Crohn Hastalığını Kontrol Etmek İçin 10 İpucu
Crohn hastalığı bir enflamatuvar bağırsak hastalığıdır. Ancak bu hastalığın nedeni bilinmemektedir. Tıbbi araştırmalar bu hastalığın gelişimine genetik faktörler, çevresel faktörler ve bağışıklık sisteminin bir kombinasyonunun neden olduğunu öne sürmektedir. Ancak, peki ya Crohn hastalığını kontrol etmek söz konusu olduğunda? Bu konuda yapabileceğiniz herhangi bir şey var mı?
780.000’den fazla Amerikalının bu hastalıktan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Vakaların miktarı son yıllar içerisinde alarma geçirici bir oranda artış göstermiştir.
Bu hastalık mide-bağırsak yolunun herhangi bir kısmının sağlığını etkileyebilir. Genellikle enflamasyon, ishal, fiziksel bitkinlik ve iştah kaybı gibi durumları tetikler.
Crohn Hastalığını Kontrol Etmek İçin 10 İpucu
Crohn hastalığının ciddiyeti hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve semptomlar hastaya bağlı olmak üzere farklılık gösterir. Genel olarak, bu hastalığın tedavisi çoğunlukla ilaç kullanmak ile yaşam stili ve beslenme düzeni değişikliklerini içerir.
Aşağıda bu hastalık ile başa çıkmanıza yardımcı olabilecek 10 ipucunu bulabilirsiniz.
1. Crohn Hastalığını Kontrol Etmek İçin İlaç Tedavinizi Belirtildiği Şekilde Alın.
Crohn hastalığını kontrol etmek için ilk adım doktorunuzun size verdiği tıbbi tedaviyi sıkı bir şekilde takip etmektir. Semptomlarınız iyileşmeye başlasa dahi, relapsları ya da komplikasyonları engellemek için ilaç almaya devam etmeniz gereklidir.
2. Kendi Kendinize İlaç Almayın.
Bu hastalık ile başa çıkarken kendi kendinize ilaç almak zarar verici olabilir. Bu sebepten dolayı herhangi bir yeni ilaç almadan önce ilk etapta doktorunuza danışmak çok önemlidir.
Bazı ilaçlar yan etkilere sahiptir ve birlikte kullanıldıklarında olumsuz etkilere neden olabilirler.
3. Crohn Hastalığını Kontrol Etmek İçin Sağlıklı ve Çeşitli Bir Şekilde Beslenin.
Crohn hastalığının tedavisinin önemli bir kısmı beslenme düzeninizi kontrol etmektir. Sağlıklı yemek gereklidir ve beslenme düzeninizi bu hastalık dolayısıyla ortaya çıkan komplikasyonları uygun şekilde engellemek ya da iyileştirmek için değiştirmeniz gerekir.
Genel olarak, şu besinleri beslenmenize eklemeniz gerekir:
- Karmaşık karbonhidratlar (aşırı olmayan porsiyonlarda)
- Vitamin ve mineraller
- Proteinler (yağsız etlerden, balıktan ve bitkisel kaynaklardan)
Diğer yandan, enflamasyonu kötüleştiren herhangi bir gıdadan da kaçınmalısınız. Kaçınmanız gereken bu gıdalardan bazılarına doymuş yağlar, kırmızı et, tam yağlı süt ürünleri, kızarmış gıdalar, abur cuburlar ve şeker de dahildir.
Bu yazımızı da keşfedin: Crohn Hastalığını Tedavi Etmek İçin Bilmeniz Gerekenler
4. Acınızı Geçirmek İçin Ağrı Kesici ya da İlaç Almaktan Kaçının.
Ibuprofen ya da naproksen gibi ağrı kesiciler almak Crohn hastalığından muzdarip olan kişiler için komplikasyonlara yol açabilir. Bundan dolayı, eğer gerekliyse, bir alternatif olarak parasetamol ilaçlar almanız önerilir.
Durum ne olursa olsun, herhangi bir ilaç almadan önce öncelikle doktorunuza danışmalısınız.
5. Probiyotik Tüketiminizi Arttırın
Probiyotikler bu hastalığın semptomlarından bazılarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bağırsak mikrobiyotasını yerine koymaya yardımcı olan iyi bakteriler ile doludurlar. Bundan dolayı, probiyotikler Crohn hastalığının neden olduğu enflamasyonu kontrol etmeye yardımcı olurlar.
