Hamilelikte Sistit Ev İlaçlarıyla Nasıl Tedavi Edilir

Eğer hamileliğiniz sırasında sistitiniz olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Bunu engelleyebilecek ya da tedaviye katkıda bulunabilecek bazı doğal çözümler vardır ancak antibiyotiğin yerini tutamazlar.
Hamilelikte Sistit Ev İlaçlarıyla Nasıl Tedavi Edilir

Son Güncelleme: 02 Ocak, 2021

Hamile bir kadının anatomik özellikleri bu üriner enfeksiyonu desteklediğinden, hamilelikte sistit çok yaygındır. Uzmanlar, hamile kadınların %5 ila 10’unun bu durumdan muzdarip olduğunu tahmin etmektedir.

Bunun nedeni rahim büyüklüğünün artmasının mesanenin sıkışmasına neden olmasıdır. Bu, sıvıların tutulmasına ve bununla birlikte patojenlerin gelişmesine katkıda bulunur. Ayrıca, idrarda glikoz varlığı da bununla birlikte artarsa, bakteriler daha fazla substrat ile büyür.

Okumaya devam edin: Böbrekleriniz Ne Yapar?

Sistit Belirti ve Semptomları Nelerdir?

Hamilelikte sistit, hamile olmayan kadınlarda görülen sistit ile aynı semptomlara neden olur. En karakteristik tezahürü, idrar yaparken yaşanan bir yanma hissidir – bu durum bu hastalıktan etkilenen kişilerin yanma, ağrı, tahriş ya da rahatsızlık olarak tanımladığı bir durumdur.

Çok sık, ancak küçük miktarlarda idrar yapmayı içeren pollakiüri adı ile bilinen bir semptomun olması da çok yaygındır. Sadece bazı durumlarda idrar hacminde bir artış olarak tanımlanan poliüri meydana gelir.

Aynı şekilde, hamilelikte sistit yaşanmasının noktüriye ya da uyuduktan sonra geciktirilemez bir idrara çıkma ihtiyacına neden olması da yaygındır. Bu problemden muzdarip olan pek çok kadın, idrarlarını yaptıktan hemen sonra, idrara çıkmaya devam etmek istediklerini ancak bunu yapamadıklarını da belirtmektedir.

Su içen hamile bir kadın.
Hamilelik sırasında hidrasyon, böbrek sisteminin temizlenmesini teşvik etmek için anahtardır.

Hamilelikte Sistit İçin Ev İlaçları

Tüm idrar yolu enfeksiyonları fetüs için tehlikeli olabileceğinden, hamilelik sırasında sistit tespit edilir edilmez tedavi edilmelidir. Bir doktora görünmenin ve doktorun talimatlarını takip etmenin yanı sıra, yardımcı olabilecek birkaç ev tedavisi de vardır.

Sıvı Alımını Arttırmak

JAMA İç Hastalıklarında yayınlanan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yürütülen bir çalışma, günlük sıvı alımının arttırılmasının sistitin tekrarlama riskini %50’ye kadar azaltabileceğini göstermektedir. Doktorlar, toksinlerin salınmasını hızlandırmak için günde iki ila üç litre arasında su içmenizi tavsiye etmektedir.

Hidrasyon her zaman, ancak özellikle hamilelik aylarında, önemli bir konudur. Eğer kadın sıcak iklimlerde yaşıyorsa ya da gebeliğin büyük bir bölümünü yaz sırasında geçiriyorsa, yeterince su içmesi çok önemlidir!

Sık Sık İdrara Çıkmak

Böbrekleri aktif tutmak ve mesaneyi düzenli olarak boşaltmak, hamilelikte sistiti önlemeye yardımcı olur. Bunun nedeni, artık idrarın tamamen boşaltılmaması nedeniyle birikmesi durumunda bakteriyel kontaminasyon dolayısıyla enfeksiyon riskinin artmasıdır.

Hiçbir koşulda idrar tutulmamalıdır. Bu durumun aşırı bir biçimi, sıvının dışarıya akışının engellendiği bir durum olan akut hamilelik retansiyonudur.

Probiyotik Almak

Çok sayıda çalışma, laktobasil içeren probiyotiklerin vajinal florayı yeniden doldurmada etkili olduğunu kanıtlamıştır. Bu, mikrobiyotayı stabilize eder ve Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophiticus ve Klebsiella pneumoniae gibi patojenlerin gelişimini önler.

Bu, hamilelik sırasında sistitin ortaya çıkmasını önler. En iyisi, bunları antibiyotikler ile yapılan ilk tedavi ile birlikte almak ve daha sonra tekrarlamaları önlemek için düzenli olarak almaya devam etmektir.

Kızılcık Suyu İçmek

Çeşitli çalışmalar, kızılcıkların büzücü ve antiseptik özelliklere sahip olduğuna işaret etmiştir. Bakterilerin idrar yolunun duvarlarına yapışmasını önledikleri için hamilelikte sistit yaşanmasını önlemek için uygun bir seçimdirler.

