Evinizin Havasını Temizleyen Potos Sarmaşığı
Pothos ya da Epipremnum aureum olarak bilinen Potos sarmaşığı günümüzde birçok evde bulunan sarmaşık bir bitkidir. Fakat sağlığa olan iki mükemmel faydası genellikle bilinmez.
Potos, içinde geliştiği odanın havasını temizler ve eğer gözleriniz kanlanmışsa veya onlarla ilgili sıkıntı yaşıyorsanız rahatlamanıza yardımcı olur. Ayrıca göz tansiyonu, katarakt ve karasu hastalığının oluşmasını önler ve tedavisine yardımcı olur.
Bu makalemizde bahsi geçen faydaları detaylarıyla açıklayacağız ve potos sarmaşığının sağlığa olan faydalarını arttırabilmek için en iyi bakım yöntemlerinin ne olduğuna değineceğiz.
Özellikleri ve bakımı
Potos sarmaşığı açık havada yetiştirildiğinde üzerinde beyaz çizgiler veya lekeler oluşan geniş yapraklara sahiptir. Oda sıcaklığı 16 ile 24 derece arasında olmalıdır ve kapalı alanlarda yaşamayı severler. Biraz ışığa ihtiyaçları vardır fakat doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdırlar.
Çürümeye neden olmamak için bitkinizi çok sık sulamamalısınız. Eğer ayrı bir kök daha yetiştirmek istiyorsanız, bir dalı keserek su dolu bir kaba koymalı ve kökleninceye kadar içinde tutmalısınız. Kendi kökleri oluştuktan sonra ayrı bir saksıya ekebilirsiniz.
Bir uyarı
Potos sarmaşığı kesinlikle yenilmemelidir çünkü zehirlidir. Fakat aşağıda bu bitkiyi evinizin bir odasına koyduğunuzda elde edeceğiniz faydaları listeleyeceğiz. Aynı zamanda bu bitkiyi budamanız gerektiğinde yapraklarını nasıl kullanacağınıza değineceğiz.
Havayı nasıl temizler?
Bu bitki, yeni boyanan ya da döşenen odalarda bulunan formaldehit gibi çeşitli zehirli gazların olduğu odalara konulduğunda bulunduğu ortamın havasını temizleyebilir.
Örneğin, formaldehit ahşap mobilyaların olduğu odalarda bulunan kimyasal bir maddedir. Bu konudaki araştırmalar bulunduğumuz ortamlardaki zehirli gazların uzun vadede kanserojen etkiye sahip olabileceğini gösteriyor. Çoğu zaman bu gazları farkında bile olmadan soluruz.
Potos ayrıca havadaki benzeni ve karbonmonoksiti yok eder. Bu nedenle gece yeterince oksijen alabilmek için bu bitkilerden bir tanesini yatak odanıza koymalısınız. Ayrıca bazı çalışmalar potos sarmaşığının havadaki kötü kokuyu da yok etmeye yardım ettiğini ortaya koymaktadır.
Tüm bu nedenlerden dolayı, potos sarmaşığının faydalarından tüm evinizde yararlanabilmek için mutfağınıza, yatak odanıza ve oturma odanıza bir tane koyabilirsiniz. Evinizdeki havanın çok daha iyi olduğunu kısa süre içinde fark edeceksiniz.
Göz rahatsızlıklarını nasıl yatıştırıyor?
Birçok insanın gözlerinde bir rahatsızlık olduğunda ya da yorgun hissettiklerinde potos sarmaşığının dikkat çekici bir etkisinin olduğu fark edildi. Bu özellikle uzun süre bilgisayar ekranına bakıldığında veya diğer çeşitli göz yorgunluklarında daha iyi fark ediliyor.
Potosun karasu ve katarakt vakalarını da engellediğine inanılmaktadır. Bu bitkinin gözlerinize olan faydasından tam olarak yararlanabilmek için aşağıdaki basit adımları takip edin:
- Yapraklardaki tozu almak için nemli bir bez kullanın. Fakat yapraklara zarar vermeyin çünkü onlar bitkiye enerji sağlar.
