Çok Fazla Bakım Gerektirmeyen Dayanıklı Bitkiler

Çiçek açan ve güzel bir bahçeye sahip olmak zor bir şey olmak zorunda değildir. Bu yazımızda evde bakabileceğiniz; az bakım gerektiren, dayanıklı bitkileri keşfedebilirsiniz!
Çok Fazla Bakım Gerektirmeyen Dayanıklı Bitkiler

Tarafından yazılmıştır Maria Fernanda Ramirez Ramos

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Meşgul yaşamlar süren ya da sürekli seyahat eden kişiler için bahçe işleri imkansız bir görev haline gelebilir. Bu nedenle, bu yazımızı çok fazla bakım gerektirmeyen dayanıklı bitkiler hakkında konuşmak için adamaya karar verdik.

Bitkiler evinizi dekore eder ve doldurur. Ayrıca; havayı temizlemek ve stresi azaltmak gibi pek çok avantaj sunarlar ve çevreye özen göstermenize de olanak tanırlar.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

15 Dayanıklı İç Mekan Bitkisi

İç mekan bitkilerinin pek çoğu tropikal ve subtropikal iklimlerden gelir. Bu nedenle dış mekanda kış mevsimine dayanamaz ve iç mekan koşullarına uyum sağlarlar.

Genel olarak konuşursak, bu bitkilere bakmak için, onları sulamak için kullandığınız su oda sıcaklığında olmalı ve tüm kısımlarının yeterince güneş ışığı aldığından emin olmak için onları ara sıra saksılarında döndürmelisiniz.

Aşağıda, bakımı çok kolay olan 15 dayanıklı iç mekan bitkisini keşfedin.

1. Kaktüs

Kaktüsler, bahçeciliğe ayıracak çok zamanı olmayan insanların en sevdiği bitkilerdir. Budama ya da sürekli sulama gerektirmezler. Ancak, aydınlatılmış bir yerde olmaları gerekir.

Sıcak iklimlerde ya da yaz aylarında, kaktüslerinizi sadece haftada bir kere sulamanız gerekir. Soğuk iklimlerde ve sonbahar-kış mevsimlerinde ise sadece ayda bir sulamanız gerekir. En güzel türlerinden bir tanesi, kırmızı çiçekleri olan Mammillaria‘dır.

Saksılara dikilmiş kaktüsler.
Kaktüsler, çok az bakım gerektirdikleri için iç mekanlar için idealdirler.

2. Echeveria Elegans, ya da Meksika Kar Topu

Echeveria Elegans, ya da Meksikalı kartopu, sukulent ve yaprak dökmeyen çok yıllık bir bitkidir. Suyu tutar, yani kuru mevsimlere iyi dayanır. Ayrıca, bu bitkiyi diğer sukulent bitkiler ile birlikte farklı dekoratif tasarımlar yapmak için de kullanabilirsiniz.

Bu bitkiyi ışıklı bir yere koyup sıcak iklimlerde 10 günde bir, soğuk iklimlerde ayda bir sulamanız gerekir.

3. Yaprak Güzeli

Bu, yaprakları çok güzel olduğu için, en popüler iç mekan bitkilerinden bir tanesidir. Yapraklarında bulunan kırmızı, fuşya, turuncu, sarı ve yeşilin birleşimi elle boyanmış gibi görünür. Bu bitki, çok güzel bir sanat eseridir!

Bu bitki ile ilgili en iyi şey, büyümesinin çok kolay olmasıdır. Bitki, onu aydınlatılmış bir yere koyduğunuz sürece gelişecektir. Bununla birlikte, bitkiyi doğrudan güneşe maruz bırakmaktan kaçının. Sadece haftada birkaç kez sulamanız ve toprağının kurumamasını sağlamanız gerekir.

4. Kroton, En Dayanıklı Bitkiler Arasında

Çeşitli şekillerdeki yaprakları ve parlak renkleri (kırmızı, turuncu ve sarı), mekanları canlandırdığı için bu bitkiyi iç mekanlarda çok popüler hale getirir. Çok az bakım gerektiren bir bitki olmasına rağmen sürekli neme ihtiyaç duyar.

5. Aspidistra

Eğer bitkilerle süslemek istediğiniz loş bir odanız varsa, Aspidistra mükemmel bir seçenektir. Uzun yıllar boyunca dayanır, en iyi kuru ortamlarda büyür ve gübre gerektirmez.

