5 Doğal Yolla İdrar Yolu Enfeksiyonları Nasıl Rahatlatılır?
Mesane enfeksiyonları teşhisi konuldu ve iyileşmek için doktorunuz tarafından verilen tedaviye ek olarak evde neler alabileceğinizi bilmek mi istiyorsunuz? Bu durumda okumaya devam edin. Bugünkü yazımızda size idrar yolu enfeksiyonlarını doğal yollarla nasıl rahatlatacağınızı anlatacağız.
Bu tür enfeksiyonların oluşturabileceği ağrı ve rahatsızlığı hafifletmenin yanı sıra bakterileri idrar yolundan olabildiğince çabuk çıkarmaya yardımcı olacak bazı çözümler vardır. Ek olarak, ana risk faktörlerini ve bunlardan kaçınmak için neler yapabileceğinizi bilmek önemlidir.
İdrar yolu enfeksiyonları: En yaygın nedenler ve semptomlar
İdrar yolu enfeksiyonları, böbrekler, üreterler, mesane veya üretra olsun, bu sistemin herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Mesanede (en yaygın alanlardan biri) ortaya çıktıklarında sistitten bahsediyoruz.
Bu enfeksiyon türü genellikle bakteriyel bir kökene sahiptir. Bakteriler idrar yoluna (üretra yoluyla) girdiğinde ve vücut onları yok edemediğinde ortaya çıkar. Daha sonra mesanede çoğalırlar. Böbrek taşları ve prostat büyümesi de idrarın normal şekilde dışarı atılmamasına ve sistit riskinin artmasına neden olabilir.
Mesane enfeksiyonlarına ayrıca kötü hijyen alışkanlıkları, uzun süre ıslak veya dar giysiler giymek ve korunmasız cinsel ilişki neden olabilir.
Dr. Talha H. İmam’a göre : “Sistit, özellikle doğurganlık dönemlerinde kadınlar arasında yaygındır. Kadınların daha yatkın olmasının birkaç nedeni vardır, en dikkat çekeni üretranın kısalığı, vajinaya ve bakterilerin yaygın olarak bulunduğu anüse yakınlığıdır.”
Ayrıca menopoz başlangıcı, kontraseptif kullanımı, bağışıklık sisteminin baskılanması, idrar yolu malformasyonları, yakın zamanda idrar yolu prosedürleri veya kateter kullanımı gibi başka risk faktörleri de vardır.
Belirtiler her zaman ortaya çıkmaz, ancak en yaygın olanları şunlardır:
- Sürekli idrara çıkma ve küçük miktarlarda idrar yapma ihtiyacı
- Tuvalete giderken ağrı veya yanma
- Mesane boş olmasına rağmen idrar yapma dürtüsü hissetmek
- Bulutlu idrar ve kan varlığı
- Alt karında ağrı veya kasıkta basınç ve kramp
Bu makaleyi de okumaktan keyif alabilirsiniz: Hamilelikte Sistit Ev İlaçlarıyla Nasıl Tedavi Edilir?
Sistit tedavisi
Bu enfeksiyonun tedavisi genellikle kısa bir süre için antibiyotik ve analjezik ilaçlardan (gerektiğinde) oluşur. Cerrahi sadece nadir durumlarda kullanılır.
Tıbbi tedaviye ek olarak, mesane enfeksiyonu olan kişilere, semptomları hafifletmeye ve iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olan iyi bir günlük hidrasyon sürdürmeleri tavsiye edilir.
Sistit genellikle ciddi bir sağlık sorunu olmasa da, komplikasyonları ve uzun vadeli önemli sonuçları önlemek için buna dikkat etmek ve doktorunuzun talimatlarına uymak önemlidir.
Mesane enfeksiyonlarını hafifletmek için 5 çare
Hidrasyon, idrara çıkmayı uyardığı ve bakterilerin yok edilmesini desteklediği için sistitten muzdaripken çok önemlidir. Ek olarak, ağrıyı dindirmek için teknikler uygulamak ve infüzyonlar içmek de mümkündür.
En iyi doğal seçeneklerden bazılarına bir göz atalım.
1. Kızılcık, karpuz ve vişne içeceği
Kızılcık suyu geleneksel olarak mesane enfeksiyonları için bir adjuvan olarak kullanılmıştır. Çalışmalar, özellikle tekrarlayan mesane enfeksiyonu olan kadınlarda önleyici bir yöntem olarak etkili olduğunu göstermektedir.
Antioksidanlar ve diğer biyoaktif bileşenler içeren diğer meyvelerle karıştırıldığında, tedavide de büyük bir yardımcı olabilir. Ancak pıhtıönler ilaç kullanan kişilere önerilmediğini de belirtmek gerekir.
İçindekiler
- ½ su bardağı taze yaban mersini (75 gram)
- ½ su bardağı doğranmış karpuz (75 gram)
- Taze nane (isteğe bağlı)
- ½ su bardağı kiraz (75 gram)
- 1 su bardağı su (250 mililitre)
Nasıl yapılır
- Meyveleri yıkayın ve yaban mersini ve kirazları iyice süzün.
- Ayrı olarak, karpuzun posasını çıkarın ve kabuğunu ve tohumlarını atın.
- Tüm malzemeleri blendera alın ve 2 veya 3 dakika boyunca iyice karıştırın. Pürüzsüz bir içecek aldığınızdan emin olun.
- Ölçülü olarak servis yapın ve için.
- Ekstra bir lezzet dokunuşu için birkaç taze nane yaprağı ekleyebilirsiniz.