En çok tavsiye edilen yöntem yarım bardak kızılcığı bir bardak suda sıvılaştırmak ve bu suyu sabahları, 10 gün boyunca içmektir. Bugün piyasada ticari formülasyonlar bile bulmak mümkündür.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kızılcık Suyu İçmek Vücuda Ne Gibi Fayda Sağlar?

C Vitamini Alımını Arttırmak

İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemek ya da tedavi etmekte C vitamininin etkinliği konusunda yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bazı araştırmacılar, bu maddenin idrarı asitlendirmeye katkıda bulunduğunu ve bunun da bu sorunu yaşayan insanlara yardımcı olacağını belirtmektedir.

Sağlıklı bir yetişkinde günlük tüketim 75 ila 90 miligram arasında olmalıdır. Sistiti olan insanlarda ise endikasyon daha fazladır, ancak buna doktorun karar vermesi gerekir.

Hamilelikte Sistit Nasıl Engellenir

Hamilelikte sistiti önlemenin en iyi yolu böbrekleri aktif tutmak, uygun bir şekilde beslenmek ve doğru hijyen önlemlerini uygulamaktır. Antibiyotik kullanmak zorunda kalmaktansa sistitin ortaya çıkmasını önlemeye çalışmak her zaman en iyisidir.

Hijyenik Önlemler

İdrar yaptıktan sonra genital bölgeyi uygun şekilde temizlemek önemlidir. Kalan herhangi bir dışkı maddesinin vajinaya girmesini önlemek için temizlik önden arkaya yapılmalıdır.

Ayrıca çok sıkı olmayan pamuklu iç çamaşırları kullanılması da tavsiye edilir. Cinsel ilişkiden önce ve sonra idrar yapmak da en iyisidir.

Yaban mersini satın alan hamile bir kadın.
Kırmızı meyveler yemek idrar yolu enfeksiyonlarının azalması ile ilişkilendirilmiştir.

Yiyecek ve İçecekler

Gün içinde yeterince su içmek ve idrar yapma dürtüsünü her hissettiğinizde mesanenizi tamamen boşaltmak basit önleme tedbirleridir. Amaç, böbrekleri aktif tutmak ve artık idrar kalmasından kaçınmaktır.

Öte yandan, şeker açısından zengin olan ve alkollü içeceklerden kaçınmak, bakteri kolonizasyonunu destekleyen faktörleri azaltacaktır. Aynı şekilde, baharatlı, yağlı ya da kızarmış yiyecekleri düzenli olarak yemekten de kaçınmanızı öneririz. Bunun yerine, su bakımından zengin sebzelerin ve kızılcık gibi kırmızı meyvelerin beslenme düzeninizdeki varlığını arttırın.

Hamilelikte Sistit Gelişiminin Takip Edilmesi

Eğer idrar yaparken ağrı ya da yanma enfeksiyondan sonra geçmeye başlarsa bu bir iyileşmedir. Öte yandan rahatsızlık artarsa, idrara çıkma sıklığı artarsa ve idrar tuhaf görünüyorsa, bu, durumun kötüleştiği anlamına gelir. Bu durum en kısa sürede hekime bildirilmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hooton, T. M. (2018, 1 noviembre). Effect of Increased Daily Water Intake in Premenopausal Women With Recurrent Urinary Tract Infections: A Randomized Clinical Trial. Urology | JAMA Internal Medicine | JAMA Network. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2705079
  • Mulero, Lorena Amador, et al. “Efectividad de la ingestión de arándano rojo sobre las infecciones del tracto urinario en embarazadas.” Matronas profesión 2 (2014): 50-55.
  • Jiménez-Pacheco, A., & Jiménez-Pacheco, A. (2013). El uso de probióticos como alternativa en la prevención de las infecciones urinarias recurrentes en mujeres. Revista médica de Chile, 141(6), 809-810.
  • Martínez, E., Osorio, J., Delgado, J., Esparza, G. E., Motoa, G., Blanco, V. M., … & Ospina, W. (2013). Infecciones del tracto urinario bajo en adultos y embarazadas: consenso para el manejo empírico. Infectio, 17(3), 122-135.
  • García Hurtado, Kely Deyanira. Prevalencia de infecciones de vías urinarias en el embarazo. BS thesis. JIPIJAPA-UNESUM, 2019.
  • Martínez, Jesús Francisco Hernández, et al. “Efecto del embarazo en la prevalencia de vejiga hiperactiva.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 57.4 (2012): 276-279.
  • Kanashiro, A., et al. “Retención de orina en el embarazo y el postparto.” Departamento de servicios médicos-Dirección: Vacante (asume: H. Isábal) (2013): 121.
  • Osorio, María José Alonso. “Cistitis, una infección de alta incidencia.” El farmacéutico: profesión y cultura 576 (2019): 21-26.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.