Erkeklerde Sistit Belirtileri Hakkında Her Şey

Erkeklerde sistit, ağrının yanı sıra idrar yapma alışkanlıklarındaki değişiklikleri içerir. Nasıl tespit edebilirsiniz? Semptomlar söz konusu olduğunda ne yapmalısınız? Bu makalede konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri anlatacağız.
Erkeklerde Sistit Belirtileri Hakkında Her Şey
Karina Valeria Atchian

Yazan ve doğrulayan doktor Karina Valeria Atchian.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sistit, mesanenin iltihaplanması anlamına gelir. Kadınlarda oldukça sık görülen bir rahatsızlık olsa da, erkekler de bu tür enfeksiyonların kurbanı olabilir. Peki ya erkeklerde sistit nasıl belirlenir?

Semptomlar erkekler ve kadınlar arasında çok fazla farklılık göstermez. Bununla birlikte, enfeksiyonun evrimine dikkat etmek önemlidir. Genel olarak, bu enfeksiyon 15 ila 50 yaş arasındaki erkekleri etkiler. Genellikle ciddi olmasa da rahatsız edicidir ve bazen başka hastalıkların bir işareti olabilir.

Aşağıda erkeklerde sistit hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.

Erkeklerde sistit ve idrar yolu enfeksiyonları

Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonları hem alt idrar yolunu – özellikle mesaneyi – hem de üst idrar yolunu ve böbrekleri etkileyebilir. “Sistit” terimi, mesane ve alt idrar yolunu içeren bir idrar yolu enfeksiyonunu ifade eder.

Genel olarak, basit akut sistitten bahsederken, sadece mesaneyi etkileyen, ancak böbreklerin idrar yolunun geri kalanını etkilemeyen bir enfeksiyondan bahsederiz. Bu, hasta yönetimini ve prognozunu tamamen değiştirdiği için önemli bir ayrımdır.

Ayrıca şunu da okumak isteyebilirsiniz: İdrar Yolu Enfeksiyonuyla Savaşmak İçin Çözümler

Erkeklerde sistit belirtileri

Erkeklerde sistit, anatomik olarak erkeklerin daha uzun bir üretraya sahip olduğu göz önüne alındığında kadınlarda olduğu kadar yaygın değildir. Bu, patojenlerin mesaneye ulaşmasını zorlaştırır. Aynı zamanda, Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi’ndeki bir yayına göre, prostat sıvısından gelen antibakteriyel savunmadan da kaynaklanabilir.

Çoğu durumda, bu enfeksiyon komplikasyon içermez ve semptomlar kadınların yaşadıklarına benzer. Genel olarak erkeklerde sistit semptomları şunları içerir:

  • Dizüri: Bu, idrar yaparken ağrıya işaret eder. Hastalar bunu yanma veya batma hissi olarak algılayabilir.
  • İdrara çıkma sıklığı: Bir kişinin idrar yapma sayısındaki artış.
  • Çıkarma aciliyeti: Başka bir deyişle, ani bir idrara çıkma ihtiyacı veya idrarı tutamama.

Diğer daha az sık görülen semptomlar şunları içerir:

  • Suprapubik ağrı
  • Geceleri, gündüz olduğundan daha sık idrara çıkma anlamına gelen noktüri
  • İdrarı çıkarmada zorluk
  • Hematüri (idrarda kan)
ağrılı idrar
Erkeklerde sistit semptomları kadınlarınkine benzer. İdrar yaparken yanma hissi, acil idrara çıkma ihtiyacı ve sık idrara çıkma olabilir.

Muhtemel komplikasyonlar

Erkekler tekrarlayan sistit semptomları yaşadığında veya semptomlar pelvik veya perineal ağrı ve ateşle birlikte ortaya çıktığında, prostatit olasılığını dikkate almak en iyisidir. Bu nedenle, doktorlar hastaları bir üroloji uzmanına yönlendirmeyi değerlendirmelidir.

Aynı zamanda, ateş, titreme, yorgunluk ve yanlarda veya kostovertebral açıda hassasiyet olması erkeklerde basit akut sistit ile uyumlu değildir. Bu klinik belirtiler söz konusu olduğunda, hastalar aslında piyelonefrit yaşıyor olabilir.

Doğru antimikrobiyal tedaviyi reçete etmek ve komplikasyonlardan kaçınmak söz konusu olduğunda sistitin doğru teşhisi çok önemlidir. Doktor, semptomların sistit veya başka bir patolojinin sonucu olup olmadığını belirleyecektir.