- Bitkinin sarmaşıklarından bir parça kopardıktan sonra gözlerinizi kapayıp göz kapaklarınızın üstüne birer yaprak koyun. Stres ve gerginlikten uzak rahat bir pozisyonda oturduğunuzdan emin olun.
- Gözleriniz kapalı şekilde tamamen rahatlayıncaya kadar 3-5 dakika sabit durun.
- Daha sonra yavaşça açın. Gözlerinizin çok daha keskin ve rahatlamış olduğunu hissedeceksiniz.
- Bunu gözlerinizin yorgun veya rahatsız olduğu her zaman deneyebilirsiniz. Karasu ve kataraktı engellemek istiyorsanız riski azaltmak için bunu her gün yapabilirsiniz.
Bunu da okumak isteyebilirsiniz:
Kataraktlar hakkında bir not
Kataraktın oluşumunu engelleyebilmek için en erken belirtilerden biri göz bebeğinde (irisin içindeki siyah daire) beliren gümüşi yeşil ya da gümüş rengindeki lekedir. Bu, göz doktorunuza görünmeniz gerektiğini işaret eden açık bir belirtidir. Böylece acilen tedaviye başlayabilirler.
Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, geleneksel tıbbi tedavi yöntemine yukarıda bahsettiğimiz gibi yaprakları günde iki veya üç defa gözlerinize uygulayarak yardım edebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- J Hazard Mater. Xu Z, Wang L, Hou H. Department of Environmental Science and Engineering, Beijing University of Chemical Technology, China. Formaldehyde removal by potted plant-soil systems. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21641719
- J Hazard Mater. Wang Z1, Pei J, Zhang JS. School of Environmental Science and Engineering, Tianjin University, Tianjin, China. Experimental investigation of the formaldehyde removal mechanisms in a dynamic botanical filtration system for indoor air purification (2014). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25164387
- J Physiol Anthropol. Koga K, Iwasaki Y. Psychological and physiological effect in humans of touching plant foliage – using the semantic differential method and cerebral activity as indicators. (2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=eyes+Epipremnum+aureum
- Cruz M.; Fuentes ME.; Khouri E.; Rollan G. and Gonzalez SN1 Scindapsus aureus as Potential Biomarker of Polluted Environment. Cruz et al., J Pollut Eff Cont 2018, 6:2. https://www.longdom.org/open-access/scindapsus-aureus-as-potential-biomarker-of-polluted-environment-2375-4397-1000221.pdf.
- N Latorre, JF Silvestre & AF Monteagudo – 2011. Dermatitis de contacto alérgica por formaldehído y liberadores de formaldehídoDermatitis alérgica de contacto causada por formaldehído y liberadores de formaldehído. Actas Dermo-Sifiliográficas. Volumen 102, Número 2 , marzo de 2011 , páginas 86-97. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731010004710
- Ajalla Puente, Katerine Greace, Sandoval Polanco, Claudia, Nitu, Mónica, & Sancho Prades, Ana María. (2013). Revisión de la relación existente entre la exposición ocupacional al formaldehído y leucemia. Medicina y Seguridad del Trabajo, 59(230), 112-123. https://dx.doi.org/10.4321/S0465-546X2013000100008
- Soza Pineda, Norma Irene, Prata, Pedro Reginaldo dos Santos, Alves Cardoso, Maria Regina, Rocha, Gisele Olímpio da, Alves Ferreira Amorín, Leila Denise, de Miranda Esquivel, Renata, Silva de Carvalho, Fabiana, & Lima Barreto, Mauricio. (2017). FORMALDEHÍDO EN VIVIENDAS URBANAS EN SALVADOR, BAHÍA – BRASIL. Revista internacional de contaminación ambiental, 33(2), 183-197. https://dx.doi.org/10.20937/rica.2017.33.02.01
- Rosany Bochner, Elba Regina Sampaio de Lemos (2017). Plantas tóxicas en espacios escolares infantiles: del riesgo a la información. Journal Health NPEPS. https://periodicos.unemat.br/index.php/jhnpeps/article/view/1814