Doğum İndüksiyonu Nedir ve Nasıl Yapılır?
Doğum indüksiyonu, doğumu hızlandırmak için rahim kasılmalarının yapay şekilde başlatılmasıdır. Bu, jinekologların belirli durumlar için kullandığı programlanmış bir eylemdir. Bu yazımızda, doğum indüksiyonu ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilirsiniz.
Doğum İndüksiyonu
Kasılmaların kendiliğinden başladığı normal doğumun aksine, doğum indüksiyonunda süreç bazı ilaçlar ile yapay olarak tetiklenmektedir.
Genellikle doğumun kendiliğinden başlamasını beklemek tavsiye edilse de, bazı durumlarda doğumu yapay olarak başlatmak gerekebilmektedir. Bu nedenle gerekli durumlarda uzmanlar bu yönteme başvurmaktadır.
Doktorlar Ne Zaman Doğum İndüksiyonunu Önerir?
Annenin veya bebeğin sağlığını etkileyen bir durum meydana geldiğinde doğum indüksiyonu gerekebilir. Bu durumlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Membranların doğum öncesi yırtılması. Kadının suyu geldiğinde, kasılmaların başlaması normaldir. Bununla birlikte bazı durumlarda, kasılmalar başlamayabilir. 12-24 saat içerisinde kasılmalar meydana gelmezse, doktor komplikasyon oluşumunu engellemek için yapay yöntemlerle doğumu başlatabilir.
- Hamilelik süresinin uzaması. Hamileliğin 42. haftasından sonra, doğum doğal olarak başlamıyorsa uzmanlar indüksiyona başvurabilir.
- Annenin hastalıkları. Bazı durumlarda annenin diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları olabilmektedir. Bu durumda komplikasyonları önlemek için doğum indüksiyonu uygulanabilir.
- Mekonyum. İlk dışkı anlamına gelen mekonyum, fetüs için tehlikeli hatta ölümcül olabilir. Bu nedenle, böyle bir durumda da doğum indüksiyonu gerekir.
- Fetal makrozomi. Bu, fetüsün 4.5 kilodan fazla olması anlamına gelir. Anne ve fetüs için belirli riskler olabileceği için, doktor doğum indüksiyonunu önerebilir.
- Rahimde fetal ölüm. Maalesef bu durumda da doğum indüksiyonu kullanılmalıdır.
Hem annenin hem de fetüsün spesifik koşulları kapsamlı bir şekilde değerlendirildikten sonra, uzman doğumun başlatılıp başlatılmayacağına karar verebilir.
Doğum Nasıl Başlatılır?
Doktor en iyi seçeneğin doğumu yapay yoldan başlatmak olduğuna karar verdiğinde, süreç başlar. Bu sürecin iki aşaması vardır:
İlk Aşama: Servikal Dilatasyon
Doğumu yapay olarak başlatmak için, serviksin en az 2-3 santimetre açılması gerekir. Doktor, rahimi uyaran hormonlar olan prostaglandinleri verecektir ve bu sayede açılma süreci başlayacaktır.
Bununla birlikte, hormon verilmesinden açılmaya kadar geçen süre 12-24 saat arasında değişebilir. Bu sebeple, hormonlar genellikle gece verilir ve anne dinlenerek doğuma hazır hale gelebilir.
İkinci Aşama: Amniyotomi veya Oksitosin
Açılma başladığında, jinekolog kasılmaların başlamasını sağlamak için amniyotik keseyi patlatır. Bununla birlikte, amniyotik kesenin patlamasını takiben doğum kendiliğinden başlamazsa, doktor oksitosin uygulayabilir.
Oksitosin, rahim kaslarında kasılmaya yol açan bir hormondur ve damardan verilir. Aynı zamanda, kasılmalar ile birlikte fetüsün ve annenin kalp ritmi de ölçülür.
Oksitosinin ilk dozu genellikle azdır ve jinekolog tarafından uygun görülürse doz yükseltilir. Oksitosin hormonunun ardından, kasılmalar hem anne hem de fetüs için ağrı verici olacak şekilde birden şiddetlenebilir.
Bu nedenle, jinekolog tüm süreci yakından takip etmelidir. Buraya kadar, sezaryen doğumu gerektiren bir komplikasyon ortaya çıkmazsa, doğum vajinal yapılabilir.
Okuyun: Normal Doğum Mu Sezaryen Mi?
Doğum İndüksiyonunun Riskleri
Süreç uzun ve ağrılı olabilse de, doğum indüksiyonu ciddi komplikasyonlara yol açmaz. Sürecin uzunluğunun anne için en önemli riski, yorgunluğa veya ateşe sebep olmasıdır.
Bununla birlikte, prostaglandin hormonu verildikten sonra rahim ağzında üç santimetrelik açılma olması için dört saat geçmesi gerekebilir. Ayrıca, oksitosin hormonunun uygulanmasını da bunun üzerine eklerseniz bebek doğana kadar geçen sürenin çok uzun olacağını anlayabilirsiniz.
Bu süreçte fetüs rahimde kendisini rahat hissetmeyebilir. Bu sebeple, komplikasyon riski olsa da, jinekolog sezaryen doğuma karar verebilir. Bununla birlikte, pek çok doğum indüksiyonunun sorunsuz bir şekilde vajinal doğumla sonuçlandığını unutmamak gerekir.
Eğer doğumunuzda indüksiyon kullanılacaksa endişelenmeyin. Süreç ne kadar uzun olursa olsun, doktorlar her aşamada yanınızda olacaktır. Saatler içerisinde çocuğunuzu kucağınıza alabilirsiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tenore J (2003). «Methods for cervical ripening and induction of labor». Am Fam Physician 67 (10): 2123-8
- Järvelin, M. R., Hartikainen‐Sorri, A. and Rantakallio, P. (1993), Labour induction policy in hospitals of different levels of specialisation. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 100: 310-315. doi:10.1111/j.1471-0528.1993.tb12971.x
- A Metin Gülmezoglu et al. “Induction of labour for improving birth outcomes for women at or beyond term”, Cochrane Database Syst Rev. 2012; 6: CD004945.
- Ekaterina Mishanina et al. “Use of labour induction and risk of cesarean delivery: a systematic review and meta-analysis”, CMAJ. 2014 Jun 10; 186(9): 665–673.