biriktirmeye başlamışlardır.

Birikim yapmak, kaynaklarınızı muhafaza etmek için başvurabileceğiniz önemli bir mekanizmadır. Genç veya yaşlı olmanız fark etmez: Para harcamamak varlıklarınızı yönetmek için bir yöntemdir.

Bu, ebeveynlerin çocuklarına yavaş yavaş öğretmeleri gereken yineleyici bir uygulama olmalıdır. Maalesef çocuklarına iyi finansal alışkanlıklar kazandırmayı yeterince önemsemeyen pek çok ebeveyn vardır.

Para biriktirmeyi öğretmek genellikle evle ilgili öğrenilmesi gereken diğer dersler nedeniyle geri planda kalır.

Bu nedenle bugün çocuklarınıza para biriktirmeyi öğretmeniz için bazı ipuçları vereceğiz.

Neden Çocuklarınıza Para Harcamamayı Öğretmelisiniz?

aile hesap masa para

Çocuklarınıza para biriktirmeyi öğretmeniz için pek çok sebep vardır. Ebeveyn olarak, çocuklarınızın, içlerinde bulundukları toplumun üretken üyelerinden biri olmalarını sağlayacak iyi davranışlar göstermelerini desteklemelisiniz.

Unutmayın, siz de yetişkinlik döneminde yaptığınız pek çok davranışı ebeveynlerinizden öğrenmiştiniz.

Tasarrufu destekleyin

Ebeveynler olarak çocuğunuza sadece para harcamayı öğretmemeniz şiddetle tavsiye edilir. Aynı zamanda tasarruf yapmaları ve paralarını akıllıca harcamaları için onları teşvik etmelisiniz. Her şeyi onların yaşına uygun bir şekilde basit olarak açıklamaya çalışın.

Onlara para biriktirmenin ne kadar önemli olduğunu ve bunun gelecekte onlar için sağlayacağı olasılıkları anlatın. Bu bilgi çocuğunuzun idareli olma felsefesiyle büyümesini sağlayacaktır. Aileniz bir gün ekonomik bir krizle karşılaşırsa bu felsefe büyük önem kazanacaktır.

Para biriktirmek ve harcamalarınızı akıllı bir şekilde yapmak israf yapmaktan kaçınmak için gereklidir. Çocuklarınızın hepsine iyi finansal alışkanlıklar kazandırmaya başlayın. Onlara evde yapabilecekleri küçük işler karşılığında harçlık verin.

Bir kumbara alın veya bir banka hesabı açıp o hesabı yönetmeyi öğretin. Paralarını onlar büyüyene kadar bizzat yönetmeyi de teklif edebilirsiniz. Gelecekte size bunun için çok teşekkür edecekler.

Sorumluluk duygusunu artırın

Çocuklarınıza para biriktirmeyi öğretmeniz sorumluluk duygularını da artıracaktır. Böylece çocuklarınız nelere sahip olduklarını ve onların değerini anlayacaklardır. Ne de olsa onlara ihtiyaçları olan her şeyi almak için büyük çaba harcıyorsunuz.

Para harcamamak gibi uygulamalarla çocuğunuzun sorumluluk duygusunu desteklemeniz onun başka şartlar altında bu değeri kullanmasına yardımcı olabilir. Sorumluluk hayatta pek çok açıdan gerekli bir özelliktir. Bu nedenle çocuğunuzun güçlenmesini sağlayacak her şey onun toplumun iyi bir üyesi olmasına yardımcı olacaktır.

Yönetim becerisini artırın

Genellikle çocukların büyük harcamaları yoktur. Ancak onlara verdiğiniz paranın iyi bir şekilde belirlenmiş olması önemlidir. Ayrıca çocuğunuza nelerin gerekli nelerin israf olduğunu da öğretmelisiniz.

Doğru para yönetimi, hiç şüphesiz çocuğunuza öğretebileceğiniz en iyi davranışlardan biridir. Onları sahip oldukları şeyleri yönetmeleri için motive ederek işe başlayın. Sonra başkalarının sahip oldukları şeylere saygı duymaları ve sadece kesinlikle ihtiyaç duydukları şeyleri satın almaları için onları destekleyin.

Paranın değerini anlamasını sağlayın

Paranın bir değeri vardır ve çocuğunuz onun değerini bilmeyi öğrenmelidir. Paranın yalnızca bir araç olduğunu anlamaları için çocuklarınıza yardım etmelisiniz. Onu düzgün bir şekilde kullanmayı öğrenmeliler.

Ayrıca paralarını gereksiz şeyler ve geçici hevesler (reklam endüstrisi tarafından desteklenen) için harcamamalarını onlara öğretin.

Ayrıca çocuklarınıza verdiğiniz parayı kısıtlamanızı tavsiye ederiz. Para kazanmanın ne kadar zor olduğunu ve sınırsız para kaynağınız olmadığını anlamalarına yardımcı olun. Böylece çocuklarınız paranın yapabileceklerine değer vermeyi öğrenecek ve “zengin çocuk sendromu” gibi bir fenomene kapılmayacaklardır.

Erken Yaşta Paranın Ne İşe Yaradığını Öğrenmemenin Sonuçları

Erken yaştan itibaren parayı yönetmeyi bilmemenin sayısız sonucu olabilir. Dikkatsizce para harcamak israfı destekler ve büyük ihtimalle çocuğunuzun yetişkinlik döneminde sorunlara yol açar.

Ayrıca bir tasarruf hesaplarının olmaması, ekonomik açıdan çıkmaza girmeleri durumunda korunmasız ve tamamen çaresiz kalmalarına yol açacaktır.

Ayrıca çocuklarınıza parayla ilgili bilmeleri gerekenleri öğretmemeniz tüketim kültürüne büyük ölçüde katkı sağlar. Çocuklarınıza erken yaştan itibaren tasarruf yapmanın önemini yavaş yavaş öğretmezseniz yöneticilik yeteneği zayıf sorumsuz bireyler yaratmış olacaksınız. Çocuklarınız para harcamanın normal ve sürekli tekrar eden bir şey olduğunu düşünecekler.

Sonuçlar

Para dünyayı yerinden oynatan güçlerden biridir. Çocuğunuz da siz de pazarlamacıların ve reklamcıların etkilerinden ve tüketim bağımlısı olmaktan uzak duramayabilirsiniz.

Bu nedenle anne ve baba olarak, ne zaman para biriktirmesi ve ne zaman harcaması gerektiği konusunda çocuğunuza örnek olmanız çok önemlidir.

Çocuklar ebeveynlerinin yansımalarıdır ve onların davranışlarını taklit ederler. Çocuklarınıza paradan ve maddiyattan başka şeyler vermeye çalışın. Davranışlarınızla onlara örnek olun. Sonuç olarak güçlü bir araç olan parayı nasıl kullanacaklarını bilmeyi öğreterek onları ödüllendirin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.