Doğum Kontrol Hapları Sonucu Toplardamar Kan Pıhtılaşması

Hormonlu doğum kontrol ilaçları, tüm dünyada kullanılmaktadır. Ancak birçok yan etkisi bulunmaktadır. Aslında östrojen ile toplardamar kan pıhtılaşması arasında bir ilişki vardır. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Doğum Kontrol Hapları Sonucu Toplardamar Kan Pıhtılaşması

Son Güncelleme: 27 Eylül, 2020

Hamileliği önlemek için hormonlu doğum kontrol ilaçları kullanımı giderek artmaktadır. Birçok açıdan güvencelidir; ancak, bazı bilgiler hormonlu doğum kontrol ilaçları kullanan kadınların toplardamarda kan pıhtılaşması açısından büyük risk içerdiğini ortaya çıkarmıştır.

Vücudun seks hormonlarının dışarıdan müdahalesine dayanarak, hormonlu doğum kontrol ilaçları hamileliği önlemeye yardımcı olur. Bu hormonların dışarından alımı, her kadının menstürasyon döngüsündeki ovulasyonun (yumurtlama) oluşumunu önler.

Ek olarak, vajinal salgının kalınlaşmasını ve böylelikle spermin yumurtaya ulaşmasını zorlaştırır. Uygun şekilde kullanıldığında çok etkili bir yöntemdir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Ertesi Gün Haplarının Bedeninizdeki Etkileri

Hormonlu doğum kontrol ilaçları nelerdir?

İlk olarak, birçok farklı çeşidi bulunmaktadır, hormonlu doğum kontrol yöntemleri arasında;

  • Oral yoldan alınanlar; hormonlu doğum kontrol hapları formunda olandır.
  • Hormonlu IUD (Spiral); Kadınların rahimine yerleştirilen ve hormon salınımı yapan ve yıllarca orada kalabilen bir cihazdır.
  • Hormonlu Bantlar; Vücuda yapışan ve bu şekilde hormon salınımı yapan yapışkanlı bir banttır.
  • Vajinal Yüzük; Bu yüzük, her menstürasyon döngüsünde vajinaya yerleştirilen ve hormon salınımı yapan bir alettir.
  • Hormonlu implant; Deri altına yerleştirilen ve yıllarca orada kalabilen ve her döngüde hormon salınımı yapan bir kapsüldür.

Bunların hiçbiri bariyer görevi görerek, doğum kontrol yöntemi olarak çalışmadığından, cinsel yollarla bulaşan hastalıklar konusunda hiçbir önleyiciliği yoktur, sadece hamile kalmayı önlemektedir. Aktif cinsel hayatın olanlar insanlar için, korunma amacıyla prezervatif kullanmalıdır.

prezervatif açan bir erkek
Prezervatiflerin aksine, hormonlu doğum kontrol cinsel yollarla bulaşan hastalıklar konusunda hiçbir önleyiciliği yoktur.

Toplardamarda kan pıhtılaşması nedir?

Vücudun derin damarlarında görülen pıhtıdır ve sıklıkla ayaklarda görülür. Pıhtı, geçemeyeceği kadar dar bir damara gelene kadar, kan yoluyla gezebilir ve normal kan akışını engeller.

Pıhtı akciğerlere seyahat ederse, sonuç pulmoner embolizm olur. Bu çok ciddi bir durumdur ve bu durumla karşılaşanlarda ölüm oranı yüksektir.

Toplardamarda kan pıhtılaşması oluşmasının birçok risk faktörü vardır. En önemli sebeplerin başında obezite ve sıkça hareketsiz kalmak gelmektedir.

Böylelikle, sizi halsiz bırakacak bir operasyondan sonra veya uzun bir seyahatten sonra, toplardamarda kan pıhtılaşması oluşmasını önlemek için gerekli önlemleri almalısınız.

Ek olarak, sigara kullanma ve hamilelik de diğer risk faktörleri arasındadır.

Hormonlu doğum kontrol ilaçları nedeniyle ortaya çıkan toplardamarda kan pıhtılaşması riski

kan hücrelerinin bir ilüstrasyonu
Toplardamarda kan pıhtılaşması oluşumu, komplikasyonlardan kaçınmak için hemen müdahale edilmesi gereken ciddi bir olaydır.

Östrojenler, kan pıhtısı oluşumuna neden olduğunu görülen, hormonlu doğum kontrol ilaçlarının anahtar bileşenidir. Bu sebeple, uzun süre maruz kalındığı durumlarda ve alınması sonrası bu hormonun yüksek seviyelerde olduğunda, değişen koagülasyonu ve pıhtılaşma formasyonu yükselir.

Tahminler, her 100.000 kadından biri hormonlu doğum kontrol ilaçları kullanımı sonrasında pıhtılaşma durumunu yaşama riski bulunduğunu göstermektedir.

Size düşük bir risk gibi görünebilir, fakat yaşayanların genellikle genç olduklarını ve öncesinde sağlıklı kadınlar olduklarını aklınızda tutun. Ayrıca, tüm dünyada milyonlarca doğum kontrol ilacı kullanıcısı bulunmaktadır.

Bu sebeple, bu tür bir doğum kontrol ilacı seçerken, bunları da aklınızda bulundurun.

Hala tüm hormonlu doğum kontrol ilaçları aynı şekilde yapılmamaktadır. Artmakta olan trende göre, daha aza östrojen içeren doğum kontrol ilaçları üretilmektedir. Böylelikle, bu durumu ve hormonların sebep olduğu diğer riskleri minimize eder.

Hormonlu doğum kontrol ilaçları hala güvenli

Sonuç olarak, hormonlu doğum kontrol ilaçları hamileliği önlemek için oldukça güvenilir. Farmakolojik gelişmeler açısından, kullanım alanları ve avantajları zaman ilerledikçe daha az risk taşımaktadır.  Ancak, her zaman yan etkiler olabileceğini aklınızda bulundurun.

Böylelikle, profesyoneller herhangi bir hormonlu doğum kontrol ilacını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı önermektedir. Sadece onlar sizin durumunuzu değerlendirebilir, olası bir riski tespit edebilir ve sizin için en güvenli ilaç formunu ve bileşimini önerir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jordi Fontcuberta C. Trombosis en la mujer Aspectos prácticos.
  • Brito MB, Nobre F, Vieira CS. Hormonal contraception and cardiovascular system. Vol. 96, Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Arquivos Brasileiros de Cardiologia; 2011. p. e81–9.
  • Contracepción hormonal y sistema cardiovascular [Internet]. [cited 2020 May 10]. Available from: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0066-782X2011000400021&script=sci_arttext&tlng=es
  •  Amado JA, Flórez J. I. CONCEPTOS FUNDAMENTALES 1. Diferenciación gonadal y sexual 50 Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.