6. Antoryum

Antoryum, bakımı en kolay olan bitkilerden bir tanesidir. Çok az özene ihtiyaç duyarak yıl boyunca çiçek açmaya devam eder. Yapmanız gereken tek şey, toprağını nemli tutmak ve iyi durumda kalması için haftada bir yapraklarına su püskürtmektir.

7. Kalanşo

Kalanşo yılda bir kez, ilkbahar sırasında, çiçek açan bir bitkidir. Birden çok küçük fuşya, kırmızı, turuncu ya da sarı çiçekleri vardır. Bu bitkiyi doğrudan güneşe maruz bırakmamanız gerekir, ve bitki orta derecede sulanmaya ihtiyaç duyar. Ancak yapraklarını ıslatmamaya dikkat edin!

8. Aloe Vera

Aloe veranın çeşitli kozmetik ve sağlık kullanımları vardır. Aynı zamanda bakımı çok kolay olan bir bitkidir. Çok fazla ışığa ihtiyacı vardır ve ama çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, büyüdükçe, doğru şekilde büyümesine olanak sağlayan daha büyük saksılara nakletmeniz gerekecektir.

9. Muz Ağacı

Eğer tropikal bir dokunuş katmak istediğiniz büyük bir odanız varsa, muz ağacı ideal bir bitkidir. Adını muza olan yüksek benzerliğine borçludur. 90 cm uzunluğundadır ve oldukça büyük yaprakları vardır. Gelişmek için sürekli neme ve ışığa ihtiyaç duyar.

10. Maranta ya da Dua Çiçeği

Bu bitki aslen Brezilya’dan gelmektedir ve çok tropikal bir havaya sahiptir. Yaprakları yeşil, sarı ve kırmızıdır. Orman ortamlarından geldiği için nemli koşullarda iyi gelişir.

Yavaş büyür ve çok fazla bakım gerektirmez. Yaprakları gün geçtikçe düzleştiği ve gün sona erdiğinde kıvrıldığı için “dua çiçeği” adıyla anılır.

11. Boston Eğrelti Otu

Bu, muhtemelen en popüler eğrelti otu türüdür. Düşük ışıklı ortamlar için mükemmeldir ve çok fazla nem gerektirir. Bu nedenle, üzerine sürekli olarak bir sprey şişesi ile su püskürtmelisiniz. Eğrelti otları asılı saksılarda harika görünür. Çiçekleri olmamasına rağmen yaprakları çok dekoratiftir ve alanlara bohem bir hava katar.

12. Dayanıklı Bitkiler Arasından Bir Diğeri, Kauçuk Ağacı

Bu, aydınlatılmış bir alana yerleştirmeniz gereken, güzel yeşil yaprakları olan yemyeşil bir bitkidir. Ancak, doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Ortalama miktarda sulama gerektirir: Sıcak iklimlerde haftada bir ve kışın iki haftada bir. Ayrıca, düzgün büyümesi için büyük bir saksıya ihtiyaç vardır.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: En İyi 15 Şifalı Bitki

13. Dağ Palmiyesi

Bu, iç mekanlar için olan en sağlam palmiye ağaçlarından biridir. Herhangi bir alanı zarif gösteren uzun saplara ve yapraklara sahiptir. Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymaz ve gölgede iyi bir şekilde hayatta kalır. Bu bitki yavaş büyür ve ara sıra sulanma, toprağın aralarda kurumasına izin verir.

14. Yelken Çiçeği

Yetersiz derecede aydınlatılmış alanlara çok iyi dayanan ve barış zambakları olarak bilinen zarif beyaz çiçekler üreten bir bitkidir. Bununla birlikte, kediler ve köpekler için zehirli olabilir. Bu bitkiyi, t oprağı kuruduğunda ya da yaprakları sarkık göründüğünde sulamalısınız.

15. Monstera deliciosa

Bu, belirli bir şekle sahip büyük yaprakları olan, yarı tırmanıcı bir bitkidir. Aslında, yapraklarında peynirdeki deliklere benzer şekilde oluşan delikler nedeniyle İsviçre peyniri bitkisi ya da sadece “peynir bitkisi” olarak da bilinir. Boyutundan dolayı büyük bir saksı içerisine yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu bitki ışık (doğrudan güneş ışınları olmasa da) ve sabit neme ihtiyaç duyar. Bu koşullarda hızla büyüyecek ve evinize klasik bir hava katacaktır.

