Bölgesel Yağ Yakmaya Yardımcı Yiyecekler

Bölgesel Yağ Yakmaya Yardımcı Yiyecekler
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bazı yiyecekler vücudun belirli bölgelerinde oluşan bölgesel yağ kütlelerini azaltmanıza yardımcı olur. Bu yiyecekleri yedikten sonra vücudunuzu istediğiniz şekle sokmak için genel yağ kütlenizi azaltabilirsiniz.

Yağ yakıcı besinler

Eğer kalça, uyluk ya da mide bölgenizdeki yağ kütlesini azaltmaya çalışıyorsanız, yağ yakıcı yiyeceklerin genel ve bölgesel yağ yakımında etkin rol oynadıklarını bilmeniz gerekiyor.

Bölgesel yağ yakımı

Bu tür yiyecekler hakkında pek çok bilgi olmasına rağmen kilo verme konusunda kendisini kanıtlayan çok azdır. Bazı insanlar yeşil çay, acı biber, soya fasulyesi, greyfurt, sarımsak ve zencefil gibi yiyeceklerin metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olduğuna inanırlar.

Bununla birlikte görünür etkileri diyetinize eklemeyi önemsemeyecek kadar küçüktür, hatta bazıları kilo vermenize etkisi olmadığını düşünür fakat gerçek öyle değildir.

Mide bölgesindeki yağları yakan yiyecekler

Mide bölgesinde oluşan yağlar arterleri tıkaması ve kalp problemlerine neden olması nedeniyle birçok sağlık risklerine neden olur. Bu nedenle erkeklerin bel ölçüsü 102 santimetreyi, kadınlarda bel ölçüsü ise 88 santimetreyi geçmemelidir.

Bu bölgedeki yağ yakımını hızlandırmak için aşağıdaki yiyecekleri tüketmeyi düşünebilirsiniz:

Yağ yakan besinler
  • Az yağlı süt ürünleri: Bu gruba yağsız süt, yoğurt ve az yağlı peynir dahildir. Yüksek miktarda kalsiyum içermeleri yağ hücrelerinin parçalanmasında etkin rol oynar.
  • Sitrik meyveler: Portakal, greyfurt ve limon gibi bazı sitrik meyveler yüksek miktarda C vitamini içerir. Vücudun yağlanmasına yardımcı olan insülin hormonun salgılanmasını düzenler ve azaltır.
  • Kavun: Potasyum açısından zengin olan bu meyve, vücudunuzdaki sodyum seviyesini düzenler ve şişkinlik sorunlarından kurtulmamıza yardımcı olur.
  • Ceviz: Yüksek omega-3 içeriği sayesinde ceviz, kortizol gibi stres hormonun salgılanması seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Bunun gibi stres hormonları kilo alımına katkıda bulunur, bu yüzden sık sık ceviz yemeyi ihmal etmemeliyiz.
  • Badem: Protein, kalsiyum, lif ve omega-3 açısından zengindir, bu da bademi büyük bir enerji kaynağı haline getirir. Ayrıca şeker seviyesini kontrol etmeye ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur.
  • Yulaf: Kolesterol düzeylerinin düşmesine yardımcı olan yüksek düzeyde lif ve protein içerir. Aynı şekilde yağ ve toksinleri hapseden maddeler barındırarak kanı temizledikleri bilinmektedir, bu yüzden de vücuttaki yağ ve toksin atımı kolaylaşır.
  • Somon balığı: Bu balık yüksek omega-3 konsantrasyonuna, metabolizmanızı hızlandıran ve karın yağlarını yakmanıza yardımcı olan iyi kolesterol (HDL) oluşturmaya yardımcı olan proteinlere sahiptir.
  • Zeytinyağı: Zeytinyağı vücudunuz için sağlıklı olan doymamış yağlar bakımından zengindir. Ayrıca vücudunuzun besinleri daha kolay emmesine ve kolesterol seviyesini düşürmesine yardımcı olur.

Uyluk ve kalça bölgesindeki yağları yakan yiyecekler

uyluk ve kalça bölgesi yağı

Mide bölgenizdekilere benzer olarak, uyluk ve kalça bölgenizdeki yağların yakımını hızlandıracak belirli yiyecekler vardır. Birkaç örnek:

  • Kepekli tahıllar: Kahverengi pirinç, yulaf, kepekli ekmek, makarna ve patlamış mısır.
  • Baklagiller: En iyi örnekleri bezelye, fasulye ve mercimektir.
  • Yağsız proteinler: Bazı örnekleri, haşlanmış tavuk, yumurta, az yağlı süt ürünleri, taze balık, tofudur.
  • Lif (Fiber): Vücudumuza faydası olan lif açısından zengin yiyecekler elma, patates, çilek ve brokolidir.

Vücudunuzun belirli bölgelerinde yağ yakmak için bu yiyecekleri gün içerisinde dengeli bir şekilde tüketmeye ve buna uygun diyet planı yapmayı unutmayın. Düzenli yapılan egzersiz aynı zamanda yağ yakmak için oldukça önemli bir parçadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Champagne CM, Broyles ST, Moran LD, et al. Dietary intakes associated with successful weight loss and maintenance during the Weight Loss Maintenance trial. J Am Diet Assoc. 2011;111(12):1826–1835. doi:10.1016/j.jada.2011.09.014
  • Roby, F. B. (1962). Effect of exercise on regional subcutaneous fat accumulations. Research Quarterly of the American Association for Health, Physical Education and Recreation. https://doi.org/10.1080/10671188.1962.10613202
  • Aguilar-Salinas, C. A. (2007). Mesa redonda XXV. Adiposidad abdominal como factor de riesgo para enfermedades crónicas. Salud pública de México49, 311-316.
  • Bouza, A., Bellido, D., Rodríguez, B., Pita, S., & Carreira, J. (2008). Estimacíon de la grasa abdominal visceral y subcutánea en pacientes obesos a través de ecuaciones de regressíon antropométricas. Rev Esp Obes6(3), 153-62.
  • Pérez Miguelsanz, M., Cabrera Parra, W., Varela Moreiras, G., & Garaulet, M. (2010). Distribución regional de la grasa corporal: Uso de técnicas de imagen como herramienta de diagnóstico nutricional. Nutrición Hospitalaria25(2), 207-223.
  • Blaak, E. (2001). Gender differences in fat metabolism. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. https://doi.org/10.1097/00075197-200111000-00006

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.