2. Papatya infüzyonu ile mesane enfeksiyonlarını rahatlatın
Popüler bilgelik her zaman klasik papatya infüzyonunu dikkate alır, çünkü bu bitkinin çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesinde yararlı olan yatıştırıcı, analjezik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır.
Bu bitkinin idrar yolu enfeksiyonları üzerindeki etkisine dair somut bir çalışma bulunmamakla birlikte ağrıları dindirmek için faydalı olabilir. Ayrıca, evde yapması çok kolay olan, günlük hidrasyona ve tutulan sıvıların atılmasına katkıda bulunabilecek doğal bir içecektir.
İçindekiler
- 1 adet papatya çayı poşeti
- 1 su bardağı su (yaklaşık 250 mililitre)
Nasıl yapılır
- Suyu bardağa dökün ve mikrodalgada birkaç dakika ısıtın.
- Ardından su köpürmeye başlayınca papatya çayı poşetini yerleştirin.
- Kabı kapatın ve 5-6 dakika demlenmesine izin verin.
- Yudumlayarak iç.
3. Bir ayı üzümü infüzyonu
Ayı üzümü ( Uva ursi ) olarak bilinen bitki mesane enfeksiyonları için çok faydalıdır. Yaprakları özellikle E. coli’ye karşı antimikrobiyal aktivite gösterir. Aynı zamanda idrar hacmini artırmaya yardımcı olan bir diüretiktir.
İçindekiler
- Bir yemek kaşığı yaban mersini yaprağı
- 1 su bardağı su
Nasıl yapılır
- Suyu ısıtın. Kaynamaya başlayınca ayı üzümü yapraklarını ekleyin.
- Örtün ve 4 veya 5 dakika demlenmeye bırakın. Süzün ve içmeye hazır (günde en fazla 1 veya 2 bardak).
Not : Bearberry, toksik olabilen bir bileşen (hidrokinon) içerir. Bu nedenle önerilenden daha yüksek dozlar veya 5 günden fazla alınması önerilmez. Bu seçeneği seçmeden önce bir doktora danışmak iyi bir fikirdir. Çocuklarda uygulanmamalıdır.
4. Huş ağacı infüzyonu ile mesane enfeksiyonlarını rahatlatın
Popüler inanışa göre huş çayı, mesane enfeksiyonlarının rahatsızlığı için tüketebileceğiniz bir başka doğal içecektir. Ayrıca tüm idrar söktürücü bitkiler bu durumda yardımcı olur.
İçindekiler
- 1 çay kaşığı huş ağacı (5 gram)
- 1 su bardağı su (250 mililitre)
Nasıl yapılır
- Bir bardak suya bir çay kaşığı huş ağacı ekleyin ve kaynatın.
- Daha sonra kaynama noktasına gelince altını en aza indirip 2 veya 3 dakika daha pişirin.
- 10 dakika demlenmesini bekleyin ve ardından süzün.
Not : Hipertansiyon veya kalp hastalığınız varsa bu içeceği tüketmekten kaçının. Bu konuda daha fazla bilgi için doktorunuza danışınız.
Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunları da okumak hoşunuza gidebilir: İdrar Yolu Enfeksiyonları İle Savaşmak İçin 5 İçecek
5. Yerel ısı uygulayın
Son olarak, karın bölgesine veya beline ısı uygulamak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Tek başına bir tedavi olmadığı için uygun ilaçlarla birlikte uygulandığında çok faydalıdır.
Bu en iyi şekilde bir ısıtma yastığı, bir sıcak su şişesi veya kompres uygulayarak yapılır. Her durumda, yanıkları önlemek için dikkatli kullanılmalıdır (özellikle bir ısıtma yastığı tercih ederseniz).
Mesane enfeksiyonlarını gidermek için başka ne yapabilirsiniz?
Mesane enfeksiyonları meydana geldiğinde, uygun tedavi için bir doktora görünmenin zorunlu olduğunu unutmayın. Bu, onları zamanında tedavi etmek ve olası komplikasyonları önlemek için gereklidir.
Bu içecekleri tüketmenin yanı sıra gün boyunca yeterince su içmek ve iyi hijyen alışkanlıklarını sürdürmek önemlidir.
Nüks ve sonraki enfeksiyonlardan kaçınmak için, aynı zamanda, dürtü hissettiğinizde banyoya gitmeniz, küvette banyo yapmak yerine duş almanız, pamuklu iç çamaşırı giymeniz ve cinsel ilişkiden hemen sonra yıkanmanız önerilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bond, P., & Goldblatt, P. (1984). Plants of the Cape Flora. A Descriptive Catalogue. Journal of South African Botany / Supplementary Volume.
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Infección urinaria. Septiembre 2021.
- Das, S. Natural therapeutics for urinary tract-infections – a review. Future J Pharm Sci. Septiembre 2020. 6 (1): 64.
- Guay, D. R. P. (2009). Cranberry and urinary tract infections. Drugs. https://doi.org/10.1109/ICCA.2011.6138086.
- Imam T. H. Infección de la vejiga. Cistitis. Manual MSD. Julio 2021.
- Lozano J. A. Infecciones urinarias. Clínica, diagnóstico y tratamiento. Offarm. Marzo 2001. 20 (3): 99-109.
- Mayo Clinic. Infección de las vías urinarias. Octubre 2020.
- Mount Sinai. Uva ursi.
- Ritchie, T., & Eltahawy, E. (2014). Diagnosis and Management of Fungal Urinary Tract Infections. Current Bladder Dysfunction Reports. https://doi.org/10.1007/s11884-014-0238-7
- Wang Ch-H, Fang Ch-Ch, et al. Cranberry-containing products for prevention of urinary tract infections in susceptible populations: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Archives Internal Medicine. 2012. 172 (13): 988-996.