Diyetiniz için Gerekli 8 Anti-Enflamatuar Yiyecek
Anti-enflamatuar yiyecekler neler biliyor musunuz? Vücudunuzun enflamatuar süreçleri, herhangi bir iç ya da dış ajan tespit ettiğinde bağışıklık sistemini harekete geçiren iyileşme sürecinin parçasıdır.
Kızarıklık, ağrı ve sıcaklık hissi gibi belirtilere ek olarak, etkilenen bölgede artan hacim ile karakterize edilir.
Enflamasyon patojen saldırıları ya da tahriş edici şeylerle ilişkili olabilir. Bununla birlikte, aynı zamanda travma ya da ilerleyici bir hastalıktan da kaynaklanabilir.
Ciddiyet seviyesi, onu tetikleyen şeylere bağlıdır. Bununla birlikte, iltihaplanma neredeyse her zaman tüm vücut sağlığı için sorun teşkil eder.
Neyse ki kökeninden bağımsız olarak, enflamasyonu belirli gıdaların anti-enflamatuar özellikleriyle doğal olarak kontrol altına alabilirsiniz.
Bu makalemizde, bu konuda size yardımcı olabilecek en iyi sekiz yiyeceği paylaşmak istiyoruz. Böylece bunları düzenli diyetinize dahil etmeye başlayabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Bölgesel Yağ Yakmaya Yardımcı Yiyecekler
Anti-enflamatuar yiyecekler
1. Yaban Mersini
Yaban mersini çok popüler oldu çünkü bu meyve önemli bir lif ve antioksidan kaynağıdır. Bunlar, vücudunuzun hücrelerini korumaya yardımcı olur.
Bu özellikler, vitamin ve minerallerine ek olarak vücudunuzun enflamasyon süreçlerini dengede tutmaya yardımcı olur. Bu, artrit ve kalp problemleri gibi kronik vakalar için de geçerlidir.
2. Soğan
Soğan, anti-enflamatuar yiyecekler listesinde ilk sıralardadır. Düzenli soğan tüketimi, iltihap ve bulaşıcı hastalık riskini azaltacak bir alışkanlıktır.
Bu sebze allisin ve kuersetin gibi anti-enflamatuar maddeler içerir. Her ikisi de dokuları serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korumaya yardımcı olur.
Ayrıca antibiyotik ve antifungal özellikleri ile öne çıkar ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.
Ayrıca bakınız: Ağrı, Enflamasyon ve Artrit İçin Zerdeçal İçeceği
3. Sarımsak
Sarımsak, soğana benzer besin özellikleri ile çeşitli hastalık türlerini önleyen ve tedavi edebilen anti-enflamatuar bir gıdadır.
Ana bileşeni olan allisin, ağrı kesici olarak işlev görür ve rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Mesela bunlar artrit ya da şok vakalarında ağrıyı azaltmak için idealdir.
4. Domates
Sıradaki bu lezzetli sebze şişliği ve ağrıyı en aza indiren temel besin kaynaklarından biridir. Ayrıca günlük diyetinize kolayca dahil edebilirsiniz.
Serbest radikallerin olumsuz etkilerini önleyen ve dokularda enflamatuar tepkileri önleyen antioksidanlardan biri olan likopen gibi maddeler içerir.
Ayrıca gerekli vitamin ve mineralleri de sağlar. Bunlar emildikten sonra, hücrelerinizi korur ve vücutta toksinleri ve patojenleri ortadan kaldıran süreçleri geliştirirler.
5. Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı kozmetik ve tıbbi bir ürün olarak çok önemli bir yer kazandı. Bunun nedeni, taşıdığı temel besin maddelerinin harika faydalar sağlamasıdır.
Yoğun miktarda kaloriler ve yağlar içerir. Ancak sindirimi kolaydır ve antioksidan içeriği vücudunuzun korunmasına yardımcı olur.
Kaslarda ve eklemlerde iltihabı kontrol etmek için önerilir. Sonuçta, kan dolaşımını artırır ve rahatlamanıza yardımcı olan bir termojenik etki sağlar.
6. Keten tohumu
Keten tohumu anti-enflamatuar özelliklere sahip gıdalar arasında çok önemli bir yer taşır. Sonuçta, omega-3 yağ asitleri ve fitobesinler taşıyan bitkisel bir kaynaktır.
Bu maddeler, dokularınızın enflamatuar süreçlerini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca, hücresel yaşlanma ile mücadelede oldukça etkilidirler.
Ayrıca özellikleri hormonal dengesizlikleri önler ve hastalıklara neden olan toksinleri ve bakterileri yok etmeye yardımcı olur.
Ayrıca, keten tohumu diyet lifi içerdiği için, iyi sindirimi desteklemek ve bağırsak problemlerini önlemek için idealdir.
7. Ananas
Bu lezzetli tropik meyvenin sağlığınız için birçok faydası vardır. Ana anti-enflamatuar ajanlar, diğer şeylerin yanı sıra, antioksidanlar içeren ve kanserle savaşan doğal bir enzim olan bromelain’den türetilir.
Ayrıca idrar söktürücü ve temizleyici özelliklere sahiptir. Bunlar, toksinleri ve vücutta tutulan sıvıları temizleyerek enflamasyonun kötüleşmesini önler.
Düzenli ananas tüketimi, eklem sağlığını korumanıza ve sindirim ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.
8. Soğuk su balıkları
Son olarak, bu tür balıklar önemli miktarda omega-3 yağ asitleri içeren balıklardır.
Ayrıca amino asitler ve antioksidanlar sağlayan bu besin grubu, kalp problemleri ve eklem hastalıkları geliştirme riskinizi azaltır.
Bunlara ek olarak, bu tür balıkları haftada en az iki kez yediğinizde, arterlerde enflamasyonu uyaran yağları temizlemenize yardımcı olur.
En çok tavsiye edilen balıklardan bazıları şunlardır:
- Tuna
- Somon
- Orkinos
- Sardalye
- Morina
- Ringa
- Alabalık
Bu yiyecekleri ne sıklıkla yiyorsunuz? Artık vücudunuz için ne kadar iyi olduklarını bildiğinize göre, bunları yemek programınıza eklemeyi deneyin.
Genel olarak, bunları tüketmek bağışıklık sistemi sağlığınızı güçlendirecektir. Ayrıca anti-enflamatuar yiyecekler çeşitli hastalıkların ciddiyetini azaltmaya yardımcı olur.
Bu gıdaları tüketirken çok yağ ve şeker içeren bir diyet uygulamamaya özen gösterin, çünkü bu maddeler bahsettiğimiz gıdaların etkilerini azaltacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lin W, Li Z. Blueberries inhibit cyclooxygenase-1 and cyclooxygenase-2 activity in human epithelial ovarian cancer. Oncol Lett. 2017 Jun;13(6):4897-4904. doi: 10.3892/ol.2017.6094. Epub 2017 Apr 25. PMID: 28599493; PMCID: PMC5453164.
- Mahomoodally F, Ramcharun S, Zengin G. Onion and Garlic Extracts Potentiate the Efficacy of Conventional Antibiotics against Standard and Clinical Bacterial Isolates. Curr Top Med Chem. 2018;18(9):787-796. doi: 10.2174/1568026618666180604083313. PMID: 29866009.
- Mirahmadi M, Azimi-Hashemi S, Saburi E, Kamali H, Pishbin M, Hadizadeh F. Potential inhibitory effect of lycopene on prostate cancer. Biomed Pharmacother. 2020 Sep;129:110459. doi: 10.1016/j.biopha.2020.110459. Epub 2020 Jun 30. PMID: 32768949.