Bir deve tabanı bitkisi.
Yapraklarının karakteristik şekli nedeniyle “İsviçre peyniri bitkisi” olarak da bilinir.

Dış Mekanlarınız İçin Dayanıklı Bitkiler

Dış mekan bitkilerinin temel özelliği güneş ışığını iyi tolere etmeleridir. Ayrıca, insanlar genellikle ekilecekleri yere özgü olan ya da benzer iklim bölgelerinden olan dış mekan bitkilerini tercih ederler. Aşağıda, farklı koşullara uyum sağlayan 15 dayanıklı dış mekan bitkisinden bahsedeceğiz.

1. Sardunya

Bu, dünyadaki en popüler dış mekan çiçekli bitkilerinden biridir. Balkonları süslemek için kullanılır. Bakımı kolay renkli ve bol çiçekleri mekanlara canlılık katar. Yazın ya da sıcak iklimlerde haftada iki kere, soğuk iklimlerde ya da kışın ise haftada bir kere sulanmaya ihtiyaç duyarlar.

2. Arnavut Biberi

Arnavut biberi, çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan, hızlı büyüyen, çiçek açan bir çalıdır. Güneşli ortamlarda iyi gelişir ve hızlı büyür, bu yüzden altı ayda bir budanması gerek,r. Bu bitki bahçenizi canlı ve renkli gösterecektir!

3. Afrika Papatyası

Bu papatya çeşidi, kurak ortamlarda iyi yetişmesi ve gün boyu açılıp kapanan rengarenk çiçeklere sahip olması nedeniyle öne çıkmaktadır. Bu bitki güneşli iklimleri tercih eder ve sulanmadan günlerce yaşayabilir.

4. Sibirya Cüce Çamı

Bu, bir saksıya dikebileceğiniz ve dış mekanlarda büyüdüğü için dışarıda bırakabileceğiniz bir çam çeşididir. Her türlü hava şartlarına dayanıklı olduğu için dayanıklı bitkiler arasındadır. Ancak, en iyi şekilde güneşli günlerde büyür. Sıcak iklimlerde ya da yazın toprağını nemli tutmanız gerekir. Bunların haricinde, asgari seviyede bakım gerektirir.

5. Mine Çiçeği

Mine çiçeği, sıcak ve ılıman iklimlerde açık havada iyi yetişen bir bitkidir. Sürekli sulama gerektirmez ve bahçenizde güzel renkler ile büyüyecektir.

6. Funda

Bu, zor koşullarda büyüyebilen, bahçenizi leylak ve pembe renkler ile dolduracak çok dayanıklı bir bitkidir. Güneşli ortamları tercih eder. Bununla birlikte, soğuk iklime de dayanıklıdır. Bu bitki çok az sulama gerektirir. Aslında, toprağının tamamen kurumamasını sağlamanız yeterlidir.

7. Bromeliads (Ananasgiller)

Bromeliads, hem iç hem de dış mekanlara uyum sağlayan çok sağlam ve rustik bitkilerdir. Tropik iklimlere özgü olduklarından, doğrudan güneş ışığını değilse de nemi ve güneş ışığını severler. Bu nedenle ağaçların ya da saçakların gölgesinde çok iyi büyürler. Çiçekleri eşsiz olduğundan egzotik bitkileri sevenler için mükemmeldirler.

8. Koyun Gözü Çiçeği

Bu türler, sıcak iklimlerde yıl boyunca çiçek açar. Direkt güneş ışığı alabilecekleri ortamlarda çok iyi büyürler. Ancak, yalnızca 5°C’ye kadar soğuğa dayanabilirler. Renkli mekanlar yaratmak isteyen kişiler için mükemmeldirler.

9. Papatya

Bu bitki her türlü toprağa karşı dayanıklıdır. Ancak kuru olanlarda iyi büyür. Bu nedenle, ona aşırı su vermemelisiniz. Bu bitki çok az bakım gerektirir ve güneşe dayanabilir. Farklı tıbbi özelliklere sahip ve harika kokan güzel küçük beyaz ve sarı çiçekler üretir.