Teşhis testleri

Erkeklerde sistiti teşhis etmek için, bir doktor semptomlarla ilgili kapsamlı bir soru listesi ile başlayacaktır. Bunu yaparak, aşağıdakileri içerebilecek ek testlerin gerekli olup olmadığını belirleyecektir:

  • İdrar analizi: Doktorlar, piyüriyi tespit etmek için bunu bir mikroskop veya reaktif bir şerit kullanırlar.
  • İdrar kültürü: Doktorlar antibiyotik duyarlılık verilerini kullanarak bir idrar kültürü isteyebilir. Kültürün sonuçlarını beklerken ampirik antibiyotik tedavisinin seçilmesi söz konusu olduğunda gram boyaması faydalı olabilir. Daha sonra doktorlar bakteriüri varlığını gözlemleyeceklerdir. Genel bir kural olarak, erkeklerde şüpheli bir sistit vakası olması durumunda, doktorlar her zaman bu testi yapacaklardır. İlk önce idrar kültürü için numune almadan asla bir antibiyotik tedavisi reçete etmezler.
  • Diğer çalışmalar: Doktorlar akut prostatitten şüpheleniyorlarsa nazik bir dijital rektal muayene yapacaklardır. Hassas ve ödemli bir prostat bu alternatif teşhisi doğrulayacaktır.

Sistitli erkeklerde, özellikle aynı bakteri türünün neden olduğu tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları olanlarda, doktorlar kronik prostatit teşhisini göz önünde bulunduracaktır.

erkeklerde sistit belirtileri
Bir sistit teşhisini doğrulamak ve diğer olası nedenleri ortadan kaldırmak için, bir doktor idrar analizi gibi tamamlayıcı muayeneler önerecektir.

Daha ciddi enfeksiyonlar için risk faktörleri

Bazı belirli özellikler, bir kişinin daha karmaşık bir akut İYE geliştirme riskini artırabilir. Bu nedenle, aşağıdaki özelliklere sahip hastaları tedavi ederken doktorlar özel dikkat göstermelidir:

  • İdrar yolu anomalileri: Nefrolitiazis, stenoz, stentler veya idrar türevleri
  • İmmün sistemi baskılanmış hastalar: Nötropeni veya ileri bir HIV enfeksiyonu
  • Kontrol altında tutulamayan şekerli diyabet

İdrar semptomlarında yapılması gerekenler

Bahsettiğimiz gibi sağlıklı, 50 yaş altı ve başka bir rahatsızlığı olmayan erkeklerde sistit gelişimi düşüktür. Bununla birlikte, 50 yaşından sonra, bazılarının geliştirmeye eğilimli olduğu prostat hipertrofisi göz önüne alındığında risk artar.

İdrar tipi semptomların varlığı göz önüne alındığında, bireyler mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelidir. Bu, teşhiste gecikmeleri önleyecek ve doktorların doğru tedavi sürecini uygulamasına olanak sağlayacaktır. Doktorlar aynı zamanda enfeksiyonun gelişimini idrar kültürünün sonuçlarıyla birlikte kontrol etmelidir.

Bazı durumlarda, doktorların prostatın yanı sıra tüm idrar yolunu değerlendirmesi gerekebilir. İkincisi durumunda, nefrolog veya ürolog muayeneden sorumlu olacaktır.

Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmanın ve bol su içmenin öneminden bahsetmeye değer. Bu faktörler, bu tür enfeksiyonun tekrar etmesini önlemeye yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zanella MC, Schoofs F, Huttner B, Huttner A. Infections urinaires basses non associées aux sondes urinaires chez l’homme. Urétrite, cystite et prostatite [Lower urinary tract infections in men. Urethritis, cystitis and prostatitis]. Rev Med Suisse. 2017;13(558):808‐814.
  • Hooton Thomas, Acute simple cystitis in men, retrieved on 10 June 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/acute-simple-cystitis-in-men?search=cistitis%20men&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
  • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
  • Li R, Leslie SW. Cystitis. [Updated 2020 May 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482435/
  • Roberts, R. G., & Hartlaub, P. P. (1999, September 1). Evaluation of dysuria in men. American Family Physician.
  • Lee G, Romih R, Zupančič D. Cystitis: from urothelial cell biology to clinical applications. Biomed Res Int. 2014;2014:473536. doi:10.1155/2014/473536
  • Lipsky BA. Prostatitis and urinary tract infection in men: what’s new; what’s true?. Am J Med. 1999;106(3):327‐334. doi:10.1016/s0002-9343(99)00017-0
  • Price TK, Dune T, Hilt EE, et al. The Clinical Urine Culture: Enhanced Techniques Improve Detection of Clinically Relevant Microorganisms. J Clin Microbiol. 2016;54(5):1216‐1222. doi:10.1128/JCM.00044-16

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.