Probiyotik içeren bazı gıdalar şunlardır:
- Doğal yoğurt
- Kefir
- Alman tipi lahana turşusu (sauerkraut)
- Turşu
- Kombucha çayı
- Kimchi
6. Prebiyotik Gıdalar Yiyin.
Prebiyotik gıda tüketiminizi arttırmak da bu hastalığın etkileri ve semptomları ile savaşmaya yardımcı olur.
Prebiyotik gıdaların arasında muz, kuşkonmaz ve pırasa bulunmaktadır. Bu gıdalar bağırsaktaki sağlıklı bakterilere besin sağlar ve bunların büyümesini teşvik eder.
Bu yazımızı da okuyun: Probiyotiklerle Prebiyotikler Arasındaki Farklar
7. Stresinizi Kontrol Edin.
Bağırsak problemleri stresli dönemlerde kötüleşebilir. Bu biraz abartı gibi görünebilse de, stres sindirim sisteminizin sağlığını etkiler. Bundan dolayı yoga, meditasyon ya da tai chi gibi rahatlama metotları kullanmak önerilir.
8. Tütünden Kaçının.
Sigara kullanan insanlar Crohn hastalığını kontrol etmekte zorlanır. Tütündeki toksik maddeler bağırsağı daha çok tahriş eder ve bu hastalığın relapslarını arttırır.
Sigara kullanmayı bırakmak için profesyonel yardım almalısınız.
9. Yardım Alın.
Crohn hastalığının bazen vücudunuzdan daha fazlasını etkileyebileceğini anlamalısınız. Bazen bu durum anksiyete ve depresyona da neden olabilir.
Bundan dolayı bu hastalıktan muzdarip olan insanların psikolojik destek almaları ve aileleri, arkadaşları ve benzer durumlar yaşamış olan diğer insanlardan oluşan güçlü bir destek sistemleri olması önerilir.
10. Hangi Gıdaların Crohn Hastalığını Azdırdığını Bilin.
Crohn hastalığı herhangi bir spesifik gıdadan dolayı oluşmasa da, ve herhangi bir gıdanın bu hastalığı tetiklediğini destekleyen bir kanıt bulunmasa da bu hastalığı azdıran ve kontrol edilmesini zorlaştıran bazı gıdalar vardır.
Eğer Crohn hastalığı ile başa çıkmakta zorlanıyorsanız en iyisi aşağıdaki gıdalardan kaçınmak olabilir:
- İşlenmiş gıdalar ya da abur cuburlar
- Rafine unlar ve bunların varyasyonları
- Tam yağlı süt ürünleri
- Soyulmamış gıdalar
- Lif açısından zengin olan meyveler
- Şekerli içecekler ve gazlı içecekler.
Crohn hastalığınız mı var? O zaman, bu hastalığı daha iyi kontrol etmek için bu 10 ipucunu takip etmeniz en iyisi olacaktır. Eğer bu hastalıktan muzdarip olabileceğinizden şüpheleniyorsanız doktorunuza danışın ve deneyimlemekte olduğunuz semptomlardan bahsedin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lichtenstein, G. R., Loftus, E. V., Isaacs, K. L., Regueiro, M. D., Gerson, L. B., & Sands, B. E. (2018). ACG Clinical Guideline: Management of Crohn’s Disease in Adults. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2018.27
- Kammermeier, J., Morris, M. A., Garrick, V., Furman, M., Rodrigues, A., & Russell, R. K. (2016). Management of Crohn’s disease. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/archdischild-2014-307217
- Donnellan, C. F., Yann, L. H., & Lal, S. (2013). Nutritional management of Crohn’s disease. Therapeutic Advances in Gastroenterology. https://doi.org/10.1177/1756283X13477715
- Roy, D. (2011). Probiotics. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00317-2
- Narula, N., & Fedorak, R. N. (2009). Does smoking reduce infliximab’s effectiveness against Crohn’s disease? Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2009/431349
- A., S., L., W., J., H., & P., K. (2017). Smoking is associated with risk for developing inflammatory bowel disease including late onset ulcerative colitis: a prospective study. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1080/00365521.2017.1418904
- Veauthier, B., & Hornecker, J. R. (2018). Crohn’s disease: Diagnosis and management. American Family Physician.