10. Sarmaşık

İster duvarları dekore etmek ister yeşil bir zemin örtüsü oluşturmak için olsun, sarmaşık mükemmel bir seçenektir. Hızlı büyür, çeşitli koşullara uyum sağlar ve sürekli sulamaya ihtiyaç duymaz. Ayrıca loş ışıklı ortamlara karşı da dayanıklıdır.

11. Lampranthus spectabilis (Öğle Çiçeği)

Bu etraftaki en dayanıklı bitkiler arasından bir tanesidir, bu nedenle genellikle bahçelerde çiçekli zemin örtüsü olarak kullanılır. Çocuklarınız ya da evcil hayvanlarınız bahçede oynuyorsa, bu çok güçlü olduğu için mükemmel bir seçenektir. Çiçekleri çok dikkat çekicidir ve güneşli yerlerde çok iyi büyür.

12. Kasımpatı

Kasımpatı, saksılara uyum sağladığı için ideal bir balkon bitkisidir. Çok fazla ışığa ihtiyaç duymasına rağmen gölgeye de ihtiyacı vardır. Toprağı her kuruduğunda onu sulamalısınız. Bakması çok kolaydır ve çok az bakım ile çiçek açar.

13. Begonvil

Bu türler, güzel ve bol olan fuşya ve beyaz renkli çiçekleri ile ünlüdür. Çok fazla sulanmalarına gerek yoktur ve en büyük avantajları çiçek açmak için gübreye ihtiyaç duymamalarıdır.

Bir tırmanıcıdır, bu da onu bir duvarı ya da bir sütunu örtmek için mükemmel bir seçenek haline getirir. Hatta, teraslarda ya da bahçelerde romantik atmosferler yaratmanıza da yardımcı olabilir. Dört mevsimi yaşayan yerlerde ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açar. Bununla birlikte, ılıman iklimlerde yıl boyunca çiçek açar.

Begonvil.
Bu tırmanıcı bitki dikkat çekicidir ve her ortama romantik dokunuşlar katabilir.

14. Hercai Menekşe

Eğer soğuk bir iklime sahip bir bölgede yaşıyorsanız, hercai menekşe, bahçeniz için ideal bir çiçektir. Çok yüksek sıcaklıklara dayanamasa da, soğuk havalarda iyi büyür.

Çiçekleri kırmızı, sarı, pembe, mavi, mor, beyaz ve hatta tüm bu renklerin bir kombinasyonu olabilir. Çok sağlamdırlar. Toprağının nemli kaldığından emin olmalısınız, ancak aşırı sulamaktan da kaçınmalısınız.

15. Lavanta

Lavanta, soğuk iklime iyi dayanabilen ve ayrıca çeşitli terapötik gevşeme özelliklerine sahip başka bir bitkidir. Rustik ya da yabani bir bitkidir, yani olumsuz koşullara çok iyi dayanır.

İyi havalandırmaya sahip olmalı ve bol miktarda güneş ışığı almalıdır. Bu nedenle, bu bitkiyi ona gölge veren ya da yer kaplayan çalılar ile birlikte dikmemelisiniz. Yaklaşık haftada bir kere, toprağı kuruduktan sonra sulamalısınız.

Şehrinize En Uygun Olan Dayanıklı Bitkileri Seçin

Georgia Üniversitesi tarafından çıkarılan bir yayına göre, uygun şekilde ekilmeyen ya da ekildikleri iklim koşullarında gelişmeyen bitkilere bakmak daha zordur. Bu nedenle, ikliminiz için mükemmel olan dayanıklı bitkiler hakkında araştırma yapmalısınız.

Bir bitkinin dayanıklı olması, bakım gerektirmediği anlamına gelmez. Bu nedenle, yaşam tarzınıza ve evinizin özelliklerine en uygun olan bitkileri tercih edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ponce O, Rodriguez A, Hernández E, Leiva Á, Pérez L. Manual de técnicas de cultivo de plantas ornamentales. 2nd ed. La Havana: Jardín Botánico Nacional; 2014.
  • Rubio Coll, M. and Fernández Terricabras, M., 2018. El Gran Libro De Las Plantas De Interior. Editorial De Vecchi S.A.
  •  Soto A. Guía básica de plantas ornamentales para el diseño de jardines de interior y exterior para clima templado [Maestría]. Universidad Rafael Landivar; 2017.
  • Torrecilla, C., 1998. Manual Práctico De La Jardinería. Madrid: Ed. El País.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.