Doğum Kasılmaları Neye Benzer?

Eğer hamileliğinizin son haftalarındaysanız, doğum kasılmaları ile ilgili bilgi sahibi olmanız şart. Bu sayede, hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiğini bilebilirsiniz.
Doğum Kasılmaları Neye Benzer?
María Cantos

Yazan ve doğrulayan Hemşire María Cantos.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Doğum kasılmaları doğum zamanı yaklaşan hamile kadınlar için en tatsız durumlardan biridir.

Doğum yapma zamanı yaklaştıkça ve doğum esnasında kadınların vücutlarında yaşadıkları değişimler, onların endişelenmelerine neden olabilir. En fazla endişe yaratan ve hamileleri bir beklentiye sokan durumun da doğum kasılmaları olduğuna şüphe yok. Bu beklenti ve endişenin nedeni de bazı kasılmaların doğumun başladığına işaret ediyor olması.

Fakat bu bahsettiğimiz kasılmaları kolaylıkla ayırt edebileceğinizi biliyor muydunuz?

Bugünkü yazımızda sizlere hamileliğin son haftalarındaki kasılmaların ne tarz kasılmalar olduğundan bahsedeceğiz. Böylelikle önlem almanız ya da harekete geçmeniz gereken anın ne zaman geleceğini anlayabileceksiniz.

Prodromal Ya Da Yalancı Doğum

Doğum kasılması deneyimleyen kadın

Doğum kasılmaları, rahim kaslarının yoğun, tekrar eden, ağrılı sıkıştırma ve rahatlama hareketleri eşliğinde kendini gösterir.

Kasılmanızın doğum yapmak üzere olduğunuza işaret edip etmediğini anlamak için nasıl bir beklentinizin olması gerektiğini bilmelisiniz. İsminden de anlaşılabileceği gibi kasılmalar, yumurtalık kasları ya da miyometriyumun sürekli kasılması halidir. Bu kasılmalar rahmin üst kısmında baskı yaratarak bebeği alt kısma, rahim boynuna doğru iter.

Hamileliğin son haftalarında farklılıkların yaşanması ve bazı belirtilerin görülmesi normaldir. Hatta, en bariz belirtilerden biri de kasılmalardır. Fakat bu kasılmaların hepsi rahim yatağının genişlemesi ve doğum ile ilgili değildir.

Özellikle ilk doğumda vücut önceden yavaş yavaş kendini hazırlamalıdır. Bundan ötürü prodromal doğum aşamasında düzensiz kasılmalar yaşanması gayet normaldir.

Hamileliğin son haftalarında karnınız günün belli vakitlerinde sertleşmeye başladığında endişe duymanız normal karşılanabilir. Ayrıca bu süreçte regl ağrısı da çekebilirsiniz. Fakat merak edilecek bir durum yok. Yapmanız gereken, doğum zamanının geldiğine dair belirtilerin farkında olmak.

Bu makale de ilgilinizi çekebilir: Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Dört Yolu

Prodromal Doğum Aşamasında Neler Yapılmalıdır?

Doğum kasılmaları ihtimaline karşı masaj yaptıran kadın

Masaj ya da sıcak banyo gibi yöntemlerle yalancı doğumdan kaynaklı kasılmalar azaltılabilir.

Prodromal doğumun temel belirtilerinden biri postür değiştirildiğinde ya da daha az fiziksel aktivitede bulunulduğunda yok olan rahatsızlık hissidir. Bundan dolayı, rahatsızlık hissinin giderilmesi ve sağlığın iyileştirilmesi için yapılabilecek birkaç şey vardır.

Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Sıcak banyo ya da duş. Suyun sıcaklığının çok yüksek olmasına gerek yok. Her kadın suyun sıcaklığını kendi ihtiyacına göre ayarlayabilir. Burada önemli olan anne adayının rahat etmesi.
  • Sırtınızı ve kalçanızı esnetmek için egzersiz topu kullanın. Bacaklarınız kalçanıza 90º açıyla duracak, açtığınızda ise yaklaşık 180º olacak şekilde topun üstüne oturmalısınız. Sonrasında yanal, dairesel ve öne arkaya hareketler yapmalısınız.
  • Bel çevresine masaj. Bunun için birinin size dairesel hareketlerle masaj yapması gerekir. Bunun için badem, kadife çiçeği ve aloe vera yağı gibi yağlar kullanılabilir.

Bu makale de ilginizi çekebilir: Normal Doğum Mu, Sezaryen Mi?

Doğum Kasılmaları Nasıl Anlaşılır?

Doktor muayenesi olan kadın

Doğum kasılmaları sıklık ve yoğunluk olarak arttıkça, rahim boynundaki baskı bu bölgenin genişlemesini sağlayacaktır. Bu da bebeğin “düşmesine” dair belirtileri takiben doğumu harekete geçirecektir.

Kasılmaların doğum kasılmaları olduğundan ve bunları yalancı doğumdan ayırt edebildiğinizden emin olmak için, bu kasılmaların belirli özelliklerinden haberdar olmalısınız:

  • Tekrar eden kasılmalar. Doğum kasılmaları sıklık ve yoğunluk olarak tekrar eden bir yapı sergilemelidir. Eğer düzenli bir ritmle kasılma yaşanıyorsa, doğumun başladığını anlayabilirsiniz. Bu durumun en az 1 saat boyunca devam etmesi gerekir.
  • Süre. Ayrıca, her kasılmanın en az 1 dakika boyunca sürmesi ön görülür.
  • Algı. Her kadın bu kasılmaları farklı farklı deneyimler. Fakat tabii bu kasılmaların fark edilmemesi mümkün değildir. Ağrı göreceli bir durum olduğu için bunu net belirtiler arasında sıralayamayabiliriz. Bu noktada önemli olan, bireysel olarak nasıl bir ağrı hissettiğinizin farkında olmanızdır. Hem aşırı bir ağrı hissediyor hem de bahsettiğimiz diğer belirtileri deneyimliyorsanız, doğum kasılmaları yaşıyor olabilirsiniz.

Doğum Kasılmaları Yaşarsanız Ne Yapmalısınız?

  • Doğum kasılmaları yaşadığınızdan eminseniz, sakin kalmaya özen gösterin ve hastaneye gitmeye hazırlanın.
  • Rahatlamaya çalışın.
  • Kasılmaları ne sıklıkla ve ne süreyle yaşadığınızı gözlemlemek için süre tutun.
  • Ceninin hareket ettiğini hissederseniz sükunetinizi koruyun.
  • Ailenizden birinden size yardımcı olmasını isteyin.
  • Bebek sepetinizi, çantanızı ve gerekli gebelik raporlarınızı yanınıza alın.
  • Doğum yapacağınız kliniğe ya da en yakın acile gidin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.