Dildeki Siyah Lekeler Ne Anlama Geliyor?
Garip görünebilir ancak dildeki siyah lekeler düşündüğünüzden çok daha yaygın bir durumdur. Bu lekelere sahip olan kişilerin sağlıkları konusunda endişelenmesi son derece normaldir. Ancak bu soruna neden olan faktörler hem sayıca fazla hem de çeşitlidir.
Bu lekelerin görünüşü ve belirdiği bölgeler kişiden kişiye değişir. Aynı zamanda bu lekeler dilin arkasında da belirebilir ve bazen tüylü bir görünüme sahip olur. Başka bölgelere de yayılabilen bu lekeler çoğu zaman geçicidir. Bu lekelerin ne kadar süre ağzınızda kalacağı bulundukları bölgeye bağlıdır.
Bu yazıda, dilde beliren siyah lekelerin ana nedenlerinden ve bu durumun muhtemel sonuçlarından bahsedeceğiz.
Dildeki siyah lekeler: Nedenleri
Normal koşullarda dil kırmızı renktedir ve papilla denilen küçük yumrularla kaplıdır. Ancak bazı durumlarda papillaların rengi değişebilir ve şişebilir; böyle bir durumda bu küçük yumrular siyah bir görünüm kazanır.
Dilde beliren siyah noktalar genelde ağız hijyenine önem verilmediğinde ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda bu siyah lekeler ağız kanserinin, ilaçların yan etkisinin veya sigara tüketiminin belirtisi olabilir.
Siyah tüylü dil
Böyle bir durumda dil kararır ve tüylü bir görünüme sahip olur; ölü deri hücreleri birikir ve papillaların şişmesine neden olur. Ağızda biriken bakteriler, gıda kalıntıları ve tütün kullanımı dili ve dolayısıyla papillaları kirletir. Dildeki bu lekeler önemli bir sorun olarak görülmez ve çoğu zaman geçici bir durumdur. Birçok faktör bu soruna neden olabilir:
- Antibiyotik ve dili tahriş eden ağız gargaralarının kullanımı
- Ağız hijyenine önem vermemek
- Aşırı kahve veya çay tüketmek
- Alkol ve sigara kullanmak
Dildeki siyah lekeler genellikle insanları endişelendirir. Ancak bu durum daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmadığı ve ağrısız olduğu için çoğu zaman endişelenmenize gerek yoktur. Genellikle yukarıda bahsettiğimiz faktörleri ortadan kaldırdığınızda ve ağız hijyeninize dikkat ettiğinizde bu siyah lekeler ortadan kaybolur.
Bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz: Dil Beyazlığı Sorununa 8 Doğal Çare
Dilde hiperpigmentasyon olması
Dilde hiperpigmentasyon olması, dilin üzerinde siyah lekelere yol açan ancak zararlı olmayan bir durumdur. Bu sorun Afrikalı ve Asyalı kişilerde nispeten daha yaygındır. Bazen çocuklarda da görülebilmesine rağmen, genellikle 20-30 yaş arasındaki kişilerde daha sık ortaya çıkar. Çoğu zaman dilin yan kısımlarını ve uç bölgesini etkiler.
Bilim insanları genetik bir faktörün bu hastalığa neden olabileceği üzerinde bazı araştırmalar yapıyor, ancak bu durumun nedenini hala tam olarak bilemiyoruz. Günümüzde bazı çalışmalar bu hastalığın kalıtımsal kökenlerini bulmayı amaçlıyor.
Mantar enfeksiyonu
Mantar enfeksiyonu, ağız hijyenine önem vermeyen kişilerde daha yaygındır. Ancak bu siyah lekelerin bazı antibiyotiklerin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkabildiğini biliyoruz. Çünkü antibiyotikler iyi türler de dahil olmak üzere dilde bulunan bakterileri etkiler ve değiştirir.
Yaralanmalar
Tahmin edebileceğiniz gibi, diliniz de vücudunuzun diğer kısımları gibi yaralanabilir. Dokuyu tam olarak yırtmayan herhangi bir darbe veya ısırık, dilin üzerinde küçük bir yara veya çürük oluşturabilir. Bu yaralar genellikle dildeki küçük siyah lekelere benzer.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Dil Ülseri Tedavisinde 6 Doğal Yöntem
İlaç kullanımından dolayı oluşan siyah lekeler
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, antibiyotikler dilinizdeki bakteri florasının zayıflamasına neden olabilir. Bu yüzden herhangi bir mantar enfeksiyonuna yakalanması daha kolay olur. Ancak bazı başka ilaçlar da bu tür lekelere yol açabilir. İlaçların yan etkileri karmaşık bir konudur ancak yan etkiden dolayı ortaya çıkan bu lekeler geçicidir. Bu soruna neden olan ilacı vücudunuza almayı kestiğinizde diliniz eski haline döner.
Dildeki siyah lekeler hakkında bazı önemli bilgiler
Dilde ortaya çıkan siyah lekeler birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Ancak çoğu durumda bu sorunun nedeni ağız hijyenine önem vermemek ve sigara içmektir. Bu yüzden ağız sağlığına ve hijyenine önem vermeniz gerekiyor. Aynı zamanda çoğu diş hekimi günde en az iki defa dişlerinizi fırçalamanız gerektiğini söylüyor. Benzer şekilde diş hekimleri tarafından hem diş ipi kullanmanız hem de ağzınıza gargara yapmanız da tavsiye ediliyor.
Tüm bunlara ek olarak, sigara içmek gibi kötü alışkanlıkları da bırakmanız gerekiyor. Sigara içmek sadece dilinizde siyah lekelere neden olmaz, aynı zamanda ağız kanserine de neden olabilir.
Eğer dilinizin renginde veya ağzınızın herhangi bir bölümünde farklılaşma gözlemliyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Doktorunuz probleminizi tam olarak teşhis etmek için gereken testleri yapacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Domínguez P, Minguella I. Tractament de la cetoacidosis diabètica. But Soc Cat Pediatr 1989; 49: 385-95.
- Fernández Y, Palomeque A, Luaces C, Pons M, Gibert A, Martín JM. Tratamiento de la cetoacidosis diabética. Arch Pediatr 1995; 46: 443-6.
- Rodríguez Hierro F. Diabetes mellitus (I). En: Argente J, Carrascosa A, Gracia R, Rodríguez Hierro F, editores.
Tratado de Endocrinología Pediátrica y de la adolescencia. Madrid: Edimsa; 1995. p. 943-64. - Rodríguez F, Torres M. Diabetes: pauta de actuación en el Servicio de Urgencias ante un posible debut diabético. En: Pou-Fernández J, editor. Urgencias en Pediatría. Protocolos diagnóstico-terapéuticos. Madrid: Ergon; 1999. p. 349-58.
- Corripio Collado R, Rivera Luján J, Gallach Figueras I. Urgencias endocrino-metabólicas: Diabetes Mellitus. En: Benito J.